Klaipėdos miesto gatvių apšvietimo modernizavimas

49 psl. / 7721 žod.

Ištrauka

Darbo aktualumas. Žmonija vis dažniau pastebi negatyvius padarinius, vykstančius dėl tobulėjančios visuomenės veiklos. Keičiantis klimatui, nykstant augalams ir gyvūnams, buvo pradėta ieškoti alternatyvių būdų, kaip, saugant mus supančią aplinką, netrukdyti žmonijos tobulėjimo. Imta ieškoti naujų elektos energijos išgavimo būdų, rasti ne tik nauji elektronikos elementai, išskiriantys mažiau šiluminės energijos, bet ir daugybė kitų dalykų, ne vien tobulinančių mūsų gyvenimo sąlygas, bet ir tausojančių aplinką. Nors noras tobulėti, gerinti gyvenimo sąlygas ir labai didelis, procesai vyksta mažomis pakopomis.

Gatvių apšvietimo problema itin aktuali miestuose. Ilgėjant žiemos vakarams dažnai namus tenka pasiekti jau visiškai sutemus. Paprastai retas žmogus atkreipia dėmesį į tai, kaip apšviestos mūsų miestų gatvės. Susirūpinama tik tada, kai kuri nors lemputė nebedega ir nebeapšviečia tamsios autobuso stotelės ar kokios mažos gatvelės, jei reikia grįžti pėsčiomis. Tačiau tinkamas gatvių apšvietimas yra kur kas svarbesnis nei daugelis mano, ir daro didelę įtaką transporto eismui ir gyventojų saugumui. 2003 metų duomenimis, net 25 proc. visų kelionių transporto priemonėmis vyksta tamsiu paros metu, o nelaimingų atsitikimų įvyksta net tris kartus daugiau nei dieną. Tinkamai apšvietus gatves, nelaimingų atsitikimų bei kriminalinių nusikaltimų skaičių Lietuvos gatvėse būtų galima sumažinti apie 30 proc.

Kalbant apie Klaipėdos miesto gatvių apšvietimą, į akis labiausiai krinta miesto gatvių žibintai. Dalis jų sumontuota prieš beveik penkiasdešimt metų ir dar naudojami. Jų skleidžiama šviesa neprilygsta šiuolaikiniams šviestuvams, suvartojama energija daug didesnė, lyginant su naujų technologijų alternatyvomis, o ir vizuali būklė reikalauja remonto.

Net 40 proc. sumos, mokamos už gatvių apšvietimo paslaugas, sudaro suvartojama elektros energija. Modernizavus šviestuvus, šį skaičių būtų galima žymiai sumažinti, o atnaujinus šviestuvus jų priežiūros kaštai taip pat sumažėtų.

Negalima teigti, kad situacija Klaipėdos mieste visur vienodai prasta. Yra gatvių, kur šviestuvų konstrukcijos sumontuotos palyginus neseniai ir puikiai tinka naudojimui. Didesnė miesto dalis apšviečiama senos konstrukcijos žibintais. Esminis aspektas yra tas, kad visose miesto gatvėse naudojamos natrio lempos (ang. high-pressure sodium lamps, HPS). Jos ir užsilikusios didžiaslėgės gyvsidabrio lempos (ang. Mercury vapor lamps, Hg) galėtų būti pakeistos diodinėmis (ang. light emitting diode, LED) lempomis.

Norint atnaujinti gatvių šviestuvus su visa konstrukcija, tektų investuoti milžiniškas sumas pinigų, todėl efektyviausias kainos bei rezultato santykis būtų keisti tik šviestuvų viršutinę dalį.

Darbo problema – seni, neišvaizdūs, mažą šviesos srautą skleidžiantys ir daug elektros energijos vartojantys gatvių šviestuvai.

Darbo objektas – Klaipėdos miesto gatvių apšvietimo sistema.

Darbo tikslas – suplanuoti Klaipėdos miesto gatvių apšvietimo modernizavimo procesus ir parinkti geriausius sprendimus jiems įgyvendinti.

Darbo uždaviniai:

  1. Teoriniu požiūriu išnagrinėti gatvių apšvietimo sampratą bei svarbą.
  2. Išanalizuoti esamą Klaipėdos miesto gatvių apšvietimo būklę.
  3. Rasti tinkamiausią sprendimą Klaipėdos miesto gatvių apšvietimo modernizacijai.
  4. Atlikti skirtingų tipų apšvietimo efektyvumo palyginimą, naudojantis DIALux programa.
  5. Apskaičiuoti naudą, kuri būtų gauta panaudojus pasirinktas priemones.

Tyrimo metodai: mokslinės literatūros, dokumentų lyginamoji analizė, sisteminimas, grafinis vaizdavimas, modeliavimas DIALux programa, matematiniai statistiniai metodai, apibendrinimas.

Darbo struktūra: darbą sudaro įvadas, du skyriai. Teorinėje darbo dalyje analizuojama gatvių apšvietimo samprata, aptariama jos svarba, šviesos šaltinių tipai. Praktinėje darbo dalyje analizuojama esama Klaipėdos miesto gatvių apšvietimo situacija, aptariamos modernizacijos galimybės, atliekamas modeliavimas DIALux programa ir paskaičiuojamos sąnaudos prieš ir po modernizacijos. Darbo pabaigoje pateikiamos išvados.


Turinys

  • TURINYS
  • ĮVADAS7
  • 1. TEORINĖ DALIS9
  • 1.1 Literatūros apžvalga ir analizė9
  • 1.2 Gatvių apšvietimo samprata ir svarba11
  • 1.3 Gatvių apšvietimo šviesos šaltinių tipai15
  • 2. TIRIAMOJI DALIS19
  • 2.1 Klaipėdos miesto gatvių apšvietimo būklės analizė19
  • 2.2 Klaipėdos gatvių apšvietimo modernizavimo alternatyvos27
  • 2.3 Klaipėdos gatvių apšvietimo modernizavimo rezultatai29
  • 2.3.1 Modeliavimas DIALux 4.12 programa29
  • 2.3.2 Sąnaudų skaičiavimas35
  • IŠVADOS40
  • LITERATŪRA41
  • PRIEDAI44

Reziumė

Autorius
foxas112
Tipas
Diplominis darbas
Dalykas
Fizika
Kaina
€10.95
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 26, 2016
Publikuotas
2016 m.
Apimtis
49 psl.

Susiję darbai