Kita / Maisto technologija

Maisto produktų higiena

0 atsiliepimų
Autorius:

Gyvulių priešskerdiminė apžiūra

Inspektorius turi sugebėti atpažinti vietinius ar bendrus pakitimus dar esant gyvuliui gyvam, padaryti tinkamas išvadas apie galimą mėsos panaudojimą žmonių maistui. Pagrindiniai priešskerdiminės ekspertizės tikslai yra:

nustatyti ligas, kurios gali būti perduotos nuo gyvulių žmonėms; nustatyti ligas, kurios gali būti išplatintos gyvuliams, išskirti gyvulius su bendros sveikatos būklės sutrikimo požymiais arba turinčiais ligos požymių, dėl kurių mėsa gali būti netinkama žmonių maistui; nustatyti ar gyvuliai nėra labai pavargę, sujaudinti, perkaitę ir pan; atpažinti gyvulius kuriems prieš skerdimą galėjo būti panaudotos uždraustos medžiagos (trankviliantai, hormonai ir kt.); atpažinti gyvulius kuriems gali būti prieš skerdimą galėjo būti vaistai ar kitos medžiagos, kurių likučiai gali būti mėsoje ir mėsa gali būti netinkama žmonių maistui; nustatyti pažeidimus ar nenormalią gyvulio kūno būklę dėl netinkamo gyvulių transportavimo, priešskerdiminio laikymo metu ar dėl netinkamo gyvulių laikymo ir priežiūros pas augintoją.

Bendra priešskerdiminės apžiūros eiga nustatomas gyvulio įmitimas priklausomai nuo gyvulio rūšies, amžiaus, lyties, produktyvumo, būtina atskirti fiziologinį liesumą nuo išliesėjimo dėl ligos; įvertinti gyvulio kūno laikyseną ( stovinčio ir einančio ), jei gyvulys guli tai pavaryti, kad atsikeltų ir paeitų, būtina nustatyti gyvulio reakciją į aplinką; kūno paviršiaus įvertinimas: spalva, bendra odos būklė - elastingumas, pažeidimai, plaukų dangos būklė, šilumos pasiskirstymas kūno paviršiuje; įvertinami virškinimo organai: lūpos, liežuvis, dantys, snukio ertmė, pašaro ir vandens paėmimas, atrajojimas, pilvo apimtis, prieskrandžio judesiai, analinė anga, išmatų išskyrimas ir jų konsistencija; įvertinami lyties organai, tešmuo, speniai, šlapimo išskyrimo organai, nustatoma apimtis, ištakos, spalva, išskiriamo šlapimo spalva ir kiekis, temperatūra, konsistencija, skausmingumas.

Gyvulių priešskerdiminė apžiūra

q    veterinarijos gydytojas privalo:

Nustatyti skerdimui atvežtų gyvulių ligos simptomus. Jis tyri matyti, girdėti, jausti, uostyti, palpuoti. Kaip pagalbinę priemonę tyrimui turi turėti termometrą rektalinei temperatūrai išmatuoti. Priešskerdiminę ekspertizę atlikti esant geram apšvietimui (apžiūros patalpoje būtinas geras apšvietimas - maždaug 500 lux , kad nebūtų keičiamos spalvos).

Apžiūra gyvulių iškrovimo metu atkreipti dėmesį : transporto būklę, pakrautų gyvulių skaičių. fiziologinę gyvūnų būklę, oro sąlygas, kelionės trukmę,

Iškrovimo metu atidžiai stebėti

  • Įtariamai sergančius, šlubuojančius, sužeistus transportavimo metu gyvulius.
  • kaip iškraunami palaidi grupėmis vežti gyvuliai
  • ypač atidžiai apžiūrėti tuos gyvulius, kurie lieka gulėti iškrovimo vietoje, ir tuos, kuriems iškrauti reikėjo daugiau ar mažiau pastangų.
  • gyvuliams, kurie savo elgesiu atkreipė dėmesį, reikėtų atidžiau atlikti priešskerdiminę ekspertizę.

