Fiodoro Dostojevskio kūrybos bruožai

2 psl. / 521 žod.

Ištrauka

„Žmogus yra paslaptis. Ją reikia įminti ir jeigu tai darysi visą gyvenimą, tai nesakyk, kad veltui sugaišai laiką. Aš stengiuosi įmint šią paslaptį, nes noriu būti žmogumi.“

-F.Dostojevskis

1. Kalba apie slapčiausius žmogaus dvasios reiškinius, chaosą, iracionalumą – tai svarbiausia, ką Dostojevskis įnešė nauja į literatūrą.

2. Dostojevskis yra ir filosofas. Jo žmonės yra apsėsti kokios idėjos ar aistros. Jie kankinasi, kovoja, kol mato, kad ta jų idėja atvedė prie katastrofos.

3. Dostojevskis – gilus analitikas. Jo pasauly daugybė smulkmenų, epizodų. Jo kūrinių įvykiai – susistemintas organizmas : nėra nei nereikalingų žmonių, nei jų tarpusavio santykių, atsitiktiniai susitikimai turi fatališką reikšmę.

4. „Rodydamas gyvenimo drumzles, analizuodamas žmonių mintis ir aistras, vaizduodamas juos kenčiančius, Dostojevskis kankina ir skaitytoją. Net buvo pavadintas žiauriu talentu.“ – A.Vaičiulaitis

5. Dostojevskis iš esmės yra naujo polifoninio romano kūrėjas. Daugybė nesusiliejančių balsų ir sąmonių, tikra pilnaverčių balsų polifonija – tai pagrindinė romanų ypatybė.

6. Dostojevskio veikėjas – atitrūkęs nuo kultūrinės tradicijos ir savo žemės inteligentas. Tokio žmogaus santykis su idėja ypatingas : jis bejėgis prieš ją, nes nėra įleidęs šaknų į realybę, neturi tradicijos. Jis tampa apsėstas idėjos, ji lemia ir darko jo sąmonę ir gyvenimą.


Reziumė

Autorius
dominykasserg
Tipas
Konspektas
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 16, 2018
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
2 psl.

Susiję darbai

J. Apučio kūrybos bruožai

Literatūra Prezentacija rastodarbai2014
Jo novelėse tarytum atgimsta Biliūno dvasia, kurią galima atpažinti iš a) intymios, jausmingos kalbos, b) nuoširdaus bendravimo su skaitytoju, c) demokratiškų nuostatų, d)...