Vaikų autizmas

14 psl. / 3434 žod.

Ištrauka

Pirmą kartą autizmas buvo paminėtas dr. Kanner’io 1943 metais. Jis apibrėžė jį kaip visą gyvenimą trunkantį sutrikimą, kuris apima kalbos ir socialinę sritis, bei rodo polinkį vienodai traktuoti reiškinius bei demonstruoti pasikartojančią elgseną. Nepaisant didelių nesugebėjimų, dėl kurių jiems stinga komunikabilumo ir socialinio bendravimo įgūdžių, daugelis šių asmenų pasižymėjo neįprastais sugebėjimais, kaip antai regimoji atmintis, dėlionės ir panašūs regimieji užsiėmimai. Dabar mes kartais tai vadiname Kanerio sindromu arba klasikiniu autizmu.
Vaikų autizmas – vienas sunkiausių sutrikimų, su kuriais susiduria vaikų psichiatrai. Šią negalią sukelia organiniai centrinės nervų sistemos (CNS) pažeidimai, atsiradę dėl genetinių priežasčių, įgimtų infekcijų. Svarbu žinoti, kad psichologinės priežastys, akušerio klaidos ar prasta naujagimio priežiūra čia niekuo dėtos. 10-14 naujagimių iš 10 000 gimsta su šiuo CNS defektu. Smarkiai sutrinka vaiko elgesys, kalba bei socialinis bendravimas, apie 80 nuošimčių būna protiškai atsilikusių. Toks vaikas gyvena savo uždarame pasaulyje ir nejaučia poreikio bendrauti. Turi keistų pomėgių, žaidžia stereotipinius žaidimus, manipuliuoja daiktais. Jo sugebėjimus pavyksta pralavinti tik intensyviomis psichologinėmis ir pedagoginėmis priemonėmis: vaikai mokomi žiūrėti į akis, paduoti ranką, aiškiau kalbėti, sklandžiau judėti. Užaugę autistiški normalaus intelekto vaikai gali lankyti mokyklas, kartais tampa tam tikros siauros disciplinos žinovais, netgi profesoriais, nors tokie atvejai išties pavieniai. Iš autizmo neišaugama: šie žmonės sunkiai prisitaiko prie įprasto mums gyvenimo, skurdžiai bendrauja, keistai elgiasi, prastai orientuojasi socialinėje aplinkoje, nesupranta humoro.
Gana didelę įtaką autizmo tyrimams ir požiūriui padarė iki šiol nepaaiškintas autizmo atvejų didėjimas (Jungtinėse Amerikos Valstijose nuo 1990 metų diagnozuotų vaikų skaičius išaugo apie dešimt kartų). Kalbama net apie epidemiją. Amerikoje autizmas jau ne vien specialistų ar autistiškų vaikų tėvų, bet ir visos visuomenės pokalbių tema: apie autizmą kalba politikai, kuriami filmai, komiksai. Autistiškus vaikus mokinami atpažinti policininkai, socialiniai darbuotojai.


Turinys

  • Įvadas3
  • Pagrindiniai autizmo požymiai4
  • Autizmu sergančių vaikų gydymas6
  • Patarimai šeimai, turinčiai autizmo sutrikimą turintį vaiką8
  • Tėvų ir specialistų bendradarbiavimas ugdant sergančiuosius autizmu11
  • Mokymo metodai12
  • Išvados14
  • Naudota literatūra:15

Reziumė

Autorius
porcelaina
Tipas
Referatas
Dalykas
Psichologija
Kaina
€2.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lie 15, 2012
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
14 psl.

Susiję darbai

Autizmo sutrikimą turinčių vaikų ugdymo ypatumai

Psichologija Referatas 2008 m. cikityta
Darbe išsamiai apžvelgiamas autizmo reiškinys - apibūdinamas sutrikimas, jo paplitimas, priežastys, išreištumo skirtumai, diagnostika. Pristatomi autistams būdingi elgesio požymiai, jų kalbos raida ir...

Autizmas

Psichologija Referatas 2012 m. evelina
Darbo tikslas – šio darbo autorė siekia aptarti, apibūdinti autizmo požymius, įvertinimo kriterijus, ir kas nulemia šį sutrikimą. Daug dėmesio skiriama autistiškų vaikų...

Vaikai ne tokie kaip kiti. Autizmas

Psichologija Prezentacija marvita
Kas tai yra autizmas? Kaip nusakyti ar vaikas yra autistas? Kas sukelia klasikinį autizmą? Koks yra autisto vaiko pasaulis? Kokios taikomos gydymo metodikos?

Vaiko ir paauglio stebėjimo praktika

Psichologija Praktikos ataskaita 2008 m. sarmi
Ugdymo institucijos VO “Gelbėkit vaikus” vaiko dienos centro “Duok ranką” pristatymas. Vaiko anamnezė (mergaitė, 8 metai). Vaiko stebėjimo analizė. Paauglio ( mergaitė, 12...

Vaikų simbolinė raiška piešiniuose

Psichologija Referatas 2017 m. emilėkerti
Psichologinių metodų analizė, jų taikymas, pateikiami pavyzdžiai ir jų paaiškinimas, išanalizuojami keli piešiniai. darbas įvertintas 10 balų.