Gatvės vaikai

10 psl. / 2718 žod.

Ištrauka

Vis dažniau mieste, parke arba prie prekybos centrų pastebime elgetaujančius, benamius jaunuolius apdriskusiais drabužiais, kurie žiūri į praeinančius žmones vilties kupinomis akimis, kad tuoj kas nors duos centų arba jeigu pasiseks net keletą litų. Gatvės vaikai – kasdienybė visame pasaulyje, Lietuvoje...

Kalbant apie gatvės vaikus susiduriame su sąvokos apibrėžimo problema. Kol kas nėra tikslaus, visuotinai priimto „gatvės vaikų“ apibrėžimo, tačiau dauguma mokslininkų šia sąvoka nusako bruožus, apibudinančius vaiko elgesį, bei rizikos veiksnius, darančius didžiausią įtaką jo elgesiui. Įvairiose pasaulio šalyse šiai grupei priskiriami skirtingi vaikai. Tai gali būti vaikai, kurie reguliariai mato savo tėvus ar net kasdien grįžta nakvoti namo, tačiau visą kitą laiką jie praleidžia gatvėje, o tėvams nerūpi, ar jie lanko mokyklą, kuo užsiima. Kiti šiai grupei priskiria vaikus, kurie gyvena gatvėje, neturi pastogės. Vienaip ar kitaip gatvė tokiems vaikams – tai vieta, kur jie kurie gyvena, miega, gauna darbo, elgetauja taip galėdami patys egzistuoti ir padėti savo šeimai.

Kiek jų, tokių, iš tikrųjų yra, niekas negali tiksliai nustatyti. Taip yra ir dėl to, kad ne visų tėvai praneša apie dingimą, vaikai slepiasi didžiuosiuose miestuose. Jie traukiasi nuo nuolatinio tėvų spaudimo, mokyklos sukeliamos įtampos, bėga nuo mušančio tėvo, alkoholio liūne paskendusios motinos. Bėga ir iš ,,normalių“ šeimų, kuriose jie jaučiasi nesuprasti, vengiami, atstumti... Tapti gatvės vaiku trunka neilgai, tačiau sugrįžti į normalų gyvenimą, bei iš naujo integruotis į visuomenę būna labai sunku, prireikia specialistų pagalbos.

Kokios yra gatvės vaikų atsiradimo priežastys? Kokie yra gatvės vaikai? Ką valgo? Kur miega? Kuo užsiima? Kokie pavojai jų tyko? Kaip galima jiems padėti? Kokia ateitis jų laukia? Tai tik maža dalis klausimų kurie šauna į galvą išgirdus apie gatvės vaikus. Į juos sunku rasti konkrečius atsakymus, tačiau pabandykime nors kiek panagrinėti tokių vaikų gyvenimą.

Kokios gi priežastys lemia, jog vaikas didesnę laiko dalį nusprendžia praleisti gatvėse, o vėliau į namus tiesiog nebegrįžta? Dažniausiai ,,gatvės vaikų“ fenomeno formavimosi priežastys yra siejamos su artimiausia vaiko aplinka – šeima. Didelė benamio jaunimo dalis paliko namus dėl ilgai trukusio fizinio ir emocinio smurto, įtemptų santykių, išnaudojimo, prievartos, nuolatinio maisto stygio, žalingų šeimos narių įpročių, tėvų nesaikingo alkoholio vartojimo, tėvų nerūpestingumo, jų mirties ar skyrybų. Dalis jaunimo netenka namų, kai jų šeimos patiria finansines krizes, kilusias dėl gyvenamojo ploto trūkumo, ribotų įsidarbinimo galimybių, mažų atlyginimų, sveikatos draudimo nebuvimo, nepakankamos socialinės rūpybos.


Reziumė

Autorius
lika05
Tipas
Referatas
Dalykas
Sociologija
Kaina
€2.41
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 8, 2016
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
10 psl.

Susiję darbai