Gyvulių priešskerdiminės ekspertizės metu, reikia atsižvelgti : gyvulio rūšį, amžių, lytį; atskiras kūno dalis, kur dažniau pasitaiko pakitimai, esant tam tikriems susirgimams.

Jau priešskerdiminės ekspertizės metu reikėtų nustatyti ar gyvuliams nebuvo naudoti farmakologiniai preparatai :

  • Išoriškai tokie gyvuliai gali būti mieguisti.
  • Įtarti, kad panaudoti farmakologiniai preparatai, galima ir pagal injekcijos vietas ir uždegiminę reakciją apie jas: pavyzdžiui kiaulėms sprando ir paausių srityje, kitiems gyvuliams kaklo, mentės ar kumpių srityje, karvėms taip pat pilvo venos srityje

Karvėms apžiūros metu reikėtų atkreipti dėmesį :

  • tešmenį ir lyties organus ( mastitas, metritas, makšties ar gimdos iškritimas, gimdos sužalojimai, spenių sužalojimai ir kt.).Nustačius šių organų patologiją visada galime įtarti kad gyvuliai buvo gydyti ir gali būti farmakologinių preparatų likučių;
  • galūnes ( sąnarių uždegimas, apynagės uždegimas, pūliniai, pragulos ir kt.);
  • virškinimo traktą ( stemplės užkimšimas, svetimkūniai prieskrandžiuose, knygenų pradūrimas, žarnų uždegimas, išpūtimas ir kt.);
  • raumenis ( išliesėjimas, žaizdos, abscesai, parazitai ).

Penimiems buliukams ir telyčioms atkreipti dėmesį į:

kvėpavimo organus ( viršutinių kvėpavimo takų infekcija, plaučių uždegimas, parazitai); galūnes ( sąnarių uždegimas, galūnių kaulų deformacija, kaulų lūžiai ); odą ( uodegos nekrozės, ektoparazitai, mikozės,traumos);

Veršeliams ir prieaugliui atkreipti dėmesį :

virškinimo traktą ( uždegimai); sąnarius ( kulno sąnario uždegimas ); kvėpavimo organus (kataras, bronchitas, plaučių uždegimas); bambos sritį ( nutraukta bambos virkštelė, infekcija, abscesai).

Penimoms kiaulėms atkreipti dėmesį: odą: gelta, hiperemija, kraujosruvos, mikozės, parazitiniai pažeidimai, specifiniai pažeidimai raudonligės ar maro atveju, įkandimai, abscesai, uodegos pažeidimai su uždegimo požymiais ir kt.

Paršavedėms atkreipti dėmesį: į lyties organus ir spenius

mastito-metrito-agalaktijos sindromas; spenių abscesai; gimdos iškritimas; gimdos pažeidimai ir kt.

Paršeliams ir pusparšiams atkreipti dėmesį :

virškinimo traktą ( viduriavimas, išliesėjimas, gelta, pilvo vandenė, parazitai); kvėpavimo organus ( bronchitas, plaučių uždegimas, parazitai); odą (uodegos ir ausų pažeidimai, infekuotos žaizdos, bambos ir tarpvietės išvaržos, abscesai ); galūnes (pūliuotas sąnarių uždegimas, kojų paralyžius, panaritium ).

