Jogos principai

7 psl. / 1952 žod.

Ištrauka

Tikriausiai kiekvienas šiuolaikinis žmogus yra girdėjas kas yra joga, draugai pažistami šeimos nariai – jogos studijų lankytojai. JOGA nėra vien tik fiziniai pratimai orientuoti į kūno lankstumą, bet ir stipri, nuosekli vidinių požiūrių ir vertybių kaita į mus supančią aplinką, tačiau tik retas gali paaiškinti kaip ji yra siejama su žmogaus dvasinių pasaulių.

Nuo senų laikų joga laikoma mokslų bei juo paremta praktika, kurių ištakos siekia apie 3000-uosius metus prieš Kristų. Žmonės ieškojo metodų, kurie padėtų išspręsti sveikatos problemas, harmonizuotų emocijas, teisinga linkme nukreiptų gyvenimo stilių. Būtent joga ir yra ta praktika, kurios dėka daugybė žmonių atkūrė harmoniją su savimi ir supančiu pasauliu. Senovės išminčiai žmogaus kūną suprato kaip instrumentą, susidedantį iš fizinio kūno, proto, taip pat iš subtilesnių vibracijų energijų. Šis instrumentas, anot jogos pradininkų, mums duotas tam, kad mes galėtume pilnavertiškai gyventi kaip žmogiškosios būtybės ir kartu nuolat būti sąjungoje su Visatos energija. Joga yra natūralus, universaliais Visatos dėsniais paremtas būdas rasti kelią į savo tikrąją prigimtį, t.y. vystytis kaip dvasinei būtybei net ir gyvenant fiziniame kūne ir materialiame pasaulyje.

Joga yra gimusi Indijoje, gyvuojanti ne vieną tūkstantmetį. Jos pradininku tradiciškai laikoma legendinė Budos asmenybė. Iš tiesų, jeigu eilinis šeimos žmogus pabandytų praktikuoti visus senuosiuose jogos mokytojų raštuose nurodytus kūno ir proto tobulinimo būdus, taip pat užsiimtų ir giliomis dvasios ugdymo praktikomis, greičiausiai jo šeimyninis bei profesinis gyvenimas smarkiai nukentėtų, o gal net ir sužlugtų. Tačiau tikroji jogos esmė – ne griovimas, o ryšys, jungtis, balansas. Todėl kai kurie pripažinti šiuolaikiniai jogos autoritetai rekomenduoja “neperlenkti lazdos” ir praktikuoti šiuolaikiniam žmogui “adaptuotus” pagrindinius jogos principus. Toks senųjų principų pritaikymas visiškai nesumenkina jų vertės, o tik patvirtina amžinąją tiesą – kad pasaulis nuolat kinta.

Senieji jogos mokytojai sukūrė aštuonių jogos principų sistemą, kurią praktikuojant atstatomas ir stiprinamas ryšys su mūsų tikrąja esme – kuriančiąją Visatos energiją. Visi principai gyvuoja jau daugiau kaip 5000 metų, tačiau yra absoliučiai pritaikomi ir šiais laikais, kad žmonės galėtų pajausti tikrąją jogos būseną.


Reziumė

Autorius
sabina1
Tipas
Referatas
Dalykas
Sportas
Kaina
€2.28
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lap 30, 2016
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
7 psl.

Susiję darbai

Joga. Pilatesas. Kalanetika

Sportas Prezentacija ela16
•Joga Sanskrito kalboje reiškia “susijungimą” tarp proto, kūno ir dvasios.Tai yra kūno pusiausvyros kūrimas, ugdant jėgą ir lankstumą kartu. •Joga - itin atpalaiduojanti...