Istorija: Antrasis pasaulinis karas. Tarpukaris

6 psl. / 3027 žod.

Ištrauka

Antrasis Pasaulinis karas

1939 m. rugsėjo 1 d. – 1945 m. rugsėjo 2 d.

Ašis – Sąjungininkai

Ašies valstybės: Vokietija ir Italija. Vėliau prie jų prisidėjo Japonija, Vengrija, Rumunija, Bulgarija, Slovakija, Kroatija, Suomija ir Tailandas.

Sąjungininkai: Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Lenkija. Vėliau prie jų prisidėjo SSRS, JAV ir Kinija. (SVARBU: SSRS buvo laikoma sąjungininke, nepaisant to, kad kariavo su Suomija, užėmė dalį jos teritorijos, okupavo Baltijos valstybes, dalį Lenkijos, Ukrainos bei Rumunijos.)

Karo veiksmai vyko Europoje ir Viduržemio jūroje, Atlanto vandenyne, Šiaurės Afrikoje, Azijos rytuose ir Ramiajame vandenyne – 40 valstybių teritorijoje. Į karą buvo įtraukta 61.

Antrojo pasaulinio karo priežastys tebėra diskutuotinos. Tarp jų minima Versalio taikos sutartis, Didžioji depresija, komunistų, Vokietijos ir Japonijos ekspansionizmas, komunistinė sovietų ekspansija.

Prieškario laikotarpis: Vokietija siekė atstatyti savo galią ir statusą, prarastą Pirmajame pasauliniame kare. Joje ir Italijoje atsirado fašistiniai judėjimai. Tai įvyko dėl 3 dešimtmetyje pasaulyje vyravusio ekonominio nestabilumo ir revanšo siekio. Vokietijoje įsitvirtino fašistai ir į valdžią atėjo jų lyderis – Hitleris, pasižymėjęs maniakiškumu, ėmėsi realizuoti savo nacional-socialistinę doktriną. Adolfas Hitleris pradėjo ignoruoti Versalio taikos sutarties reikalavimus, kurie ribojo Vokietijos agresiją. Jis grąžino privalomąją karinę tarnybą ir pradėjo sparčiai gaminti karinę techniką.

1936 m. vokiečiai užėmė Reino demilitarizuotą zoną. Vakarų valstybės tai ignoravo, nors tuo metu galėjo nesunkiai priversti ją grįžti prie Versalio nuostatų, bet tikėjosi, jog Vokietija neplės agresijos.

1938 m. Vokietija netrukdoma prisijungė Austriją ir dalį Čekoslovakijos.

1939 m. Vokietija okupavo Čekoslovakiją ir ultimatumu išsireikalavo Klaipėdos kraštą iš Lietuvos, o Italija okupavo Albaniją.

1939 m. rugpjūčio 23 d. pasirašomas Molotovo-Ribentropo paktas – SSRS ir Vokietijos nepuolimo sutartis, taip pat slapti rytų ir šiaurės Europos šalių pasidalijimo dokumentai.


Turinys

  • Antrasis pasaulinis karas (1939-1945):
  • - Antrojo pasaulinio karo priežastys.
  • - Prieškario laikotarpis.
  • - Antrojo pasaulinio karo veiksmai.
  • - Lietuva Antrojo pasaulinio karo metais.
  • - Antrojo pasaulinio karo rezultatai.
  • Tarpukaris (1918-1939):
  • - Tautų Sąjunga.
  • - Veimaro Respublika.
  • - Alaus pučas.
  • - Didžioji ekonominė krizė (Didžioji depresija): krizė pramoninėse šalyse; krizė Lietuvoje ir aplinkinėse šalyse; krizės pasekmės. Trečiasis Reichas.
  • Užduotis: iliustracija, šaltiniai, klausimai ir atsakymai.

Reziumė

Autorius
besmart
Tipas
Konspektas
Dalykas
Istorija
Kaina
€1.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bal 19, 2016
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
6 psl.

Susiję darbai

Antras pasaulinis karas

Istorija Prezentacija virgo
Prezentacija trumpai supažindina su svarbiausiais Antrojo pasaulinio karo įvykiais. Nemažai nuotraukų.

II pasaulinis karas

Istorija Prezentacija 2013 m. darja
Labai trumpa ir strukturizuota santrauka apie II pasaulinį karą. Tinka pristatyti pamokus metu ir gera medžiaga kartotis prieš kontrolinį.

Pirmasis pasaulinis karas

Istorija Prezentacija 2017 m. ievaaa1998
Šunys ryšininkai- Pirmojo pasaulinio karo metu šunys atliko ryšininko funkcijas – nešdavo įsakymus į frontą kapsulėse, pritvirtintose prie jų kūnų. Jie taip...

Antrasis pasaulinis karas

Istorija Prezentacija 2017 m. benediktask
Šiame darbe aprašomi Antrojo pasaulinio karo žiaurumai, padarinai, žmonių skurdas, karas Lietuvoje ir daug kitų veiksnių.

Pirmasis pasaulinis karas

Istorija Prezentacija 2017 m. benediktask
Šioje prezentacijoje atskleidžiama viso Pirmojo Pasaulinio karo paslaptys, mūšiai, tikslai ir karo padariniai