Greito maisto ir paruošto vartoti maisto vartojimas tarp VU studentų

72 psl. / 15647 žod.

Ištrauka

Sveika gyvensena 50 proc. lemia žmonių sveikatą (sveikatą žalojantys veiksniai, fizinis aktyvumas, subalansuota ir nuosaiki mityba). Tuo tarpu Lietuvoje kas trečias suaugęs turi antsvorį, o nuo 1980 metų nutukusiųjų skaičius padidėjo dvigubai [1]. Išlieka ir aukštas sergamumas ir mirtingumas nuo ligų, susijusių su maisto kokybe ir mityba: didėja sergamumas nuo insulino nepriklausomu diabetu, 2006 m. jis siekė 20.16 /1000 suaugusiųjų. Mirusiųjų skaičius dėl piktybinių auglių padidėjo nuo 226.9 /100 tūkstančių gyventojų 2003 m. iki 240.1 – 2006 m., o mirusiųjų dėl kraujotakos sistemos ligų šis rodiklis atitinkamai padidėjo nuo 645.5 iki 716.6. Pastaruosius 10 metų didėja sergamumas žarnyno infekcinėmis ligomis ir vidutiniškai kasmet užregistruojama nuo 11 iki 20 tūkstančių šių ligų atvejų [52].

                      Studijų laikotarpiu daugelis studentų iš įvairių miestelių kraustosi į kitus miestus, pradeda gyventi savarankiškai. Dažnai studijuojant užimtumas didėja, todėl skubama, stengiamasi taupyti laiką. Taip pat ne visuose universitetuose yra valgyklos, kur studentai galėtų pavalgyti, todėl paruoštų patiekalų, bei greito maisto vartojimas išauga. Tyrimų tiriančių greito maisto vartojimą Lietuvoje buvo atlikta nedaug, tačiau jie parodė, kad greito maisto vartojimas tarp studentų yra gana didelis [43]. Dar vienas atliktas tyrimas buvo atliekamas, įvertinti bendrą Lietuvos žmonių greito maisto vartojimą, buvo gauti rezultatai, kurie parodė, kad kas antras Lietuvis vartoja greitą maistą. Todėl matome, kad greito maisto valgymo kultūra Lietuvoje didelė [36].Greitam maistui priskiriamia įvairūs greitai paruošiami patiekalai. Tai mėsainiai, kebabai, submarinai, dešrainiai, picos ir kt. patiekalai, kurie paruošiami itin greitai, ir savo sudėtyje turi daug sočiųjų riebalų rūgščių  bei druskos, yra kaloringi [2, 53]. Greitas maistas yra priskiriamas nepalankiam sveikatai maistui. Vargu ar sveikas žmogus retai vartodamas greitą maistą pajus neigiamą poveikį, tačiau dažnai valgomas toks maistas turi liūdnas pasekmes. Tai nutukimas, cukrinis diabetas, atminties sutrikimai, išeminė širdies liga,  nuo tokio maisto taip pat išsivysto priklausomybė [29,33,37,38]. Greitame maiste trūksta vitaminų, skaidulinių medžiagų, baltymų, mineralinių medžiagų, kurių reikia organizmui [10].

                      Tyrimų apie paruoštą vartoti maistą Lietuvoje nebuvo atlikta, šis tyrimas visiškai naujas. Tačiau užsienio šalyse tyrimų apie paruoštą vartoti maistą jau buvo atlikta, jie parodė, kad vis daugiau žmonių renkasi paruoštą maistą, norėdami sutaupyti laiko [49]. Paruoštas vartoti maistas nėra tas pats, kas šaldytas maistas, bei pusgaminiai, ar maisto konservai. Paruoštas vartojimui maistas įsigyjamas parduotuvėse, tai įvairūs bulviniai rageliai, kepta žuvis, ruoštos mišrainės iš šviežių ir virtų daržovių, įvairūs mėsos patiekalai [49]. Paruoštas vartojimui maistas neprilygsta paruoštam maistui namuose. Kadangi  jame trūksta vitaminų, bioflavonoidų, provitaminų. Taip pat toks maistas gali būti ne šviežias, jo sudėtis nėra aiškiai nurodoma, todėl jį vartojantys žmonės negali žinoti kiek kalorijų, druskos, cukraus su tokiu maistu iš tiesų gauna [50,54].

Darbo tikslas: Įvertinti Vilniaus Universiteto studentų įpročius vartoti greitą ir paruoštą vartoti maistą ir tam įtaką darančius veiksnius.

Uždaviniai:

1) Nustatyti greito maisto bei paruošto vartoti maisto, vartojimo ypatumus tarp Vilniaus Universiteto studentų.

2) Įvertinti pasirinkimo priežastis renkantis maistą.

3) Įvertinti namuose pagaminto maisto vartojimo tendencijas.

4) Nustatyti Vilniaus Universiteto studentų subjektyvų savo mitybos, bei sveikatos vertinimą.

