Beglobiai vaikai

29 psl. / 6255 žod.

Ištrauka

Rašto darbe pateiksime klientų grupę su kuria dirba socialiniai darbuotojai, tai — beglobiai vaikai. Beglobių vaikų daugėjimas, tai vis didėjanti socialinė problema, kuri ypač išryškėjo Lietuvai atgavus nepriklausomybę. Svarbu suprasti, jog šiai klientų grupei yra reikalinga rūpestinga priežiūra, meilė ir kultūringa aplinka. Našlaičiai, socialiai apleisti beglobiai vaikai, turi tokią pačią teisę užaugti visaverčiais piliečiais. Šeima — vienas svarbiausių visuomenės elementų. Beglobiai vaikai šeimos neturi, už juos yra atsakinga valstybė iki vaikas sulaukia pilnametystės.

Šio darbo tikslas — apžvelgti ir susipažinti su aplinka, kuri supa beglobius vaikus, paanalizuoti įstatymus reglamentuojančius beglobio vaiko teises, globą ir įvaikinimą. Peržiūrėti statistiką, kiek Lietuvoje yra beglobių vaikų ir dėl kokių priežasčių jie gyvena globos įstaigose. Išsiaiškinti beglobio vaiko charakteristiką bei sužinoti kokie yra teoriniai socialinio darbo metodai, dirbant su šiais vaikais ir kaip jie taikomi praktiškai. Pagrindinė priežastis, kodėl vaikai tampa beglobiais yra tėvų tėvystės teisių atėmimas arba apribojimas.

Rašto darbe atkreipsime dėmesį į beglobių vaikų auklėjimą ir ugdymą, domėsimės našlaičių globos ir įvaikinimo klausimais.

Rašto darbe buvo pateikta bendra beglobių vaikų charakteristika: jų charakterio ypatybės bei elgesio bruožai. Beglobiai vaikai dažniausiai būna kilę iš asocialių šeimų, todėl jie būna išauklėti netinkamai, ateityje patiria įviariausių sunkumų, tokių kaip mokyklos nelankymas, nusimokymas, problemų išsiaiškinimo vengimas ir kt. Taip darbe buvo išsiaiškinta, kodėl vaikai tampa beglobiais. Šios priežastys, tėvų netektis, alkoholizmas, smurtas prieš vaiką bei jo apleidimas, kasmet didina beglobių vaikų skaičių Lietuvoje.

Buvo bandoma patyrinėti, kaip yra specializuojamos globos įstaigos, į kurias vaikai patenka, išgyvenę ar patyrę anksčiau paminėtus veiksnius. Išsiaiškinta, jog šios įstaigos yra kūdikių namai, apskričių ir savivaldybių vaikų globos namai, šeimyniniai vaikų globos namai bei laikinos globos vaikų namai. Šiose įstaigose bandoma sukurti jaukią, kupiną šilumos aplinką, kurioje vaikai galėtų jaustis kaip savuose, tikruose namuose.

Rašto darbe buvo aptartos sąlygos, kurias turi įgyvendinti užsieniečiai, norintys įsivaikinti beglobį vaiką iš Lietuvos bei kokios dažniausiai problemos iškyla įsivaikinant.


Turinys

  • 1. BEGLOBIŲ VAIKŲ CHARAKTERISTIKA
  • 2. PROBLEMATIKA: DĖL KO VAIKAI TAMPA BEGLOBIAIS IR SU KOKIOMIS PROBLEMOMIS JIE SUSIDURIA?
  • 3. APLINKA, KURIOJE GYVENA BEGLOBIAI VAIKAI
  • 4. Užsieniečiai, norintys įsivaikinti beglobius vaikus
  • 5. ĮSTATYMINĖ BAZĖ, REGLAMENTUOJANTI BEGLOBIŲ VAIKŲ TEISES IR PAGALBĄ JIEMS
  • 6. STATISTIKA
  • 7. SOCIALINIO DARBO METODAI DIRBANT SU BEGLOBIAIS VAIKAIS

Reziumė

Autorius
shliooksht
Tipas
Kursinis darbas
Dalykas
Socialinis darbas
Kaina
€8.04
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 15, 2015
Publikuotas
2006 m.
Apimtis
29 psl.

Susiję darbai

Neįgalūs vaikai

Socialinis darbas Prezentacija ramkė
Vaikas vystymosi psichologijoje – žmogus, esantis vaikystės fazėje. Teisiškai vaikas – pilnametystės nesulaukęs asmuo (Lietuvoje iki 18 metų). Vaiko neįgalumas - tai žymus...

Vaikai, netekę tėvų globos

Socialinis darbas Prezentacija solero
Likęs be tėvų globos vaikas – vaikas iki 18 metų, kuriam įstatymų nustatyta tvarka yra nustatyta laikinoji ar nuolatinė globa (rūpyba). (Lietuvos Respublikos...

Suaugę alkoholikų vaikai

Socialinis darbas Rašinys 2014 m. brighid
Pirmiausiai keliais sakiniais parašysiu, apie šios temos pristatymą grupėje. Manau kad pristatymas vyko sklandžiai, stengiausi pristatyti per jausmą, išgyventas emocijas, tačiau po pristatymo...

Socialinė pagalba šeimai, auginančiai neįgalų vaiką

Socialinis darbas Referatas 2016 m. jonoma
Šio darbo tikslas – išanalizuoti socialinės pagalbos šeimai, auginančiai neįgalų vaiką, galimybes Lietuvoje. Darbo uždaviniai: 1. Apibūdinti socialinę pagalbą šeimai, auginančiai neįgalų vaiką....