Gyvulių transportavimas

6 psl. / 2453 žod.

Ištrauka

Lietuvoje gyvulius į mėsos perdirbimo įmones labai patogu ne toliau kaip 300 km vežti specialiais bandovežiais arba sunkvežimiais. Taip gyvuliai gabenami greičiau (2 – 3 kartus) ir pigiau, galima vežti ir po nedaug gyvulių, jų nereikia šerti ir būna mažesni gyvulių masės nuostoliai, negu gabenant geležinkelio transportu. Gyvuliai gali būti vežami ūkių arba mėsos perdirbimo įmonės autotransportu. Dabar dažniausiai gyvuliai iš ūkių į mėsos perdirbimo įmones vežami centralizuotai, t. y. pačių mėsos perdirbimo įmonių specializuotu transportu.

Automobilių ruošimas gyvuliams vežti. Paprastų sunkvežimių, kuriais vežami gyvuliai, bortai paaukštinami ne mažiau kaip 100 – 110 cm. Sunkvežimio kėbulas turi būti švarus, išvalytas, jeigu reikia, išplautas, išdezinfekuotas, jame neturi būti aštrumų, į kuriuos gyvuliai galėtų susižeisti. Kėbulo grindys turi būti nesulūžusios, neslidžios, pakreiktos šiaudais ar pjuvenomis. Gyvuliai į sunkvežimį dažniausiai suvaromi tilteliais (trapais), kurie gali būti stacionariniai ir kilnojami. Tiltelis su žemės paviršiumi turi sudaryti apie 30° kampą.

Šaltu metų laiku sunkvežimio kėbulas uždengiamas brezentu ar kitokia patvaria medžiaga. Per karščius kiaulėms apsaugoti nuo saulės bei šilumos smūgio virš kėbulo padaromas stogelis. [18psl]

Gyvuliams vežti tinkamiausi specialūs sunkvežimiai - bandovežiai. Juose yra žiedai stambiems gyvuliams pririšti, pertvaros, dalijančios kėbulą į skyrius, tiltelis gyvuliams suvaryti ir išvaryti. Bandovežyje galima transportuoti 2 – 3 kartus daugiau gyvulių negu sunkvežimyje, jame gyvuliai mažiau traumuojami.

Gyvulių krovimas į transporto priemones. Dideliame ūkyje turi būti gyvulių priėmimo punktas, kur yra kietos dangos keliai, dvidešimties tonų arba automobilinės svarstyklės, rūšiavimo gardai, aptvarai, pakrovimo aikštelė, patalpos dokumentams įforminti, priemonės gyvuliams ženklinti. Aptvarų aikštelės turėtų būti betonuotos arba asfaltuotos, kad lengviau būtų valyti ir dezinfekuoti.

Daugiausia stresų gyvuliai patiria varomi į transporto priemonę ir išvaromi iš jos. Patekę į neįprastas sąlygas, jie kartais blaškosi, nepaklūsta prižiūrėtojams. Gyvulių negalima mušti. Tai nehumaniška ir neekonomiška. Gyvulys yra visiškai priklausomas nuo žmogaus, todėl bet koks gyvulio, jaučiančio skausmą taip kaip ir žmogus, kankinamas yra nusižengimas. I. Kantas yra pasakęs, kad apie žmogaus nuoširdumą sužinosi iš to, kaip jis elgiasi su gyvūnais. Negalima leisti prižiūrėti gyvulių sadistinių polinkių žmonėms. Gyvuliams paraginti yra specialūs elektriniai botagai ir pliauškos, t. y. platūs minkšti diržai.

Mušant kietais daiktais, smūgio vietoje atsiranda kraujosruvų, taigi pablogėja odos kokybė, krauju pasrūva poodiniai audiniai, kurie, darant veterinarinę – sanitarinę ekspertizę, išpjaunami ir pašalinami, todėl sumažėja skerdenos išeiga, pablogėja skerdenos prekinė išvaizda.

Į vieną tinkamai parengtą sunkvežimį suvaroma vienos rūšies, lyties, vieno amžiaus ir įmitimo gyvuliai. Stambūs gyvuliai sunkvežimyje sustatomi išilgai, galvomis į priekį ir pririšami. Prireikus stambūs gyvuliai gali būti atskiriami pertvaromis. Netoli vežami galvijai pritaikytuose sunkvežimiuose gali būti sustatomi [19psl] skersai arba išilgai kėbulo ir 1 – 2 galvijai papildomai skersai kėbulo, taip pat, jei užtenka kėbulo ilgio – dviem eilėmis išilgai kėbulo galvomis į priekį.

Arkliams prieš vežant nuimamos pasagos.

Galvijų prieauglis iki 2 metų, kiaulės, avys bei ožkos ir kiti smulkūs gyvuliai vežami palaidi, o paukščiai ir triušiai – narveliuose. Gyvuliams turi būti sudarytos sąlygos, kad jie atsigulti ant kėbulo grindų. Be to, gabenant tokius gyvulius, patartina padaryti 2 – 3 pertvaras, kad nebūtų ar bent sumažėtų gyvulių traumų dėl susigrūdimo, taip pat automobiliui kylant į kalną ar leidžiantis nuo jo bei staigiai stabdant.

Bekonines kiaules geriausiai vežti kiekvieną atskyrus eglutės formos pertvaromis. Tai 120 cm aukščio medinis centrinis skydas (pertvaros) kėbulo centre, prie kurio iš abiejų pusių ant vyrių pritvirtinami tokio pat aukščio šoniniai skydai. Varant kiaules, šoniniai skydai yra išplečiami ir jų galai pritvirtinami prie automobilio kėbulo bortų.


Turinys

  • Gyvulių vežimas automobiliais
  • Gyvulių vežimas geležinkeliu
  • Transporto priemonės sanitarinis apdorojimas
  • Gyvulių transportavimas ir jų sveikatos būklė

Reziumė

Autorius
rasa13
Tipas
Konspektas
Dalykas
Veterinarija
Kaina
€1.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lie 22, 2016
Publikuotas
2013 m.
Apimtis
6 psl.

Susiję darbai

Gyvulio klinikinis tyrimas

Veterinarija Referatas 2015 m. pilkuma
Veterinarinės klinikinės diagnostikos dalykui pateiktas kursinis darbas ,,Gyvulio klinikinis tyrimas". Tyrimas atliktas pagal Muniškių ūkyje laikomą karvę. Gautas maksimalus įvertinimas (10).

Pašarai gyvuliams

Veterinarija Laboratorinis darbas 2017 m. studentė17
Veterinarijos paskaitų laboratorinis darbas. Tema: pašarai gyvuliams. Nagrinėjamos skirtingos pašarų grupės įvairioms gyvulių grupėms. Pateikiami savikontrolės klausimai