Gylio suvokimas. Binokulinis ir monokulinis regėjimas, jo psichofizika ir neurofiziologija

11 psl. / 1136 žod.

Ištrauka

Pažintiniai procesai – tai įvairių psichinių procesų sistema, kuri dalyvauja pažinime ir kur atskirais atvejais tai vieni, tai kiti procesai dominuoja.

Pažintiniai procesai:

  • Įgalina individą orientuotis aplinkoje;
  • Padeda susidaryti aplinkos vaizdą;
  • Padeda suprasti save kaip individą.

Suvokimas – gauto turinio organizavimas.

Rega – pojūtis, kurio pagalba galima suvokti šviesą, spalvas, daiktų išsidėstymą erdvėje. Dažniausiai regima akimis, kurių tinklainėje susidaręs vaizdas regos nervu perduodamas į smegenų regos sritį.

Regos sensorinė sistema yra sudėtinga neurorecepcinė struktūra. Regintis žmogus orientuojasi aplinkoje ir gauna apie 70% informacijos apie išorinį pasaulį.

Regos sistema, kuriai priklauso akis ir jos neuroniniai ryšiai, suteikia aplinkos erdvinį suvokimą: nuo betarpės artumos iki begalybės. Tinklainės fotoreceptoriai šviesos dirgiklius paverčia elektriniais impulsais.

Erdvinis matymas. Žiūrint į daiktą, jo vaizdas fokusuojasi abiejų akių centrinėse duobutėse, t.y. vaizdas susidaro identiškuose taškuose. Visuma erdvės taškų, kurie susidaro identiškuose taškuose ir matomi kaip vienas, vadinama horopteriu. Žiūrėdami į daiktą, suvokiame jo atstumą ir reljefą. Reljefo, erdvės pojūtis yra stereoskopinis matymas. Jis galimas tik dalyvaujant abiem akims (apiakis regėjimas). Kairioji akis daiktą mato labiau iš kairės, o dešinioji – iš dešinės pusės. Šie vaizdai regėjimo žievėje sumuojasi ir suvokiamas daikto reljefas, t.y. gaunamas stereoskopinis vaizdas.


Turinys

  • Turinys
  • Įvadas
  • Gylio suvokimas
  • Binokulinis ir monokulinis regėjimas, jo psichofizika ir neurofiziologija
  • Išvados
  • Literatūros sąrašas

Reziumė

Autorius
sin96
Tipas
Referatas
Dalykas
Psichologija
Kaina
€2.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 19, 2015
Publikuotas
2014 m.
Apimtis
11 psl.

Susiję darbai

Socialinis suvokimas

Psichologija Prezentacija 2007 m. bigis
Darbe supažindinama su žmogaus socialiniu suvokimu. Akcentuojama, kad suvokimas nėra objektyvus, dažnai viskas yra suvokiama iškreiptai. Mokoma to išvengti ir duodami praktiški patarimai.

Esė apie asmenybę: pagal John Dewey

Psichologija Rašinys 2013 m. paralele
John Dewey (1859-1952) buvo Amerikos psichologas, filosofas, pedagogas, viešasis kritikas ir politinis aktyvistas. Gimė 1859 metais, spalio 20 dieną Burlingtone, Vermonte. Dewey 1879...

Spalvinio regėjimo tyrimas

Psichologija Laboratorinis darbas 2015 m. atedo
Psichologijos specialybės pirmo kurso bakalauro laboratorinis darbas "Spalvinio regėjimo tyrimas". Darbas įvertintas 10

Spalvinio regėjimo tyrimas

Psichologija Laboratorinis darbas 2015 m. megstufeta
Laboratorinis darbas, įtraukiantis daug skaičiavimų, grafikų. Darbo tikslas: Palyginti spalvų skyrimą. Sulyginti spalvas, spalvų maišymui naudojant dvi ar tris spalvas. Išmatuoti spalvų ribinį...