Dujų transportas

5 psl. / 773 žod.

Ištrauka

Dujų difuzija priklauso nuo:

  • parcialinių slėgių skirtumo abipus membranos (alveolės, kapiliaro, eritrocito ir kt.)

  • difuzijos ploto (F): dėl fizinio krūvio - reikalingas aprūpinimas deguonimi; intensyviau kvėpuojama, labiau išsiplėčia plaučiai, alveolių dydis šiek tiek padidėja, padidėja suminis alveolių paviršiaus plotas - difuzijos plotas padidėja. Emfizema, plaučių sumažėjimas - kai difuzijos plotas sumažėja. Plaučių sumažėjimas - patologija (vėžys, vienas plautis ir kt).

    Emfizema - alveolių sienelių sutrūkinėjimas.

  • membranos storis (d): fizinis krūvis - veikia taip pat, kaip ir su difuzijos plotu, tik kad, kai alveolės plečiasi, jos dar šiek tiek suplonėja, nors ir taip jau plonos yra. Plaučių edema - skysčių kaupimasis alveolėse; apsunkina difuziją. Plaučių fibrozė- skaidulinio audinio vešėjimas. Pneumonijos metu alveolėse atsiranda skysčių ir kraujo ląstelių.

  • atitinkamų dujų difuzijos koeficientas (K): kinta priklausomai nuo aplinkos terpės ir temperatūros. Deguonies ir anglies dioksido koeficientai skiriasi, bet skiriasi ir parcialiniai slėgiai.


Reziumė

Autorius
UgneLi
Tipas
Konspektas
Dalykas
Biologija
Kaina
€1.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 27, 2021
Publikuotas
2020 m.
Apimtis
5 psl.

Susiję darbai

Ląstelinis transportas

Biologija Referatas 2017 m. Terminatorius
Plazminė membrana, dar vadinama plazmolema, – tai organizmų ląstelių darinys, reguliuojantis molekulių ir jonų pernašą į ląstelės vidų ir iš jos. Ji sudaryta...

Transportas per ląstelės membraną

Biologija Konspektas 2020 m. UgneLi
Detalus, universitetinio lygio konspektas transporto per ląstelės membraną tema. Tiks puikiai pasiruošti fiziologijos koliokviumams ar egzaminui.