Duomenų bazės

22 psl. / 3935 žod.

Ištrauka

Duomenų bazė (DB) nėra naujas reiškinys informatikoje. Terminas „duomenų bazė“ atsirado XX amžiaus šeštojo dešimtmečio pabaigoje. Duomenų bazių pavadinimas plačiau pradėtas vartoti tik įvedus kompiuterines duomenų tvarkymo technologijas, tačiau ir šiuo metu vis dar įvairiai apibrėžiamas. Pagrindiniai yra trys:
1. Duomenų bazė – tai kartu saugomų, susijusių duomenų, t.y. informacinių objektų, skirtų apdoroti kompiuteriu visuma. Duomenis atitinka realaus pasaulio tam tikras – skirta analizuoti – dalies (taikymo srities) modelį. Duomenų pavyzdžiai galėtų būti: bibliotekos kartoteka, telefonų abonentų knyga, pirkėjų užsakymų registracijos žurnalas ir t.t. Duomenys saugomi ne bet kaip, o laikantis tam tikrų susitarimų, taisyklių. Kitaip tariant, duomenys tam tikru būdu organizuojami (priešingu atveju nebūtų duomenų bazės). Duomenims saugomiems duomenų bazėje būdingos šios savybės:
• integruotumas;
• nepertekliškumas;
• nepriklausomumas.
Duomenų integruotumas reiškia, kad visi duomenys kaupiami ir saugomi kartu, centralizuotai, nustačius jų tarpusavio ryšius (santykius). Taip centralizuotai saugomi duomenys atitinka realaus pasaulio, tam tikros – skirtos analizuoti – dalies (taikymo srities) modelį. Saugomus duomenis dažniausiai naudoja ne vienas, o keli vartotojai. Duomenų bazės vartotojo samprata yra platesnė – apima ne tik asmenį, bet ir taikomąją programą.
Antroji savybė nusako tai, jog duomenys saugomi vengiant jų dubliavimo. Kai yra pertekliškumas, t.y. kelios duomenų kopijos, joms tenka veltui eikvoti atmintį, o modefikuojant duomenis, tenka kelis kartus naudoti tas pačias atnaujinimo operacijas. Be to, kai duomenų kopijos atitinka skirtingas atnaujinimo stadijas, tai gali iššaukti prieštarigos informacijos pateikimą.
Duomenų nepriklausomumas reiškai, kad duomenų apdorojimo taikomosios programos nesikeičia modifikuojant duomenų saugojimo ir organizavimo būdą. Reiktų pažymėti, kad gali būti keičiamas tiek fizinis, tiek ir loginis duomenų organizavimas. Pirmasis nurodo duomenų fizinio išdėstymo būdus kompiuterio atmjintyje, o antrsis – duomenų struktūros vaizdavimo – modelį, reikalingą vartotojams.
...


Turinys

  • 1. DUOMENŲ BAZĖS SAMPRATA3
  • 2. DUOMENŲ BAZIŲ KŪRIMAS IR REDAGAVIMAS5
  • 2.1. LENTELIŲ KŪRIMAS5
  • 3. DUOMENŲ BAZIŲ PANAUDOJIMAS9
  • 4. DUOMENŲ ORGANIZAVIMO PRINCIPAI, DUOMENŲ VAIZDAVIMAS10
  • 5. TIPINIS DUOMENŲ NORMALIZAVIMO PAVYZDYS14
  • 6. DUOMENŲ BAZIŲ VALDYMO SISTEMOS, JŲ FUNKCIJOS IR SUDĖTIS16
  • 7. RYŠYS SU KITOMIS PROGRAMOMIS18
  • 8. DUOMENŲ BAZIŲ TAIKYMAS20
  • 9. NAUDOTA LITERATŪRA:22

Reziumė

Autorius
smilinggirl88
Tipas
Referatas
Dalykas
Informatika
Kaina
€3.08
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Spa 17, 2012
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
22 psl.

Atsiliepimai

Patvirtintas užsakymas
Puikus darbas

Susiję darbai

Logistikos centro „Technika“ duomenų bazė

Informatika Kursinis darbas 2009 m. kosmonaute69
Šis kursinis darbas rengtas Informacinių sistemų ir socialinės duomenų analizės moduliui. Ką sudomins praktinė dalis (pati DB) taip pat yra įkelta prie mano...

Įmonės “X” duomenų bazė

Informatika Referatas 2013 m. ausanci
Teorija apie duomenų bazių struktūrą, jos valdymo sistemą, duomenų bazių praktinį pritaikymą įvairiausiose veiklos sferose yra ganėtinai jauna žinių sritis – ji gyvuoja...

Duomenų bazės kūrimas. Darbo aprašymas

Informatika Laboratorinis darbas 2014 m. kamile191
Darbe aprašoma, kaip buvo sukurta duomenų bazė. Trumpai aprašomos, kokios komandos buvo naudojamos, pateikiami paveikslėliai design view režime.

Mokyklos bibliotekos informacinė sistema ir duomenų bazė

Informatika Kursinis darbas 2019 m. inesa10
Mokyklos bibliotekos informacinės sistemos ir duomenų bazės projektas. Kompiuterizuojamos funkcijos, jų aprašymas, panaudojimo atvejų diagramos, specifikacijos, sekų diagrama. Koncepcinis objektų modelis: kuriamos duomenų...