Maslow teorija

14 psl. / 2706 žod.

Ištrauka

Šiuolaikinių motyvacijos požiūrių analizė padeda suprasti dinamiškų santykių pasaulį, kuriame funkcionuoja organizacijos, atskleidžia kasdieninius vadovų ir pavaldinių ryšius organizacijose. Nagrinėdamos žmonių galimybes, motyvacijos teorijos padeda organizacijos nariams geriau suprasti, kokį vaidmenį jie atlieka organizacijose, kaip patenkinti savo poreikius ir įgyvendinti organizacijos tikslus.

Motyvacijos teorijos išsiskiria į dvi kryptis – turinio (poreikių) teorijos ir proceso teorijos. Motyvacijos turinio teorijų ištakos – A.Maslow pasiūlyta poreikių hierarchijos koncepcija.

Šios teorijos autorius – psichologas profesorius Abrahamas Maslow. Poreikių hierarchijos teoriją jis sukūrė daugelį metų stebėjęs ir tyręs klinikoje savo pacientus.

Autoriaus nuomone, kiekvienas žmogus gimsta turėdamas penkių rūšių poreikius, kurie išsidėstę pagal tam tikrą hierarchiją, egzistuojančią kiekviename žmoguje:

5.Saviraiškos

4.Pagarbos

3.Socialiniai

2.Saugumo

1.Fiziologiniai

1 pav. Poreikių pakopos

A.Maslow penkis poreikius suskirstė dar į du lygius: aukštesnįjį (pagarbos, bei saviraiškos poreikiai), bei žemesnįjį (fiziologiniai, saugumo, bei socialiniai poreikiai). Kai patenkinami žemesnieji poreikiai, tampa efektyvūs esantysaukščiau, kurie ir keičia motyvaciją.

Šiame darbe aš norėjau atskleisti A.Maslow poreikių teorijos esmę, pabrėžti jos privalumus, bei trūkumus.Taip pat šiek tiek palyginau su kitų mokslininkų poreikių teorijomis, kurios papildo, praplečia Maslow teoriją.

Taigi, apžvelkime šią teoriją plačiau, pradedant žmogaus poreikiais ir baigiant Maslow teorijos privalumais ir trūkumais.


Turinys

  • Įvadas 2;
  • 1. Žmogaus poreikiai 3;
  • 2. Motyvacija 4;
  • 3. Motyvacijos teorijos 5;
  • 4. A.Maslow poreikių hierarchijos teorija 6;
  • 5. Poreikių patenkinimas organizacijoje 8;
  • 6. A.Maslow teorijos palyginimas su Alderfer ir Herzberg te-orijomis 10;
  • 7. A.Maslow teorijos privalumai ir trūkumai 11;
  • Literatūros sąrašas14.

Reziumė

Autorius
gugis
Tipas
Kursinis darbas
Dalykas
Sociologija
Kaina
€7.32
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 19, 2016
Publikuotas
2010 m.
Apimtis
14 psl.

Susiję darbai

Racionalaus pasirinkimo teorija

Sociologija Rašinys withoutnick
Racionalaus pasirinkimo teorija buvo pradėta formuoti dar XVIII amžiuje, Adamo Smitho veikale „Tautų turtas“. Joje buvo iškelta idėja, kad žmonės iš esmės veikia...

Mano asmenybės teorija

Sociologija Rašinys 2012 m. she_was_it
Asmenybės apibrėžimas, Id, ego, superego. Asmenybe labiau ne gimstama, o tampama ir šį tapsmą lemia galybė veiksnių.

Katarsio teorija ir jos tyrimas

Sociologija Kursinis darbas 2023 m. Kūrybininkė
Katarsis - pirmą kartą dar IV a. pr. m. e. panaudota sąvoka, kaip Aristotelio poetikos metafora, nusakanti tragedijos poveikį žiūrovui, o vėliau įgavusi...