KŪB „LitCapital AS" IR KŪB „Lithuania SME Fund veiklos vertinimas

110 psl. / 29000 žod.

Ištrauka

Tyrimo aktualumas. Investicinių fondų veiklos plėtojimas gali būti suprantamas kaip kryptinga ekonominės veiklos pokyčių aplinka, orientuota į apibrėžtų investicinių fondų tikslų ar siekių įgyvendinimą. Investicinių fondų rinkų plėtra atsipinti šiuolaikinės ekonomikos kintamumą ir daugialypiškumą: joje reiškiasi įvairūs pokyčiai, spartėja investicijų procesai, didėja įvairių investicinių produktų ir paslaugų mąstai, plėtojasi investicinių fondų veiklos aptarnavimo infrastruktūros sektorius.

Plėtojant investicinių fondų veiklą viso pasaulio rinkose atsirado naujų investicijų rūšių. Viena iš Lietuvoje beveik naujai pasireiškiančių investicinių rūšių yra rizikos kapitalo fondai. Lietuvoje dažnai skolinimosi bankuose galimybės pakankamai sudėtingos, todėl reikalingi papildomi finansavimo šaltiniai besiplečiančioms mažoms ir vidutinėms įmonėms, kurioms dažnai nepakanka išteklių kapitalo plėtrai.

Šiuolaikinės globalizacijos sąlygomis rizikos kapitalo fondų veiklos plėtojimas tampa esminiu finansų rinkos raidos ir plėtros veiksniu, kuris didėja rizikos kapitalo fondų kaip finansų tarpininkų vaidmuo. Vykstant sparčiai rizikos kapitalo fondų plėtrai atsiranda naujų rizikos rūšių ir neapibrėžtumų, kurie lemia atskiros rizikos valdymo srities plėtojimą. Rizikos kapitalo fondų veikloje vyraujančių rizikos rūšių įvardijimas sudaro prielaidas tinkamai susivokti šiuolaikiniams rizikos kapitalo fondams būdingas aktualijas ir problemas, kurių sprendimai leidžia kryptingai plėtoti fondų sudėtingoje naujų iššūkių aplinkoje.

Europa vis dar negali pasivyti rizikos kapitalo fondų tėvynės Jungtinių Amerikos Valstijų pagal rizikos kapitalo finansavimo rinkos išsivystymą, o to atotrūkio priežastims nagrinėti yra atlikta daugybė tyrimų.

Kaip jau ir buvo minėta anksčiau, Lietuvos rinkoje rizikos fondai yra naujovė, ir jų žinomumas ir poreikis atsiranda vis dažniau.

Lietuvoje rizikos kapitalo fondų rinka yra labai silpna lyginant su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis, o darbų, nagrinėjančių susidariusią padėtį, yra labai mažai (Jankauskienė 2009, Jurevičienė, Martinkutė, 2013, Kaupelytė, 2009, Laurinavičius, Smilga, 2011), todėl būtina ją analizuoti ir atlikti išsamesnius tyrimus vertinant rizikos kapitalo fondus. Rizikos kapitalo rinkos plėtra prisideda prie visos ekonomikos augimo, nes užtikrina naujų inovatyvių idėjų įgyvendino finansavimą, kartu sukurdama šalies gyventojams papildomas darbo vietas bei pajamas. Be to, tradicinio bankinio finansavimo dominavimas yra vienas iš valstybės finansų sistemos neišsivystymo rodiklių, tad rizikos kapitalo fondų investicijų didėjimas Lietuvoje turi būti skatinamas kiek įmanoma daugiau, o tam pirmiausia reikia žinoti priežastis, apribojančias pageidautiną jų plėtrą.

Lietuvos mokslininkai rizikos kapitalo fondų tyrimams skiria nepakankamai dėmesio. Rizikos kapitalo investicijų padėtį ir jų reikšmę verslui yra sunku išanalizuoti dėl statistinių duomenų trūkumo dėl šios specifinės finansinės veiklos srities samprata nėra išplėtota (Jankauskienė, Kaupelytė, Keršys, 2009). Taip pat nėra atlikto empirinio tyrimo su Lietuvoje veikiančiais rizikos kapitalo fondais ir kokią įtaką daro rizikos kapitalo fondų investicijos įmonių finansiniams rezultatams.

Tyrimo problema: kaip įvertinti rizikos kapitalo fondų veiklą Lietuvoje?

Tyrimo objektas: KŪB „Litcapital I“ ir KŪB „Lithuania SME Fund“ veiklos vertinimas.

Tyrimo tikslas: išanalizavus KŪB „Litcapital I“ ir KŪB „Lithuania SME Fund“ veiklą, atskleisti šių fondų veiklos ypatumus.

Tyrimo uždaviniai:

  1. pateikti rizikos kapitalo fondų koncepciją;
  2. parengti rizikos kapitalo fondų veiklos vertinimo metodologiją;
  3. išanalizavus KŪB „Litcapital I“ ir KŪB „Lithuania SME Fund“ veiklą, apibrėžti ir įvertinti jų veiklą.