Darbo tipas:
Apimtis:
31000 žodžiai (-ų)
Lygis:
Universitetas
Atsisiųsti

Turinys

  • 9. Paukščių virusinių ligų (Klasikinio paukščių maro, Leukozės, Mareko ligos, Infekcinio laringotracheito, Niukaslio ligos) diferencinis diagnozavimas priešskerdiminio-poskerdiminio tikrinimo metu, sanitarinis vertinimas.
  • Klasikinis paukščių maras: Požymiai – žaibinės eigos atveju nespėja
  • 10. Patologinių procesų (karščiavimas, septicemija, toksemija, gelta, išliesėjimas) diferencinis diagnozavimas priešskerdiminio-poskerdiminio tikrinimo metu, sanitarinis vertinimas.
  • 11. Arklių ligų (Pažandžių, Afrikinio arklių maro, Kontaginio arklių metrito, Infekcinės anemijos, Stabligės) diferencinis diagnozavimas priešskerdiminio-poskerdiminio tikrinimo metu, sanitarinis vertinimas.
  • 12. Pieno sudėtis, struktūra, falsifikavimas. Pieno natūralumo nustatymas.
  • 13. Pieno pirminis apdorojimas, laikymas ir transportavimas. Pieno mikroflora.
  • 14. Pagrindinės pieno perdirbimo operacijos (filtravimas, separavimas, normalizavimas, homogenizavimas, šiluminis ir vakuminis apdorojimas). Geriamojo pieno gmybos technologija ir kokybės kontrolė.
  • 15. Rauginti pieno produktai, jų tipai, gamybos ypatumai, kokybės kontrolė.
  • 16. Fermentiniai sūriai, jų klasifikacija, kokybės kontrolė.
  • 17. Koncentruoti pieno produktai, jų gamyba, kokybės kontrolė.
  • 18. Pieno riebalai, riebalų produktai, jų gamyba, ydos.
  • 19. Antriniai pieno perdirbimo produktai, jų panaudojimo galimybės.
  • 20. Žmonių maistui naudojamos žuvų rūšys ir jų panaudojimas produktų gamyboje.
  • 22. Vertingos medžiagos, randamos žuvų mėsoje.
  • 23. Žuvų brendimas ir jo įtaka maisto produktų kokybei ir saugai.
  • 24. Metodai (jusliniai, laboratoriniai), naudojami žuvų mėsos vartojimo
  • tinkamumui nustatyti.
  • 25. Reikalavimai gyvų žuvų laikymui prekybos tinkluose.
  • 26. Šalčio ir sūdymo įtaka žuvų kokybei ir saugai. Kokybės nustatymo būdai.
  • 27. Rūkymo įtaka žuvų kokybei ir saugai. Kokybės nustatymo būdai.
  • 28. Pavojingos žmonėms per maistą plintančios parazitinės žuvų ligos,
  • nustatomos Lietuvoje.
  • 29. Priežastys, sukeliančios žmonių apsinuodijimus vandens gyvūnų produktais.
  • 30. Mikrobiologinės kilmės mėsos ir jos gaminių (pusgaminių, dešrų, konservų, sūdytų gaminių) gedimas.
  • 31. Mikrobiologinės kilmės pieno ir jo produktų gedimas.
  • 32. Mikrobiologinės kilmės žuvų, žuvies gaminių (pusgaminių, kulinarinių gaminių) ir kt. vandens produkcijos (vėžiagyvių, moliuskų) gedimas.
  • 33. Mikrobiologinės kilmės šviežių ir konservuotų vaisių ir daržovių gedimas.
  • 34. Mikrobiologinės kilmės grūdų ir jų gaminių (miltų, duonos, miltinės konditerijos gaminių) gedimas.
  • 35. Mikrobiologinės kilmės konditerijos gaminių gedimas.
  • 36. Gėrimų (giros, alaus, vyno, etilo alkoholio) gamybos technologinio proceso ypatumai ir mikrobiologiniai procesai.
  • 37. Mikroorganizmų reikšmė pieno produktų gamyboje.

Jums gali būti aktualu

Vartotojai, įsigyję šį darbą, taip pat peržiūrėjo
Maisto produktų juslinės savybės. Šokoladinio sviesto juslinis įvertinimas. Juslinio profilio sudarymas (skonio, aromato, tekstūros profilio sudarymas)
Referatas Maisto produktų juslinės savybės. Šokoladinio sviesto juslinis įvertinimas. Juslinio profilio sudarymas (skonio, aromato, tekstūros profilio sudarymas)

Juslinė analizė, juslinis vertinimas – produkto organoleptinių savybių vertinimas jutimo organais. Maisto moksle juslinė analizė [...]

