Sodo augalų dauginimo medžiagos. Verslo organizavimas ir ekonominis įvertinimas

18 psl. / 2446 žod.

Ištrauka

Sodininkystė yra viena iš perspektyviausių žemės ūkio šakų kuri sudaro palankias sąlygas vystytis ekonominiams ir socialiniams santykiams kaimiškuose Lietuvos regionuose. Verslinis sodas – tai žemės plotas užsodintas sodo augalais laikantis naujausių technologijų ir mokslinių rekomendacijų įveisiant ir prižiūrint augalus. Verslinis sodas turi būti ne tik kruopščiai suplanuotas, parinktos veislės ir poskiepiai, bet įrengtos konstrukcijos, laistymo sistemos, atliekama ligų ir kenkėjų plitimo kontrolė.

Šiuo metu Lietuvoje yra priskaičiuojama apie 42,5 tūkst., ha sodų iš kurių versliniai sodai ir uogynai užima 9,5 tūkst., ha žemės plotą. Analizuojant sodo augalų auginimą pagal gentis Lietuvoje obelų auginama apie 85 proc., uoginių augalų apie 10 proc., kaulavaisių apie 6 proc., nuo bendro sodo ploto. Statistikos departamento duomenys rodo, kad pastaraisiais metais kinta vaisių ir uogų eksporto bei importo rodikliai.

Pas­ta­ruo­sius dve­jus me­tus so­do au­ga­lų dau­gi­na­mo­sios medžiagos tie­kė­jai vis sun­kiau re­a­li­zuo­ja iš­au­gin­tus so­di­nu­kus. Ar ryš­kė­jan­čios ten­den­ci­jos – kai­nų kri­ti­mas, so­di­nu­kų paklausos ma­žė­ji­mas – iš­liks, do­mi­na vi­sus šios rin­kos da­ly­vius. Lietuvoje vyrauja gana smulkūs sodininkystės ūkiai, o pastaraisiais metais sodinių plotai ir užauginamos produkcijos apimtys dar labiau mažėja. Tokiems ūkiams sunku konkuruoti tarptautinėse rinkose.

‘‘Norint gausinti vertingus sodo augalus, išlaikant nepakitusius veislės požymius, vertingi augalai yra dauginami. Dauginant sodo augalus svarbu gebėti įvertinti jų sandaros elementus, vystymosi ypatumus, žinoti tinkamiausius dauginimo būdus.

Sodo augalai yra dauginami dvejopai – sėklomis ir vegetatyviškai. Dauginant sėklomis išauga su pakitusiomis savybėmis, nors kai kurie augalai požymius ir išlaiko. Vegetatyvinis dauginimas yra paremtas augalų požymiu regeneruotis.‘‘

Darbo tikslas.

Darbo uždaviniai.


Reziumė

Autorius
daivuciukasss
Tipas
Referatas
Dalykas
Žemės ūkis
Kaina
€2.41
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Geg 22, 2015
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
18 psl.

Susiję darbai

Sodo augalų aprašymas

Žemės ūkis Konspektas 2016 m. deliktana
Pateikiami daugelio sodo augalų (obelų, aronijų, serbentų, braškių) detalūs aprašymai su nuotraukomis ir panaudojimo būdais. Tinka Agroverslų technologijų studentams bei visiems besidomintiems apie...

Dekoratyvieji augalai mano sodyboje

Žemės ūkis Referatas 2017 m. neilita
Darbe pateikti augalai auginami sodyboje, su nuotraukomis, bei darbo gale pateikiamas pasiūlymas ką galima būtų pakeisti.