Socialinių vaidmenų įtakojami vidiniai konfliktai

9 psl. / 1957 žod.

Ištrauka

Jau XVI amžiuje W.Shakespeare pastebėjo, kad visas pasaulis – tai scena, o visi žmonės – aktoriai. Poetas svarstė apie įvairiais gyvenimo tarpsniais atliekamus skirtingus vaidmenis. Šiuos vaidmenis jis labai taikliai apibūdino, pradėdamas nuo kūdikio, spiegiančio ant auklės rankų, moksleivio, kaip sraigė šliaužiančio į mokyklą, įsimylėjėlio, dūsaujančio kaip krosnis, kareivio, siekiančio savęs išaukštinimo net patrankos žiotyse, teisuolio su apvaliu pilvuku ir oficialiai pakirpta barzda ir baigdamas liesu, šlepetėmis apsiavusiu juokdariu su nudribusiais skruostais ir per didelėmis jaunystės laikų kelnėmis. Gyvenime vaidmenų yra dar daugiau. Mes nuolat keičiame savo socialinį vaidmenį kitu, tai neišvengiama. Keisdami savo darbą, gyvenamąją vietą, „ įsigydami“ naujų draugų tuo pat metu mes keičiame savo socialinį vaidmenį to patys nesuvogdami. Todėl atliekami socialiniai vaidmenys lemia mūsų vidinius konfliktus, kuriuos mes kiekvienas skirtingai išgyvename savyje.
Manau, kad ši tema yra aktuali vien tuo, kad mes dažnai išgyvename savyje vieną ar kitą konfliktą, kurį lemia mūsų socialinis vaidmuo (statusas).
Galbūt ši tema nėra „garsiai“ aptariama mūsų visuomenėje, nes ne visi mes esame tokie atviri, kad galėtume laisvai ir be kompleksų išsakyti tai kas „guli“ mums gilai širdyje, todėl manau, kad daugiausia šia tema kalba (analizuoja) psichologai. Tačiau visi šie išgyvenimai „žaloja“ mus, kadangi žmogus yra toks individas, kuris anksčiau ar vėliau turi „išlieti“ save, kitaip jis pratrūks. Kuo ilgiau būsime užsisklendę savyje, tuo blogiau bus mums patiems.


Reziumė

Autorius
orchideja
Tipas
Referatas
Dalykas
Psichologija
Kaina
€2.28
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 2, 2014
Publikuotas
2009 m.
Apimtis
9 psl.

Susiję darbai

Kaip valdyti konfliktą?

Psichologija Referatas agnieshka85
Konfliktus galima spręsti arba stengtis, kad jie neatsirastų, tačiau antrasis variantas sunkiai įmanomas. Bet koks konfliktas labai stipriai veikia asmenis bei lemia jų...

Konfliktai ir jų valdymas

Psichologija Referatas vilavi
Kasdienybėje labai dažnai kyla konfliktų dėl menkų priežasčių, kurie mus veikia neigiamai. Mes tampame suirzę, nenorime bendrauti, o šie veiksniai lemia blogą bendravimą...