Pramogos senovės Romoje

7 psl. / 2802 žod.

Ištrauka

Pramogos senovės Romoje

Senovės Roma vadinama senovės civilizacija, išsivysčiusi iš mažos žemdirbių bendruomenės, įsikūrusios Apeninų pusiasalyje X amžiuje pr. m. e. Išsidėsčiusi palei Viduržemio jūrą, Senovės Roma tapo viena iš didžiausių senovės pasaulio imperijų.[1]

Per visą savo gyvavimo istoriją Romos civilizacijos santvarka iš monarchijos keitėsi į oligarchinę respubliką, o vėliau į autokratinę imperiją. Dėl užkariavimų ir asimiliacijosši imperija dominavo pietvakarių ir pietryčių Europoje, Balkanuose ir Viduržemio jūros regionuose.

Nukamuota vidinio nestabilumo ir barbarų genčių puldinėjimų, penktame amžiuje vakarinė imperijos dalis, įskaitant Italiją, Romos Ispaniją, Galiją, Britaniją ir Afriką, susiskaldė į nepriklausomas karalystes.

Rytų Romos imperija, valdyta iš Konstantinopolio miesto, sudaryta iš Graikijos, Balkanų, Mažosios Azijos, Sirijos ir Egipto, išgyveno krizę. Nors prarado Siriją ir Egiptą, Rytų Romos imperija gyvavo ir kitame tūkstantmetyje iki, kol paskutiniai jos likučiai buvo užimti iškilusios Osmanų imperijos. Ši rytinė, krikščioniškoji, į Viduramžiusįžengusi imperija istorikų dažniausiai yra vadinama Bizantijos imperija.

Romos civilizacija yra dažnai priskiriama Antikai, kuriai taip pat priklauso ir senovės Graikija – civilizacija, įkvėpusi senovės Romos kultūrą. Senovės Roma labai daug prisidėjo prie Vakarų pasaulio teisės, karo pramonės, meno, literatūros, architektūros, technologijų, religijos ir kalbos vystymosi. Senovės Romos istorija ir toliau daro didelę įtaką šiandieniniam pasauliui.

Romėnai paliko:
  • monarchijos, respublikos, imperijos teigiamas ir neigiamas puses;
  • griežtas ir tikslias teisės normas;
  • vienų laisvo gyvenimo malonumus kitų nelaisvės kaina;
  • ginklo jėga ir prievarta pagrįstą taiką bei ramybę;
  • amžiną vertybių ieškojimą ir jų įkūnijimą krikščionybėje;
  • romėniškus skaitmenis, lotynišką abėcėlę, mėnesių pavadinimus;
  • stiklo langus, kupolus, betoną, centrinį šildymą, pirtis, ligonines, pašto tarnybas;
  • mokslininkai bei jų darbai;
  • lotyniškus žodžius tapusius bendriniais;
  • romėnų kultūra atgimė Renesanso epochoje

Reziumė

Autorius
gabrielaa
Tipas
Konspektas
Dalykas
Istorija
Kaina
€1.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Geg 29, 2020
Publikuotas
2019 m.
Apimtis
7 psl.

Susiję darbai

Senovės žydai ir finikiečiai

Istorija Prezentacija 2015 m. srekiukas
Išsamiai ir su iliustracijomis pateikama informacija apie senovės žydus ir finikiečius, jų istoriją, pasiekimus

Senovės Roma

Istorija Prezentacija 2017 m. benediktask
Prezentacija yra skirta susipažinti su Senovės Romos istorija, karyba, valdymu ir architektūra. Mokymo įstaigoje darbas įvertintas 10.

Menas ir religija Senovės Romoje

Istorija Prezentacija 2020 m. ele_na
Senovės Romos kultūra yra neabejotinai turtinga, o jos palikimą matome net šiomis dienomis. Ši prezentacija - išsamus ir, tuo pačiu, įdomus konspektas apie...