XVI – XVIII a. periodinė spauda

7 psl. / 2514 žod.

Ištrauka

Periodinės spaudos atsiradimo priežastimi gali būti įvardintas siekis patenkinti greitos informacijos ir nuolatinių pramogų poreikį. Laikraštis suteikė galimybę gauti operatyvią informaciją, o pramogoms buvo skirti žurnalai arba periodika siauresne prasme.

Abiejų šių naujų spaudos krypčių atsiradimą lėmė spaudos prekeivių ir verslininkų nuojauta. Jie suprato, kad greita šio laikmečio tėkmė, kuria ugdėsi tiek valstybės, tiek mokslininkai nuo XVI a. pr. , reikalauja naujų informacijos perdavimo priemonių. Jie taip pat suprato, kad spaudos darbuotojai turi sukurti kažkokios naujasnes informacijos priemones, būtinas atsiradusiems naujiems skaitančios visuomenės poreikiams tenkinti.

Ranka rašyti „naujienų laiškai/informaciniai biuleteniai“, kuriuose būdavo pateikiama įvairi politinė ir ekonominė informacija, laisvai cirkuliavo tarp XVI a. pirmosios pusės didelių prekybos kompanijų pagrindinių buveinių ir jų filialų. Ir būtent šie naujienų laiškai arba informaciniai biuleteniai buvo pradininkai vėliau susiformavusios tikrosios periodinės spaudos.

Nuo amžiaus vidurio verslūs spaustuvininkai žengė ryžtingą žingsnį, pertvarkydami šiuos privačius informacinius biuletenius į viešas naujienų knygas, kurios greitai tapo naujienų lapais ir galiausiai laikraščiais. Pirmieji periodinės spaudos pirmtakai turėjo naujienų knygos formą. Pagal formą jie nebuvo visai panašūs į dabartinius laikraščius.

Seniausia anglų naujienų knyga – gal daugiau naujienų pamfletas – yra Floddeno FieldoThe Trewe Encountre“, kurią Londone išspausdino Richardas Faquesas 1513 rugsėjo 9d.

Tokių naujienų knygų ypač padaugėjo XVI a.vid. Ir 1540 m. prasidėję karai (kokie nežinau) ypač paskatino tokių knygų gamybą. Tačiau visa tai tebuvo specialūs leidiniai ir skirti konkrečiam visuotinį susidomėjimą pelniusiam įvykiui aptarti ir be abejo pasižymėjo tęstinumu.

Žinoma, kad laikotarpiu nuo 1590 m. iki 1610 m. buvo išleista apie 450 angliškų naujienų knygų, iš jų daugiau kaip 250 leidinių išliko bent viena kopija.


Reziumė

Autorius
viktorinese
Tipas
Konspektas
Dalykas
Bibliotekininkystė
Kaina
€1.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 9, 2016
Publikuotas
2009 m.
Apimtis
7 psl.

Susiję darbai

Ankstyvoji spaudos evoliucija Rytų Azijoje ir Europoje

Bibliotekininkystė Konspektas 2009 m. viktorinese
Tradiciškai spaudos išradėjo garbė priskiriama Gutenbergui. Tačiau susipažinus su Kinijos ir Korėjos ankstyvaisiais atradimais, neretai kyla klausimas, kodėl spaudos išradimas datuojamas 1450m. o...