Savarankiškai atlikti darbai: Surinkta ir aptarta darbui reikalinga literatūra. Pasirinktas ir apibrėžtas tyrimo tikslas ir uždaviniai. Parengta tyrimo anketa. Atlikta respondentų apklausa. Atlikta tyrimo duomenų analizė ir rezultatų aptarimas. Pateiktos darbo išvados ir rekomendacijos.


Turinys

  • SANTRUMPOS IR PAAIŠKINIMAI4
  • SANTRAUKA5
  • 1. Įvadas7
  • 2. Literatūros apžvalga9
  • 2.1 Greito maisto atsiradimas pasaulyje9
  • 2.2 Greito maisto įvairovė10
  • 2.3 Greito maisto savybės11
  • 2.3.1 Greito maisto kaloringumas11
  • 2.3.2 Riebalai greitame maiste12
  • 2.3.2.1 Cholesterolis ir trans- riebalų rūgštys greitame maiste12
  • 2.3.3 Druska ir natris greitame maiste13
  • 2.4 Greito maisto poveikis sveikatai14
  • 2.4.1 Greito maisto vartojimas ir nutukimas14
  • 2.4.2 Greitas maistas ir išeminė širdies liga15
  • 2.4.3 Greitas maistas ir atminties sutrikimai16
  • 2.4.4 Priklausomybės išsivystimas dėl greito maisto16
  • 2.5 Greito maisto vartojimo moksliniai tyrimai pasaulyje17
  • 2.6 Greito maisto vartojimo moksliniai tyrimai Lietuvoje18
  • 2.7 Paruoštas vartoti maistas bei jo vartojimo ypatybės20
  • 2.7.1 Vitaminai ir bioflavonoidai20
  • 2.7.3 Paruošto vartoti maisto moksliniai tyrimai pasaulyje21
  • 3.TYRIMO METODIKA IR APIMTIS23
  • 4. TYRIMO REZULTATAI IR JŲ APTARIMAS25
  • 4.1. Tyrimo populiacijos apibūdinimas25
  • 4.2. Maisto pasirinkimo kriterijai26
  • 4.3 Paruošto vartoti maisto vartojimas28
  • 4.3.1 Paruoštų vartojimui žuvies patiekalų vartojimas28
  • 4.3.2 Paruoštų vartoti mėsos patiekalų vartojimas29
  • 4.4 Greito maisto vartojimo tendencijos31
  • 4.4.1 Greito maisto vartojimo dažnumas tarp studentų33
  • 4.4.2 Greito maisto patiekalų vartojimo tendencijos36
  • 4.4.3 Picų vartojimo dažnumas tarp Vilniaus Universiteto studentų36
  • 4.4.4 Kebabų vartojimo dažnumas tarp Vilniaus Universiteto studentų38
  • 4.4.5 Mėsainių vartojimo dažnumas tarp Vilniaus Universiteto studentų40
  • 4.4.6 Dešrainių vartojimo dažnumas tarp Vilniaus Universiteto studentų43
  • 4.4.7 Užkandžiavimas ir greito maisto vartojimas45
  • 4.5 Namuose pagaminto maisto vartojimas46
  • 4.5.1 Namuose ruošto maisto suvartojimo laikotarpis48
  • 4.5.2Maistas skirtas vartoti kelioms dienoms49
  • 4.5.3 Namuose paruošto maisto vartojimo laikotarpis50
  • 4.6 Studentų subjektyvus sveikatos bei mitybos vertinimas52
  • 4.6.1 Studentų subjektyvus mitybos vertinimas52
  • 4.6.2 Mitybos vertinimas ir papildų vartojimas tarp studentų54
  • 4.6.3 Studentų sveikatos vertinimas55
  • REZULTATŲ APTARIMAS58
  • IŠVADOS61
  • PASIŪLYMAI62
  • LITERATŪROS SĄRAŠAS63
  • PRIEDAI…………………………………………………………………………………………….68

Reziumė

Autorius
goldenfishdigger
Tipas
Diplominis darbas
Dalykas
Medicina
Kaina
€13.59
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Geg 28, 2019
Publikuotas
2014 m.
Apimtis
72 psl.

Susiję darbai

Maisto papildai su ginkmedžiu

Medicina Prezentacija 2011 m. vilka
PowerPoint prezentacija apie ginkmedžio ekstraktą, jo cheminę sudėtį, indikacijas, klinikinius tyrimus, dozavimą ir kt. Pateikti keli pavyzdžiai preparatų su ginkmedžio ekstraktu, esančių Lietuvos...

Vaistų ir maisto sąveika

Medicina Prezentacija 2011 m. vilka
PowerPoint prezentacija apie vaistų ir maisto tarpusavio sąveiką. Pristatoma vaistų depresijai gydyti, tetraciklinų grupės antibiotikų, geležies preparatų, vaistų nuo osteoporozės, maisto papildų ir...

Vaistų ir maisto tarpusavio sąveikos

Medicina Prezentacija riva28
Asmenys, vartojantys vaistus yra informuojami apie jų tarpusavio sąveikas (sąveika vaistas – vaistas). Medikamentų sąveika su maistu yra nutylima, pacientas šia tema gauna...