Asmens lygiateisiškumo principas LR Konstitucijoje

18 psl. / 4535 žod.

Ištrauka

Temos aktualumas. Asmenų lygybė yra vienas iš žmogaus teisių principų, įtvirtinta tarptautiniuose dokumentuose ir nacionalinėse teisės aktuose. Asmenų lygybės ir lygiateisiškumo principai šiandien neabejotinai yra modernios demokratinės visuomenės pamatas, viena iš kertinių teisinių vertybių. Asmenų lygybės ir lygiateisiškumo nuostatų galima rasti kiekvienos demokratinės valstybės nacionalinėje teisėje. Ne išimtis ir Lietuva. Lietuvos Respublikos Konstitucija – pagrindinis ir aukščiausią teisinę galią turintis aktas. Šiame pagrindiniame šalies įstatyme - Konstitucijoje yra įtvirtinami bendri teisės principai, kuriais yra pagrįsta visa teisės sistema. Konstituciniai principai yra kiekvienos demokratinės valstybės pamatas, šiais principais grindžiamas ne tik teisinis reglamentavimas, bet ir teisinis realizavimas. Vienas svarbiausių konstitucinių principu yra lygiateisiškumo principas, kuris įtvirtintas Lietuvos Respublikos Konstitucijos 29 straipsnio 1 dalyje. Jame nustatyta, jog įstatymui, teismui ir kitoms valstybės institucijoms ar pareigūnams - visi asmenis yra lygūs. Žmogaus teisių negalima suvaržyti ir teikti jam pirmenybės dėl jo lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimo ar pažiūrų pagrindu. Asmenų lygybės principas tarptautiniu mastu yra įtvirtintas Visuotinės žmogaus teisių deklaracijos 2 straipsnyje: „Kiekvienas žmogus gali naudotis visomis teisėmis ir laisvėmis, paskelbtomis šioje Deklaracijoje, be jokių skirtumų, tokių kaip rasė, odos spalva, lytis, kalba, religija, politiniai ar kitokie įsitikinimai, nacionalinė ar socialinė kilmė, turtinė, jo gimimo ar kokia nors kitokia padėtis.” ( Žmogaus teisės: tarptautinis dokumetų rinkinys. Vilnius, 1991. P.6) Taigi, asmenų lygybės ir lygiateisiškumo principai, kaip žmogaus teisių įgyvendinimo garantijos, jau seniai nebėra vien nacionalinės teisės dalykas ir valstybės vidaus reikalas – lygybės, nediskriminavimo principinių nuostatų galima rasti daugelyje tarptautinių sutarčių.

Temos objektas. Asmenų lygiateisiškumo principas Lietuvos Respublikos Konstitucijoje.

Temos tikslas. Atskleisti konstitucinio asmenų lygiateisiškumo principo turinį.

Tyrimo uždaviniai:

  • Pateikti asmenų lygiateisiškumo sampratą ir istorinę raidą.
  • Atskleisti lygiateisiškumo principo realizavimą ribojančius veiksnius.

Tyrimo metodai. Siekiant atskleisti nagrinėjamos temos esmę pabrėžiant jos aktualumą, darbe naudojamas lyginamasis, loginis, aprašomasis ir mokslinės literatūros bei norminių aktų analizės metodas.

Darbo šaltiniai. Lietuvos Respublikos Konstitucija, įstatymai, Konstitucinio Teismo nutarimai, Visuotinė žmogaus teisių ir laisvių deklaracija, mokslinė ir kita literatūra, internetiniai šaltiniai.

Darbo struktūra. Darbą sudaro įvadas, skyriai, kurie skirstomi į atskirus poskyrius bei išvados.


Turinys

  • ĮVADAS2
  • 1. ASMENŲ LYGIATEISIŠKUMO PRINCIPO SAMPRATA IR JO VIETA LIETUVOS RESPUBLIKOS KONSTITUCIJOJE4
  • 1.1. Asmenų lygybės principas samprata ir esmė4
  • 1.2. Lygiateisiškumo principo istorinė raida7
  • 2. LYGIATEISIŠKUMO PRINCIPĄ RIBOJANTIS VEIKSNIAI10
  • 2.1. Diskriminacijos samprata ir formos10
  • 2.2. Pozityviosios diskriminacijos samprata12
  • IŠVADOS15
  • LITERATŪRA16

Reziumė

Autorius
marccain
Tipas
Kursinis darbas
Dalykas
Teisė
Kaina
€7.32
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lie 29, 2015
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
18 psl.

Susiję darbai

Nediskriminavimo principo įgyvendinimas darbo teisėje

Teisė Kursinis darbas 2017 m. andrijamilk
Darbo įvertinimas - 10. Kursinis darbas apie nediskriminavimo principo sampratą, konkrečiai, kaip jis suprantamas darbo teisėje, kokie yra probleminiai aspektai įgyvendinant nediskriminavimo principą....

Asmens duomenų apsauga elektroninėje erdvėje

Teisė Prezentacija zitkevic
Asmens duomenys – bet kuri informacija, susijusi su žmogumi, iš kurios galima nustatyti jo tapatybę tiek tiesiogiai, tiek netiesiogiai pagal fizinio, fiziologinio, psichologinio, ekonominio,...