Kristijonas Donelaitis - grožinės literatūros pradininkas

4 psl. / 1736 žod.

Ištrauka

Kontekstas:

  • Kristijonas Donėlaitis buvo pastorius, todėl būrus mokė kaip reikia gyventi.
  • Pamoksluose skaitydavo „Metų“ ištraukas.

Poemoje Donelaitis vaizduoja XVIIIa. Mažosios Lietuvos lietuvininkų būrų buitį (darbus ir papročius skirtingais metų laikais) ir pasaulėžiūrą (santykius su ponais ir kitataučiais). Jie kovoja dėl savo garbės, papročių, kalbos, tapatybės, taigi – dėl išlikimo.

Poemos tematika. Poema yra apie keturis metų laikus. Joje pasakojama, kaip gyvena Vyžlaukio valsčiaus lietuviai būrai, ponai, prievaizdai. Rašoma apie būrų darbus ir papročius kiekvienu metų laiku, kaip jie vargsta ir ilsisi, kenčia ar linksminasi, triūsia ar tinginiauja, vaišinasi, vaidijasi. Kalbama apie būrų santykius su ponais ir kitataučiais. Iš poemos sužinome, apie ką žmonės galvoja, kaip samprotauja, kuo jie vilki, kokiose trobose gyvena, kokius darbo įrankius naudoja, ką valgo ir geria.

Galima suaktualinti kūrinį ir galvojant apie uždaro gyvenimo tvirtumą ir atviro gyvenimo gundymus (Veikėjai vertinami pagal gebėjimą dorai gyventi, pagal laikymąsi krikščioniškų normų. Būrai išlaiko beveik viską, nes neišeina iš kaimo, lieka būrais ir saugoja savo tradicijas)

Kristijono Donelaičio poemoje „Metai“ viena iš svarbiausių temų yra tikėjimas.


Reziumė

Autorius
vikuteeo
Tipas
Konspektas
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 27, 2016
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
4 psl.

Susiję darbai

Kokios išminties mums suteikia grožinė literatūra?

Literatūra Rašinys 2018 m. Gretaaa__3
Rašinys "Kokios išminties mums suteikia grožinė literatūra". Rišlios mintys, aiški struktūra. Teiginiai pagrindžiami konkrečiais argumentais, paremtais Mark Haddon romanu „Tas keistas nutikimas šuniui...