Tyrimo metodai: Baigiamąjame darbe yra naudojamos mokslinės literatūros lyginamoji analizė. Rizikos fondų investicijų į įmones, jų palyginamoji analizė atliekama naudojant pelningumo rodiklius ir statistinius duomenis, naudojant grafinį duomenų vaizdavimą. Naudojant diskontuotų pinigų srautų metodus, varijuojamos skirtingos situacijos rizikos fondų investicinei grąžai įvertinti. Suformuotiems investiciniams portfeliams vertinti, skaičiuojama investicinė grąža ir vertinama kokia yra patiriama rizika.

Tyrimo ribotumai: Smulkus ir vidutinis verslas užima svarbų vaidmenį Europos ir Lietuvos ekonomikoje. Viena iš priemonių užtikrinanti smulkaus ir vidutinio verslo plėtrą, yra rizikos kapitalo investicijos. Deja Lietuvoje, kur ypač gerai yra išplėtota kredito rinka, rizikos kapitalo fondai sunkiai skinasi kelia į mažų ir vidutinių įmonių finansavimo rinką. Po finansinės krizės, vyriausybei gaivinant Lietuvos ekonomiką įkurti 2010 metais pirmieji rizikos kapitalo fondai, o realios ir intensyvios investicijos prasidėjo 2011 metais. Tuo tikslu įkurti du rizikos kapitalo fondai KŪB „Litcapital I“ ir KŪB „Lithuania SME Fund“, dėl to statistinių duomenų yra prikaupta mažai kas apriboja tyrimo modelį, todėl teko apsiriboti papildomomis prielaidomis.

Darbo struktūra: Magistro baigiamasis darbas susideda iš įvado, trijų skyrių, išvadų ir literatūros sąrašo. Pirmame skyriuje „Rizikos kapitalo fondai teoriniu aspektu“ atlikta rizikos kapitalo fondų tema mokslinė literatūros analizė, pateikiama rizikos kapitalo fondo koncepcija bei struktūra. Taip pat nagrinėjama rizikos kapitalo fondo veiklos ypatumai, jos veikimo principai. Antrame skyriuje „Rizikos kapitalo fondų veiklos vertinimo metodologija“ pateikiami mokslininkų rizikos kapitalo fondų vertinimo tyrimai, atliktas tyrimo metodikos pagrindimas, lyginamojo analizė bei iškelti pagrindiniai empirinio tyrimo tikslai. Trečiame skyriuje „KŪB „Litcapital I“ ir KŪB „Lithuania SME Fund“ veiklos Lietuvoje analizė“ vertinama rizikos kapitalo fondų investicijų įtaka Lietuvos rinkai, susisteminami tyrimo metu gauti duomenys, atlikta rizikos fondų įmonių į kurias investavo fondai, lyginamoji analizė vertinant pelningumo rodiklius. Modeliuojant įmonių situacijas investicijų grąžai įvertinti, varijuojamos įvairios skirtingos situacijos, suformuojami investicijų optimistiniai ir pesimistiniai investiciniai portfeliai ir jie palyginami. Skyriuje „Išvados ir siūlymai“ pateikiami „KŪB „Litcapital I“ ir KŪB „Lithuania SME Fund“ svarbiausi pastebėjimai ir veiklos analizės rezultatai.

Magistro baigiamojo darbo pabaigoje pateikiama darbo metu naudota literatūra.


Turinys

  • ĮVADAS9
  • 1. RIZIKOS KAPITALO FONDAI TEORINIU ASPEKTU12
  • 1.1. Rizikos kapitalo fondų koncepcija12
  • 1.2. Rizikos kapitalo fondų struktūra23
  • 1.3. Rizikos kapitalo fondų veiklos ypatumai27
  • 2. RIZIKOS KAPITALO FONŲVEIKLOS VERTINIMO METODOLOGIJA33
  • 3. KŪB „LITCAPITAL I“ IR KŪB „LITHUANIA SME FUND“ VEIKLOS ANALIZĖ42
  • 3.1. Europos rizikos kapitalo fondų investicijų rinkos analizė42
  • 3.2. Lietuvos rizikos kapitalo fondų investicijų rinkos analizė51
  • 3.3. KŪB „Litcapital I“ veiklos analizė58
  • 3.4.KŪB „Lithuania SME Fund“ veiklos analizė66
  • 3.5 Sumodeliuoto KŪB „Litcapital I“ ir KŪB „Lithuania SME Fund“ investicinio portfelio vertinimas74
  • IŠVADOS IR SIŪLYMAI89
  • LITERATŪRA92
  • ANOTACIJA96
  • ANOTATION97
  • SANTRAUKA98
  • SUMMARY100
  • PRIEDAI102

Reziumė

Autorius
sandra2124
Tipas
Diplominis darbas
Dalykas
Finansai
Kaina
€18.70
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Vas 29, 2016
Publikuotas
2014 m.
Apimtis
110 psl.

Susiję darbai