Euro įvedimas Lietuvoje 2015 m.: už ir prieš

18 psl. / 2577 žod.

Ištrauka

Darbo aktualumas: Nuo 2004 m. gegužės 1 d., kai Lietuva tapo Europos sąjungos (toliau ES) nare, ji pasižadėjo įstoti ir į Ekonominę bei pinigų sąjungą (toliau EPS) (euro zoną) . Nuo to laiko šalyje ne vieną kartą buvo iškeltas klausimas dėl nacionalinės valiutos lito pakeitimo į ES vienijančią euro valiutą.
Dabartinės Lietuvos vyriausybės vienas iš neatidėliotinų veiklos prioritetų yra pasirengti įsivesti bendrąją Europos valiutą eurą ir tapti visateise euro zonos nare, kai tai taps įmanoma pagal nustatytus konvergencijos kriterijus. Šiuo metu Finansų ministro pareigas einantis Rimantas Šadžius neslepia, kad vyriausybės tikslas įsivesti eurą jau 2015 m., todėl šis galimas pasikeitimas yra itin aktualus Lietuvos visuomenei. Akivaizdu, jog dėl šios priežasties vyksta aktyvios diskusijos, kurių tikslas pagrįsti euro įvedimo naudą arba neigiamas pasekmes.
Šiame rašto darbe pabandysiu pateikti visus argumentus už ir prieš euro įvedimą Lietuvoje bei juos paanalizuosiu. Tikiuosi, kad atliktas darbas pateiks atsakymą į probleminį klausimą „Ar naudinga Lietuvai įsivesti euro valiutą“.

Darbo problema: Ar naudinga Lietuvai įsivesti euro valiutą?

Darbo objektas: Euro įvedimo Lietuvoje privalumai bei trūkumai.

Darbo tikslas: Išanalizuoti euro įvedimo Lietuvoje naudą ir neigiamą įtaką.

Darbo uždaviniai:
• Pateikti euro įvedimo Lietuvoje priežastis;
• Išanalizuoti euro įvedimo Lietuvoje privalumus bei trūkumus.
• Įvertinti galimybę eurą šalyje įsivesti 2015 m.

Darbo hipotezė: Įsivedus eurą Lietuvoje, šalies ekonomika vystysis sparčiau;

Darbo metodai: Darbas atliktas analizuojant pagrindinėse oficialiose ES, Europos komisijos (toliau EK), Finansų ministerijos ir pan. elektroninėse svetainėse pateiktą informaciją. Skaityti ir vertinami įvairių ekspertų pasisakymai, nuomonės viešojoje erdvėje. Atliekamas skaitytų straipsnių apibendrinimas. Taip pat surenkami ir pateikiami skaitiniai įvertinimai bei jų apibendrinimas.

Darbo struktūra: Rašto darbas susideda iš penkių pagrindinių dalių bei įvado ir išvadų, kurios pateikiamos darbo pabaigoje. Pirmojoje pristatomas Lietuvos ir euro ryšis. Antrojoje darbo dalyje aptariama kodėl būtent euras yra reikalingas. Trečiojoje rašto darbo dalyje aptariami euro įvedimo Lietuvoje privalumai, o ketvirtojoje – trūkumai. Penktojoje rašto darbo dalyje aprašoma galimybė 2015 m. įvesti eurą Lietuvoje bei pateikiami dabartiniai konvergencijos reikalavimai ir jų atitikimas mūsų šalyje.


Turinys

  • LENTELĖS3
  • SANTRUMPOS4
  • ĮVADAS5
  • 1. LIETUVA IR EURAS7
  • 2. KODĖL EURAS?8
  • 3. EURO ĮVEDIMO PRIVALUMAI10
  • 4. EURO ĮVEDIMO TRŪKUMAI11
  • 5. GALIMYBĖ 2015 M. ĮVESTI EURĄ13
  • IŠVADOS15
  • LITERATŪRA:16

Reziumė

Autorius
jjustina
Tipas
Referatas
Dalykas
Finansai
Kaina
€2.65
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgs 11, 2013
Publikuotas
2013 m.
Apimtis
18 psl.

Atsiliepimai

Patvirtintas užsakymas
PUIKU, nebent mano nuomone čia tiktų koks nors dar grafikėlis ar papildomos lentelės. Bet šiaip - tikrai kokybiškas darbas.

Susiję darbai

Euro įvedimo galimybės Lietuvoje

Finansai Referatas 2014 m. brigita99
Bendrieji pinigai – eurai jau kuris laikas sėkmingai atlieka savo funkcijas Europos Sąjungos didelėje dalyje. Euras yra 18-os Europos Sąjungos šalių bendroji valiuta,...