Galvijienos kokybės rodikliai bei ją lemiančių faktorių analizė

17 psl. / 4049 žod.

Ištrauka

Galvijiena - tai viena iš pagrindinių mėsos rūšių, plačiai naudojamų Australijoje, Pietų bei Šiaurės Amerikoje, Europoje. Šios rūšies mėsa yra vartojama labai įvairiai: mėsa (raumenys) būna supjaustoma į steikus, file, šonines su kaulais ir kt. arba gali būti naudojama malta. Galvijų kraujas naudojamas gaminant kraujines dešras. Kitos valgomos dalys yra uodega, liežuvis, skrandžio žarnokai, kepenys, inkstai, sėklidės, širdis, kasa, smegenys (dabar juos valgyti draudžia dėl jaučių kempiškosios encefalopatijos), žarnos, tešmuo. Iš galvijų kaulų verdami sultiniai.
Galvijiena yra trečia pagal suvartojamą kiekį mėsos rūšis Lietuvoje. Remiantis 2009 metų duomenimis, Lietuvos gyventojas per metus vidutiniškai suvalgė 5 kg jautienos.
Galvijienos kokybė priklauso nuo daugelio faktorių, be šėrimo, priešskerdiminių sąlygų, taip pat veislės, amžiaus, lyties, mėsos kokybė priklauso ir nuo mėsos apdorojimo technologijų. Šiuolaikinis mėsos pirkėjas kelia labai aukštus kokybės reikalavimus, todėl galvijienos gamintojai taip pat yra suinteresuoti gaminti tik aukštos kokybės jautieną. Paklausi yra jauna, sultinga, geromis skoninėmis, maistinėmis ir technologinėmis perdirbimo savybėmis pasižyminti bei geros prekinės išvaizdos galvijiena.

Darbo tikslas – įvertinti mėsos kokybę apibūdinančius rodiklius bei įvairių faktorių įtaką mėsos produkcijos kiekiui ir kokybei. 


Turinys

  • ĮVADAS2
  • 1. GALVIJIENOS KOKYBĘ APIBŪDINANTYS RODIKLIAI3
  • 1.1. Maistinė vertė3
  • 1.2. Organoleptiniai galvijienos kokybės rodikliai7
  • 1.3. Sanitariniai-higieniniai galvijienos kokybės rodikliai10
  • 1.4. Technologiniai galvijienos kokybės rodikliai10
  • 1.5. Kiti galvijienos kokybės rodikliai13
  • 2. MĖSOS PRODUKCIJOS KIEKIS13
  • IŠVADOS15
  • LITERATŪROS SĄRAŠAS16

Reziumė

Autorius
bleir
Tipas
Referatas
Dalykas
Maisto technologija
Kaina
€2.80
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 2, 2014
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
17 psl.

Susiję darbai

Varškės analizė

Maisto technologija Referatas svajūnė
Varškė - Tai maistingas, turintis daug baltymų produktas. Turi būti vienodos balstos spalvos, šviesiai gelsvos spalvos ar su kreminiu atspalviu, jos...

Jogurto analizė

Maisto technologija Prezentacija svajūnė
Jogurtas – maistingas produktas, naikinantis blogąsias žarnyno bakterijas, mažinantis cholesterolio kiekį kraujyje, didinantis organizmo atsparumą. Jame daug įvairių maisto medžiagų: kalcio, kalio, magnio,...

Jusliniai tyrimai

Maisto technologija Referatas 2020 m. Goda
ĮVADAS Juslės yra gamtinis evoliucijos padarinys, atsiradęs...