Marius Katiliškis – XX a. antros pusės modernistas, pokario išeivijos rašytojas

2 psl. / 889 žod.

Ištrauka

Asmenybė:

M. Katiliškio vaikystės pasaulį supo miškų lankas, tėvų sodybą globė beržai, šermukšniai, vikšnos, į namus vedė liepų alėja. Kaip prisimena artimieji, visus tuos medžius sunešė iš miško ir sodino Marius arba jo motina. Kadangi Marius Katiliškis buvo kilęs iš kaimo, didmiestis šiam rašytojui buvo svetimas, todėl, persikėlus į JAV, jis nusipirko sklypą Lemonte, kad pasijustų arčiau žemės. Po tarnybos kariuomenėje Marius Katiliškis grįžo į Pasvalį ir įsidarbino Pasvalio bibliotekoje, kurioje prasiplėtė būsimo rašytojo literatūros akiratis.

Temos:Žmogaus ir gamtos ryšys. Lietuvis ir miškas.Nelaiminga meilė.Tautiškumas. Kaimo gyvenimas, žmogaus troškimai.Nepriklausomos Lietuvos pasikeitimai, aprašoma neeilinė prieškario Lietuvos vasara .kaime.

Vertybės:Meilė, laimė. Gyvemnimo džiaugsmas.Troškimai.Gamta, tautiškumas.

Pagrindinė mintis: Lietuvis yra neatskiriamas nuo miško.

Romano žmogus:

  • Tilius yra jaunas vyras, kuris trokšta laimės. Jis nepasitiki savimi, yra savikritiškas. Tačiau tai išugdė Tiliaus savarankiškumą ir savotišką požiūrį į gyvenimą. Tilius nekovoja prieš likimą.

Tiliaus paveikslas – kintančio laikmečio ženklas: svajojo pamatyti svečias

šalis, bet liko dirbti paprastu darbininku pas Doveiką, svajojo gyventi kitaip,

tačiau, būdamas vyriausias šeimoje, perleidžia paveldėjimo teises broliui. Tilius

neryžtingas, nepasitikintis savimi, nes per anksti prarado tėvo autoritetą,


Reziumė

Autorius
vikuteeo
Tipas
Konspektas
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bir 27, 2016
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
2 psl.

Susiję darbai

Kiekvienas siekia asmeninės laimės gyvenime. Tačiau kartais laimė ir pasyvumas yra nesuderinami. Pasyvus žmogus dažniausiai priklauso nuo aplinkybių, kitu žmonių ir todėl jis nelaimingas. Apie tokį žmogų rašė XXa. rašytojai Juozas Tumas-Vaižgantas ir Marius Katiliškis

Literatūra Rašinys mhill
XXa. Vidurio lietuvių prozininkas, išeivis Marius Katiliškis romane „Miškais ateina ruduo“ pavaizdavo pasyvios prigimties lietuvį. Šis romanas ne vieno kritiko yra vadinamas brandžiausiu...