Viduriniojo mokyklinio amžiaus vaikų dietinio maitinimo pagrindai

13 psl. / 2996 žod.

Ištrauka

Senovės mąstytojai teigė, kad mityba – sveikatos, grožio, energijos ir žvalumo šaltinis. Jei žmogaus mityba atitiks organizmo fiziologinius poreikius, remsis sveikatos principais ir pagrindinėmis taisyklėmis, jei bus prisilaikoma mitybos režimo – mityba bus ne tik sveika, bet ir sveikinanti. Ji bus nukreipta ne tik sveikatos išsaugojimui, bet ir jos įtvirtinimui ir stiprinimui. Jei bus atvirkščiai - mūsų laukia įvairios ligos, negalavimai.
Mityba ypatingai svarbi tampa tada, kai kalbama apie vaikus. Maitinimas yra vienas svarbiausių aplinkos veiksnių, turinčių įtakos darniai vaiko raidai. Racionaliai besimaitinantis vaikas gerai auga, yra atsparus įvairioms ligoms. Netinkama mityba ypač pavojinga lytinio brendimo amžiuje, nes tai stabdo augimą ir vystymąsi. Deja, įvairūs tyrimai rodo, kad paaugliai neturi žinių apie taisyklingą mitybą, maitinasi netinkamai, nesilaiko maitinimosi rėžimo. Dažnai jų racione arba per daug nesveikų, nenaudingų produktų (pvz., limonadai, traškučiai ir t.t.), arba susižavėję madomis, šou pasaulio tendencijomis vaikai taip pat netinkamai maitinasi ir suserga tokiomis ligomis kaip anoreksija ar bulimija. Šios ligos vis dažniau vadinamos paauglystės ligomis.
Dietinio maitinimo problema dar labiau aktuali tampa mūsų šiuolaikinėje visuomenėje dėl to, kai produktų pasiūla yra didžiulė, tačiau jų kokybė ne visada atitinka augančio organizmo poreikius. Jauni žmonės, ypač paaugliai, labai lengvai pasiduoda reklamai, todėl labai svarbu nuo pat mažens ugdyti vartotojo savybes. Sveikos mitybos tradicijų puoselėjimas šeimoje sudaro prielaidas palankiems vaiko mitybos įpročiams susiformuoti. Todėl adekvačios tėvų žinios apie vaiko maisto medžiagų poreikį, jo priklausomybę nuo amžiaus, lyties, fizinio aktyvumo sveikatos, sveikus ir nesveikus maisto produktus, su mityba susijusius sveikatos sutrikimus yra labai svarbios.
Dėl problemos aktualumo darbe nagrinėjami būtent viduriniojo mokyklinio amžiaus, t.y. 11 – 16 metų vaikų dietinio maitinimo pagrindai.
Darbo tikslas – aprašyti viduriniojo mokyklinio amžiaus (11 – 16 metų) vaikų dietinio maitinimosi pagrindus.
Uždaviniai:
1. Išanalizuoti pagrindines viduriniojo mokyklinio amžiaus vaikų mitybos problemas.
2. Aptarti viduriniojo mokyklinio amžiaus vaikų dietinio maitinimosi principus.
3. Aprašyti pagrindines viduriniojo mokyklinio amžiaus vaikų dietinio maitinimosi pagrindus ir rekomendacijas.
Darbo objektas – viduriniojo mokyklinio amžiaus (11 – 16 metų) vaikų dietinio maitinimosi pagrindai.


Turinys

  • Įvadas2
  • 1. Viduriniojo (11 – 16 metų) mokyklinio amžiaus vaikų mityba. Pagrindinės problemos3
  • 1.1 Pagrindiniai viduriniojo mokyklinio amžiaus vaikų dietinio maitinimo principai4
  • 1.2 Maitinimosi rėžimo ir dietinio maitinimo derinimo svarba6
  • 2. Viduriniojo mokyklinio amžiaus vaikų dietinio maitinimo pagrindas6
  • 2.1 Viduriniojo mokyklinio amžiaus vaikų dietinio maitinimo rekomendacijos8
  • Išvados11
  • Literatūros sąrašas12

Reziumė

Autorius
kristina
Tipas
Referatas
Dalykas
Medicina
Kaina
€2.54
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 4, 2012
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
13 psl.

Susiję darbai

Ikimokyklinio amžiaus vaikų mityba

Medicina Referatas 2016 m. mj666
Referatas apie tai, kokia turėtų būti sveika vaiko mityba, kalbama apie mitybos ypatumus,klaidas, apie medžiagas ,kurios yra būtinos vaiko organizmui : kokios tai...