Tarptautinės konvencijos ir sutartys, apsprendžiančios karo nusikaltimų baudžiamumą

13 psl. / 2832 žod.

Ištrauka

Absoliuti taika pasaulyje yra praktiškai neįmanoma – vienur ar kitur nuolat vyksta ginkluoti konfliktai, kuriuos neretai lydi daugiau ar mažiau pagarsėję karo nusikaltimai. Tačiau net ir patys garsiausi karo nusikaltimai žiniasklaidoje dažniausiai yra pateikiami tik kaip tam tikrų įvykių virtinė, teisinę bazę paliekant nuošaly.

Šiame darbe būtent ir apžvelgiama karo nusikaltimų teisinė bazė, susiformavusi daugiau nei per amžių, apžvalgą pradedant pagrindinių sąvokų išaiškinimu, esminių tarptautinių sutarčių ir konvencijų bei kitų tarptautinių teisės aktų sisteminiu įvardijimu, baigiant dar neįsitvirtinusių nuostatų, esančių diskusijų objektu, ir kitų su karo nusikaltimais susijusių teorinių klausimų aptarimu.

Apžvalgos atskaitos tašku ir esminiu objektu yra 1949 m. Ženevos konvencijos, tai reiškia, kad darbas yra struktūriškai padalintas į kelias dalis: karo nusikaltimų reglamentavimo vystymasis iki 1949 m. Ženevos konvencijų priėmimo, po jų priėmimo ir pačių 1949 m. Ženevos konvencijų įtvirtintas reglamentavimas.

Taigi, darbas paruoštas daugiausia remiantis 1949 m. Ženevos konvencijomis, taip pat 1998 m. Tarptautinio baudžiamojo teismo Romos statutu, kuris yra itin reikšmingas aiškinant karo nusikaltimų sampratą ir nagrinėjant jų visumą. Specialiosios literatūros, nepaisant to, kad karo nusikaltimų tema yra aktuali jau daugelį metų, pasirinkimas nėra platus. Susipažinus su kelių autorių leidiniais, šiam darbui plėtoti pasirinktas P. A. Čiočio darbas „Tarptautinė humanitarinė teisė“, išleistas 2004 metais, taigi, bene naujausias leidinys lietuvių kalba.


Turinys

  • Įžanga2
  • 1. Karo nusikaltimų samprata ir kitos susijusios sąvokos3
  • 1.1. Sunkūs 1949 m. Ženevos konvencijų pažeidimai3
  • 1.2. 1949 m. Ženevos konvencijų bendrojo 3 straipsnio pažeidimai netarptautinio ginkluoto konflikto atveju4
  • 1.3. Kiti rimti tarptautinės teisės įstatymų ir papročių pažeidimai tarptautinių ir netarptautinių ginkluotų konfliktų srityje5
  • 2. 1949 m. Ženevos konvencijų priešistorė5
  • 3. Tarptautinės konvencijos ir sutartys, priimtos po 1949 m. Ženevos konvencijų7
  • 3. 1. Branduolinio ginklo priskirtinumas draudžiamoms kariavimo priemonėms8
  • 4. Karo nusikaltimų sąsaja su nusikaltimais žmoniškumui10
  • Išvados11
  • Šaltiniai12

Reziumė

Autorius
aleksandra
Tipas
Kursinis darbas
Dalykas
Teisė
Kaina
€7.32
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lie 17, 2015
Publikuotas
2012 m.
Apimtis
13 psl.

Susiję darbai

1992 m. biologinės įvairovės konvencija

Teisė Referatas 2015 m. lijanna
TARPTAUTINĖS TEISĖS SAVARANKIŠKAS DARBAS; Referatas; 1992m Biologinės įvairovės konvencija; BIOLOGINĖS ĮVAIROVĖS KONVENCIJOS ĮGYVENDINIMO YPATUMAI PASAULYJE;