Mineraliniai ištekliai

20 psl. / 4677 žod.

Ištrauka

Beveik viskas, ką gaminame, statome ar naudojame kokią nors energiją, imama iš Žemės. Šiuolaikinė visuomenė vis labiau priklauso nuo iš žemės gelmių išgaunamų mineralinių ir energijos išteklių. Jie neatsinaujina, nevienodas jų naudingumas ir gamybos savikaina, netolygus paplitimas pasaulyje.
Mineraliniai ištekliai – žemėje ir ir jos gelmėse esančios bet kokios cheminės ir fizinės būsenos gamtinės mineralinės medžiagos (Mineraliniai ištekliai…2008).
Mineralinių išteklių kiekis ir sudėtis gamtoje skiriasi ir priklauso nuo jų buvimo vietos. Mineraliniai ištekliai susidaro vykstant įvairiems geologiniams procesams: išsiveržiant mantijos magmai, klostantis nuosėdoms baseinuose žemės paviršiuje, ir net nuo meteoritų smūgio (turimi omenyje kai kurie nikelio telkiniai). Vertinant mineralinių išteklių perspektyvumą, reikia, kad geologai suprastų šiuos procesus, kuriais grindžiamas skirtumas tarp paprastų uolienų ir naudingų mineralinių išteklių telkinio susiformavimo, ir jų ryšį.
Didėjantis mineralinių išteklių poreikis skatina jų paiešką ir atrastų telkinių tinkamą eksploatavimą. Nors rasti pasaulinės reikšmės telkinių yra retas reiškinys, pagal USGS (Pasaulinių mineralinių išteklių programos) įvertinimą, ateityje nenumatoma jokių mineralinių išteklių mažėjimo, išskyrus energijos išteklių. Žemėje dar nepasiekta kritinė mineralinių išteklių riba, bent jau artimiausioje ateityje, tačiau juos eksploatuoti ir naudoti daugelyje regionų draudžia konkuruojantys žemės naudotojai bei politiniai ir gamtosaugos apribojimai (Ištekliai – energija...2006).


Turinys

  • Mineraliniai ištekliai
  • Mineraliniai ištekliai Lietuvoje
  • Mineralinių išteklių panaudojimas
  • Mineralinių išteklių gavyba pasaulyje
  • Mineralinių išteklių problemos ir jų sprendimas
  • Teigiamas ir neigiamas mineralinių išteklių gavybos poveikis aplinkai

Reziumė

Autorius
modestaaa
Tipas
Referatas
Dalykas
Geodezija
Kaina
€2.93
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Gru 17, 2013
Publikuotas
2012 m.
Apimtis
20 psl.

Susiję darbai