Stalo etiketas

15 psl. / 3898 žod.

Ištrauka

Šventės ateina ir praeina, palikdamos gerus prisiminimus, nes bendravimas su kolegomis neformalioje aplinkoje - tai maloni laiko atkarpa, tačiau ir atsakinga etiketo, gerų manierų atžvilgiu.
Svarbiausia etiketo paskirtis - ne komplikuoti gyvenimą, bet padaryti jį malonų ir patogų.
Etiketas neaplenkia nė vienos žmogaus gyvenimo ir elgesio srities, tačiau daugiausia abejonių ir keblumų kelia stalo etiketas.
Dar gilioje senovėje susiformavo užstalės etiketo principai: saiko jausmas ir iškalbos kultūra - nieko neturi būti per daug.
Žmogus, kuris neišmano vietinių valgymo tradicijų, elgesio prie stalo kultūros, visuomenėje neretai laikomas pašaliečiu. Todėl tinkamai elgtis prie stalo yra labai svarbu. Deramai tai daryti reikėtų visą laiką, pradedant maisto parinkimu, paruošimu, patiekimo būdu ir baigiant valgymu.
Etiketas dažnai apibrėžiamas kaip nerašytas taisyklių rinkinys, kadangi dauguma mūsų gerų manierų pagrindus išmokstame iš savo tėvų ir dėl to esame parengti, kaip elgtis daugelyje situacijų. Tačiau mes visi retkarčiais turime patikrinti dalykus, kuriuos anksčiau jau buvome išmokę. Tai ne visuomet lengva, pvz., prisiminti, kaip padengti stalą pietums, ar kaip pasipuošti vakarėliui ar verslo pietums, kaip surengti vaišes namuose.


Turinys

  • ĮVADAS……………………………………………………………………………………….3
  • 1. STALO SERVIRAVIMAS………………………………………………………………4
  • 1.1. STALO ĮRANKIAI IR SERVIRAVIMAS…………………………………….4
  • 1.2. STALO PADENGIMAS ŠVENTINEI VAKARIENEI……………………….5
  • 1.3. ŠVENTINIO STALO AKSESUARAI…………………………………… …6
  • 2. SVEČIŲ SUSODINIMAS PRIE STALO………………………………………………7
  • 3. ELGESYS PRIE STALO………………………………………………………………9
  • 3.1. KAS KAIP VALGOMA………………………………………………………9
  • 3.2. TOSTAI IR SVEIKINIMO KALBOS…………………………………………11
  • 3.3. KLAIDOS PRIE STALO……………………………………………………….12
  • IŠVADOS……………………………………………………………………………………14
  • LITERATŪROS SĄRAŠAS………………………………………………………… ……15

Reziumė

Autorius
jusala
Tipas
Referatas
Dalykas
Etiketas
Kaina
€2.80
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 25, 2012
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
15 psl.

Susiję darbai

Vokietijos etiketas

Etiketas Referatas 2015 m. b.m.t.
Daugeliui žmonių žodis „etiketas“ reiškia baltas pirštines, reveransus ir manieras. Išgirdę žodį etiketas manome, kad tai labai sudėtingos ir sunkiai įsimenamos taisyklės. Kasdien...

Interneto etiketas

Etiketas Prezentacija 2010 m. coldwater
Šiame pranešime aptariama aktuali tema - interneto etiketas. Pateikiamos inerneto etiketo taisyklės, bendravimo internete tipai, patarimai bendraujant el. paštu bei pokalbių svetainėse. Pranešimas...

Kalbos etiketas ir žmogaus kultūra

Etiketas Prezentacija 2015 m. verteja
Pristatymas buvo įvertintas aukščiausiu balu universitetinėje įstaigoje. Darbas buvo pristatytas lietuvių kalbos normų paskaitos metu.

Švediškas stalas

Etiketas Prezentacija 2015 m. studentė17
Pats žodis „etiketas“ atsirado nuo paprasto draudimo „nemindžioti žolės“. Liudviko XIV sodininkas nuolat piktinosi, kad Versalio gyventojai ir svečiai vaikšto po jo kruopščiai...

Kasdieninis etiketas

Etiketas Prezentacija 2021 m. Sauletekis
15 skaidrių su nuotraukomis ir punktais kalbėjimo tema. Skaidrių komentaruose yra pasiruoštas tekstas pasakojimui (išsamus). Stiprioje Lietuvos gimnazijoje įvertinta 10 balų.