Kraujotakos sistema

7 psl. / 927 žod.

Ištrauka

Hematokritas - kraujo plazmos ir kraujo kūnelių santykis. Sumažėjusi vertė lemia anemiją.

Vazodilitacija - kraujagyslės išsiplėtimas. Tam svarbus azoto monoksidas.

Vazokonstrikcija - kraujagyslės susitraukimas. Tam daro įtaką simpatinės NS poveikis, noradrenalinas, angiotenzinas II, vazopresinas, endotelinas.

Vaskuliarinis tonusas - dydis nusakantis, kai kraujagyslės yra tam tikrame įtempimo lygmenyje. Jį apresndžia arteriolių ir galinių arterijų lygiųjų raumenų miogeninis aktyvumas ir simpaninė NS (noradrenalinas).

Kraujo srautas priklauso nuo kraujo klampumo, kuris priklauso nuo hematokrito ir baltymų kraujo plazmoje kiekio. Kuo didesnė hematokrito vertė, tuo klampumas didesnis (nors priklausomybė nėra visiškai tiesiška).

Kraujas ir kraujagyslės yra fiziniai kūnai, kurie tarpusavyje sudaro pasipriešinimą. Kraujagyslių sienelių plotui didėjant, sumažėja kraujo tekėjimo greitis. Didžiausias kraujo tėkmės greitis yra aortoje, nes kraujas teka visa širdies išstumta energija.


Reziumė

Autorius
UgneLi
Tipas
Konspektas
Dalykas
Biologija
Kaina
€1.67
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 27, 2021
Publikuotas
2020 m.
Apimtis
7 psl.

Susiję darbai

Algologija (sistematika)

Biologija Konspektas 2012 m. evelina1988
Dumblių sistematika (su lentele kas būdinga kiekvienai sistematiniai grupei), bei sistematinių grupių kaip eustigmatofitainiai, diktiofitainiai, haptofitai, radofitai, išsamūs aprašymai su iliustracijomis.

Šlapimo šalinimo sistema

Biologija Konspektas 2014 m. evelina1988
Konspektas skirtas Žmogaus fiziologjjos dalykui. Tema - šlapimo šalinimo sistema. Konspektas parengtas remiantis paskaitų medžiaga bei moksline literatūra.

Endokrininė sistema. Jutimai

Biologija Konspektas 2014 m. chekas
Puikus konspektas, besimokantiems endokrininę sistemą. Netiks (arba tik dalinai tiks) tiems, kurie studijuoja mediciną

Žmogaus kraujotaka

Biologija Prezentacija 2016 m. a.ram.
Pagal biologijos egzaminų programos 14.4 potemę - "Paaiškinti, kaip kraujo sudėties pokyčiai: sumažėjęs hemoglobino kiekis, padidėjęs leukocitų skaičius ir sumažėjęs trombocitų skaičius –...

Kraujotaka ir pernaša augaluose

Biologija Prezentacija iveivi
Homeostazė – tai kintančioje aplinkoje palaikoma pastovi ląstelių ir organizmų vidinė terpė. Organizmų vidinę terpę sudaro limfa, kraujas ir audinių skystis.

Sporto įtaka kvėpavimo sistemai

Biologija Prezentacija 2017 m. jurgitha
Skaidrių pristatymas biologijos pamokai. Tema "Sporto įtaka kvėpavimo sistemai". Skaidrėse vaizdžiai ir originaliai papasakojama ne tik apie sporto įtaką kvėpavimo sistemai, tačiau ir...