Asmenų, besilankančių pažinčių svetainėse, virtualaus/realaus bendravimo ypatumai

30 psl. / 7368 žod.

Ištrauka

Tikriausiai daugelis žmonių nė nesusimąsto nuo kokių neatmenamų laikų žmonijos gyvenime egzistuoja bendravimas. Apskritai bendravimas tarp žmonių egzistuoti pradėjo dar mūsų priešistorėje, keistis į kalbą pradėjo prieš maždaug 100 tūkst. metų, simboliai buvo sukurti maždaug prieš 30 tūkst. metų, o rašymas – net prieš 5 tūkst. metų (Diringer, 1982). Šis bendravimas nuo dabartinio be galo skyrėsi, kadangi tokią bendravimo formą, kurią turime dabar, išsivystė, ištobulėjo tik nuolat besikeičiant politinėms ir ekonominėms sistemoms ir tų sistemų galioms (Innis, 1951).

Bendravimas apima dviejų ar daugiau žmonių tarpusavio suvokimą, keitimąsi informacija, sąveiką ir santykius. Večkienė, Grebliauskienė, Sokolovienė, Chreptavičienė gana detaliai aprašo komunikacijos ir bendravimo santykį, įrodydamos, jog komunikacija yra vienas iš realaus bendravimo komponentų. (Markevičienė, 2008) Taigi komunikacija - tai keitimasis informacija, naudojant kokią nors ženklų sistemą (Almonaitienė, 2002).

Atsiradus žmonių pasaulyje kompiuteriams bei internetui, gimė ir dar kitoks bendravimas – virtualus. Internetu besinaudojančiose šalyse virtualusis bendravimas tapo viena iš bendravimo formų.

Šiais laikais kompiuteris ir internetas užima labai svarbią jaunimo gyvenimo vietą. Nuo pat šių išradimų sukūrimo, jie buvo tobulinami, o jų pritaikymo galimybės buvo plečiamos. Pradžioje internetas buvo naudojamas tik duomenų perdavimui, o vėliau buvo kuriamos virtualios svetainės, kur žmonės galėjo susipažinti su siūloma produkcija, dar vėliau buvo kuriamos svetainės, kuriose lankytojai galėjo už tam tikrą mokestį bendrauti su kitais, susipažinti su naujais žmonėmis ir t.t. O tai ypač viliojo jaunus žmones. Kuo toliau, tuo vis labiau pigo internetas, kurio kainos pasidarė prieinamos kiekvienam eiliniam piliečiui.

Realybėje daugiau nei pusę informacijos bendraujant gauname neverbaliniu būdu (žvilgsnis, gestai, veido išraiška), o virtualioje interneto erdvėje tokio neverbalinio bendravimo būdo nėra, čia informaciją turime suvokti iš kompiuterio, telefono ar planšetės ekrane matomų žodžių. Psichologiniai tyrimai rodo, jog verbaliniu būdu mes perduodame tik 20–40% informacijos, o 60–80% atitenka neverbalinei komunikacijai. (Jakubauskas, 1999)

Taigi galima pastebėti, jog komunikuojant virtualiai, mes nei kalbame patys, nei girdime savo pašnekovą. Tokia bendravimo forma nėra perduodami svarbios kito žmogaus supratimui ir pažinimui reikalingos savybės, kaip mimika, gestai, kūno padėtis, balso tonas ir pan.

Taigi išplitus interneto naudojimuisi, virtualaus bendravimo tema tapo itin aktuali. Šios bendravimo formos bei su juo susijusios problemos vis svarbesnės ir Lietuvoje. Tiesa, reikia pripažinti, jog mokslinių darbų, skirtų šiai tematikai, randama mažai. Tad šiame darbe mėginama išanalizuoti virtualaus bendravimo esmę bei specifiką, jo reiškimąsi Lietuvoje, pažvelgti į bendravimo virtualiame pasaulyje bruožus, išsiaiškinti, kuo jis kitoks nei bendravimas realiame gyvenime ir kartu – kuo jis toks patrauklus.

Šio darbo tikslas – ištirti mokinių ir studentų požiūrį į virtualias/realias pažintis ir išsiaiškinti bendravimo pažinčių svetainėse ypatumus.

Uždaviniai:

  1. Apžvelgti vyrų ir moterų pažinčių istorijos bruožus XX-XXI amžiuose ir atskleisti bendravimo internetinėse pažinčių svetainėse ypatumus.
  2. Išsiaiškinti moksleivių ir studentų požiūrį į realų ir virtualų bendravimą.
  3. Remiantis atlikto tyrimo duomenimis, išsiaiškinti mokinių ir studentų susipažinimo patirtį naudojantis pažinčių svetainėmis.

Pagrindinės sąvokos

Virtualioji erdvė reiškia sąveikos erdvę, kurią formuoja globalinis internetą sudarančių kompiuterių tinklas (Giddens, 2005, p.439).

Internetas – tai globalus tarpusavyje sujungtų kompiuterių tinklas, kuris suteikia galimybę beprecendenčio lygio netiesioginiam žmonių tarpusavio bendravimui ir sąveikai (Giddens, 2005, p.437).

Pažinti – turėti žinių apie ką nors, išskirti iš kitų, palaikyti ryšius, santykius, nustatyti tapatybę – toks paaiškinimas pateiktas dabartinės lietuvių kalbos žodyne.

Pažintys internete – tai nustatymas žmogaus tapatybės, ryšių ar santykių palaikymas internetinėje erdvėje.

Bendravimas internete apima dviejų ar daugiau žmonių tarpusavio suvokimą, keitimąsi informacija, sąveiką ir santykius, tai vyksta internetinėje erdvėje (Almonaitienė, 2002, p.11).

Internautas – tai žmogus, kuris naudojasi internetu.


Turinys

  • ĮVADAS3
  • 1. VYRŲ IR MOTERŲ PAŽINČIŲ ISTORINĖ RAIDA IR YPATUMAI5
  • 1.1. Pažinčių raida iki informacinių technologijų eros.5
  • 1.2. Pažintys XXI amžiuje.7
  • 2. VIRTUALUSIS BENDRAVIMAS INTERNETE9
  • 2.1. Virtualios erdvės samprata ir ypatumai9
  • 2.2. Kasdienybė internete: pažinčių svetainių pokalbių tematika ir specifika10
  • 3. METODIKA14
  • 4. MOKINIŲ IR STUDENTŲ POŽIŪRIS Į VIRTUALIAS PAŽINTIS IR BENDRAVIMO PAŽINČIŲ SVETAINĖSE YPATUMAI: TYRIMO DUOMENYS15
  • REZULTATŲ APTARIMAS25
  • IŠVADOS26
  • LITERATŪROS SĄRAŠAS27
  • PRIEDAI30

Reziumė

Autorius
recapa
Tipas
Kursinis darbas
Dalykas
Psichologija
Kaina
€8.52
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bal 3, 2017
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
30 psl.

Susiję darbai

Autizmo sutrikimą turinčių vaikų ugdymo ypatumai

Psichologija Referatas 2008 m. cikityta
Darbe išsamiai apžvelgiamas autizmo reiškinys - apibūdinamas sutrikimas, jo paplitimas, priežastys, išreištumo skirtumai, diagnostika. Pristatomi autistams būdingi elgesio požymiai, jų kalbos raida ir...

Virtualaus ir realaus bendravimo skirtumai

Psichologija Kursinis darbas 2014 m. sin96
Šio kursinio darbo tikslas – atskleisti virtualaus ir realaus bendravimo panašumus bei skirtumus, ypatumus, palyginti bendravimus pagal formas, funkcijas..