Ar lytinis švietimas mokyklose turėtų būti privalomas?

14 psl. / 3732 žod.

Ištrauka

Šiuo metu žiniasklaidoje dažnai linksniuojamas lytinis švietimas ir su juo susiję opiausi visuomenei klausimai – ar tai privaloma išskirti kaip atskirą discipliną mokykloje, ar reikia vaikus ankstyvame amžiuje supažindinti su tokiu dalyku. Diskutuojama, kad lytinis švietimas gali sukelti ne tik teigiamus, bet ir neigiamas pasekmes vaikų tarpe.

Lytinio švietimo aktualumas nekelia abejonių. Visuomenė yra pasiskirsčiusi į dvi dalis – už šią discipliną mokykloje ir prieš. Argumentuodama už, visuomenė įsitikinusi, kad su vaikais, jaunimu reikia kalbėti svarbiomis temomis, ypač lytiniu švietimu. Nieko nepakeisi – įžengta į XXI a. – informacijos, žinių visuomenės amžių. Nebeįmanoma pabėgti nuo informacijos srauto, žiniasklaidos, interneto brukamos medžiagos, kurioje slypi ir pavojinga vaikų psichikai, neteisingai jų suprasta informacija. Tad lytinis švietimas mokykloje būtų labiau pritaikytas, adaptuotas specialistų pagalba.

Kita pusė uoliai tvirtina, kad lytinis švietimas tik skatina ankstyvą ir neatsakingą lytinį gyvenimą, o specialistai, kalbėdami apie prezervatyvų ir kontracepcijos naudojimą, tik reklamuoja šiuos produktus ne apsaugodami vaikus nuo lytiškai plintančių ligų, nėštumo, bet siekiant padidinti įmonių pelną, kurios ir sukūrė šias priemones. Taip pat po šios disciplinos egzistuotų baimė pradėti lytinį gyvenimą, sumažėtų ir lytinių partnerių, ir lytinių santykių skaičius.

Šio darbo tikslas, lyginant mokslinius straipsnius, išanalizuoti aptariamų tyrimų duomenis, kas buvo gauta, kuo tie duomenys tarpusavyje panašūs ir kuo skiriasi. Taip pat išskirti tyrimų trūkumus ir gautų rezultatų ribotumus, aptarti, kokios teisės normos turėtų būti formuluojamos remiantis tais duomenimis.

Uždaviniai:

  1. Apibrėžti lytinio švietimo ir reprodukcinės sveikatos ideologiją;
  2. Lyginant straipsnius išsiaiškinti, kuris metodas – moralinis/visuminis ar biologinis – dažniau pasitaikantis, labiau tinkantis;
  3. Išsiaiškinti, kurie lytinio švietimo pateikimo ugdytiniams būdai yra efektyvesni;
  4. Nustatyti, koks yra lytinio švietimo poveikis jaunuoliams, koks jų požiūris į šį mokomą dalyką;
  5. Išsiaiškinti, kaip lytinis švietimas reglamentuojamas, dėl kokių priežasčių Lietuvoje lytinio švietimo programa neįgyvendinama visose mokyklose ir kaip tai pakeisti.

Turinys

  • Įvadas
  • Lytinis švietimas Lietuvoje ir pasaulinė reprodukcinė ideologija
  • Metodai, taikomi lytiniame švietime
  • Lytinio švietimo palyginimas mokyklose Anglijoje ir Olandijoje XX a. pab.
  • Visuminio ir biologinio metodų taikymas lytiniame švietime Lietuvoje
  • Lytinių švietimo programų efektyvumas
  • Lytinio švietimo poveikis. Jaunimo požiūris (Lytinis švietimas mokyklose 2009 metais Lietuvoje)
  • Lytinio švietimo privalomumo regimybė ir reglamentavimas (RŠLU programa Lietuvoje)
  • Išvados
  • Literatūros sąrašas

Reziumė

Autorius
latesta
Tipas
Referatas
Dalykas
Psichologija
Kaina
€2.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Spa 17, 2014
Publikuotas
2013 m.
Apimtis
14 psl.

Susiję darbai

Objektų atpažinimas lytėjimu

Psichologija Laboratorinis darbas 2013 m. lawixsy
DARBO TIKSLAS Nustatyti taktilinių pojūčių ir suvokimo ypatybes. DARBO PRIEMONĖS Penkios kartono kortelės su ant jų adata išbadytais nesudėtingais objektais: širdis, kubas, žvaigždė,...

Fizinės ir emocinės prievartos mokyklose

Psichologija Referatas 2014 m. smikko
1995 metais Lietuvoje patvirtinta (ratifikuota) Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencija kalba apie svarbiausias vaiko teises, jų palaikymą ir gynimą valstybėje. Prisijungdama prie kitų...