Cheminiai maisto priedai pieno produktuose
Prezentacija Cheminiai maisto priedai pieno produktuose

•Susipažinti su cheminiais priedais pieno produktuose ir apžvelgti jų kenksmingumą organizmui.  •. Išanalizuoti kenksmingas medžiagas pieno [...]

Funkciniai maisto produktai ir maisto papildai
Referatas Funkciniai maisto produktai ir maisto papildai

Skirtingai nuo plačiai paplitusio nanotechnologijų vartojimo mikroelektronikoje, erdvėlaivių pramonėje ir farmacijos pramonėje, maisto pramonėje jų [...]

Naujų maisto produktų kūrimas
Kursinis darbas Naujų maisto produktų kūrimas

       Švilpikai su pieno-spirgučių padažu yra vienas iš tradicinių autentiškų Aukštaitijos regiono paveldo patiekalų. Aukštaičiai [...]

Greitai gendantys maisto produktai
Referatas Greitai gendantys maisto produktai

Japonų mokslininkai nustatė, kad išsivysčiusiose šalyse gyvenantys žmonės suvalgo apie 50 proc. daugiau maisto, negu [...]

Kenksmingieji junginiai, susidarantys maisto produktus  perdirbant ir juos laikant
Referatas Kenksmingieji junginiai, susidarantys maisto produktus perdirbant ir juos laikant

Daug maisto produktų yra ne tik nenaudingi, bet netgi kenksmingi organizmui. Taigi būtina išsamiai [...]

Mikroorganizmų įvairovė pieno produktuose
Prezentacija Mikroorganizmų įvairovė pieno produktuose

Piene visada yra mikrobų. Gauti sterilų pieną praktiškai neįmanoma. Dažniausiai piene randama mikrobų, kurių nedidelis [...]

Vandens gyvūnų produktų higiena ir technologija
Konspektas Vandens gyvūnų produktų higiena ir technologija

Pramoninės žuvys – tai žuvys, kurių daugiausiai sugaunama ir jos dažniausiai naudojamos įvairių gaminių gamyboje.

Vandens gyvūnų produktų higiena ir technologija 2
Konspektas Vandens gyvūnų produktų higiena ir technologija 2

Žmonėms pavojingos tik žuvų parazitų sukeliamos ligos.Nei bakterijų, nei virusų sukeltos ligos nėra pavojingos .

Asmeninė higiena
Referatas Asmeninė higiena

Asmens higiena – atskira higienos dalis, kuri tiria kūno, drabužių, avalynės priežiūrą, buitines bei aplinkos [...]

Sviesto modernioje vienkartinėje pakuotėje maisto saugos sistemos sudarymas
Diplominis darbas Sviesto modernioje vienkartinėje pakuotėje maisto saugos sistemos sudarymas

Bakalauro darbe tiriama sviesto modernioje vienkartinėje pakuotėje maisto saugos sistemos sudarymas Darbo tikslas: Suprojektuoti modernios technologijos [...]

Ochratoksinas A grūdinėse žaliavose ir grūdiniuose maisto produktuose
Prezentacija Ochratoksinas A grūdinėse žaliavose ir grūdiniuose maisto produktuose

Žmonės, valgydami ekologiškai švarius produktus, gali ne stiprinti sveikatą, bet atvirkščiai iš lėto intoksikuoti savo [...]

Ciklamatai. Maisto toksikologija
Referatas Ciklamatai. Maisto toksikologija

Ciklamatai pasižymi labai mažu ūmiu toksiškumu. Tačiau bakterijos storojoje žanoje sufermentuoja metabolitą cikloheksilaminą, kuris sukelia [...]

Konservantai maisto pramonėje
Prezentacija Konservantai maisto pramonėje

Jau nuo senų laikų žmogus suko galvą kaip ilgiau išlaikyti nesugedusius maisto produktus, pagerinti skonį. Įmonės, masiškai gaminančios maisto produktus prekybai naudoja įvairias chemines medžiagas [...]