Tikslieji ir gamtos mokslai / Ekologija

Darnus maisto vartojimas

0 atsiliepimų
Autorius:

1.1.  Darnus vartojimas, kaip teorinių tyrimų objektas

Darnaus vartojimo sąvoka vis tampa aktualesnė ir populiaresnė. Šių laikų visuomenė priprato prie besaikių vartojimo, tiesiog tapo vadinamąją „vartotojišką visuomene“. Laikui bėgant, žmonės vis aiškiau mato, kad besaikis ir netausojantis vartojimas ne tik jiems patiems atneša neigiamą poveikį, bet ir juos supančiai aplinkai.

 

1.1.1.  Darnaus vartojimo samprata ir pagrindinės vartojimo funkcijos

 

Sparčiai augant žmonių skaičiui, vystantis technologijoms ir augant ekonomikai vis dažniau susiduriama su tokiomis problemomis, kaip atliekų kiekio didinimas, oro ir vandens tarša, gamtinių išteklių išsekimas, dykviečių plėtimasis, derlingų žemės plotų mažėjimas, biologinės įvairovės nykimas, šiltnamio reiškinio atsiradimas ir pan. XX a. pabaigoje mokslininkai siekė išspręsti aplinkosaugos problemas. Jie akcentavo, kad, norint išspręsti šias problemas, negalima užkirsti kelią ekonomikos augimui, žmonių skaičiaus didėjimui, technologijų vystymuisi, nes tai prieštarautų natūraliems žmonijos vystymosi procesams. Dėl šios priežasties 1992 metais Rio de Ženeire vykusiame pasaulio viršūnių susitikime (http://www.smm.lt/uploads/documents/darnus-vystymas/0.816819001255418152.pdf), ieškant sprendimo būdų, kaip suderinti ekonominį vystymąsi ir aplinkosaugos aspektus, buvo įteisinta darnaus vystymosi koncepcija. Ji buvo akcentuojama kaip pagrindinė ilgalaikė vystymosi ideologija.

Darnus vystymasis yra apibrėžiamas labai įvairiai. Tačiau vienas pagrindinių apibūdinimų siejamas su Brundtland pranešimu. Šiame pranešime teigiama, jog „darnus vystymas yra vystymasis, kuris tenkina dabarties kartų poreikius, nekeldamas pavojaus būsimų kartų gebėjimui patenkinti savus poreikius (Albrecht, Gobbin, 2001). Darnus vystymasis (angl. sustainable development) kaip vystymasis, leidžia tenkinti dabartinės visuomenės poreikius, nemažinant galimybių ateinančioms kartoms tenkinti savuosius (Tausojantis vartojimas, 2011, p. 15). Būtent jo dėka siekiama sudaryti galimybės pasiekti visuotinę gerovę tiek dabartinei, tiek ateinančioms kartoms, neperžengiant leistinų poveikio aplinkai ribų. Darnus vystymasis yra kompromisas tarp aplinkosauginių, ekonominių ir socialinių visuomenės tikslų. Bendrąja prasme darnaus vystymosi samprata yra bandymas suderinti vis didėjantį susirūpinimą aplinkosaugos klausimais su socialiniais - ekonominiais klausimais (Hopwood, Mellor, O’Brien, 2005, p. 13).

Darnaus vystymosi koncepcija yra labai plačiai taikoma bei apibrėžiama labai įvairiai. Ji apjungia tris pagrindinius globalinės žmogaus ir gamtos santykio problemos aspektus, tokius kaip techninį - ekonominį, kuris yra susijęs su gamtos išteklių naudojimu, ekologinį, neatsiejamą nuo aplinkos taršos ir egzistencinės pusiausvyros sistemoje bei socialinį - politinį, kuris susijęs su visuotiniu iškilusių problemų sprendimu (http://www.lzuu.lt/nm/l-projektas/-Aplinkos_tarsa/48.htm). Neretai darnus vartojimas yra suprantamas labai siauriai. Tai yra ne mažesnių apimčių vartojimas, bet vartojimas kitaip – vartojimas efektyviau, siekiant pagerinti gyvenimo kokybę. Subalansuotą vartojimą galima suvokti ir kaip ekonominį vartojimą, prekių ir paslaugų įsigijimą, siekiant visa tai suderinti su aplinkos apsauga, tausojimu. Autorė R. Dagiliūtė išskiria tam tikrus darnaus vartojimo aspektus:

  • prekių ir paslaugų naudojimas, atitinkantis pagrindinius poreikius ir teikiantis geresnę gyvenimo kokybę, mažinant gamtinių išteklių ir pavojingų medžiagų naudojimą, minimizuojant atliekas ir teršalus per visą būvio ciklą taip, kad nekiltų pavojaus ateities kartų poreikiams;
  • aplinkai draugiškas vartojimas ir namų ūkių poveikio aplinkai mažinimas, bet ne produktų ir paslaugų vartojimo sumažinimas;

aplinkai draugiškas vartojimas remiantis pakankamumo (angl. suffi ciency) principu. (Tausojantis vartojimas, 2011, p. 17).

Darnus vartojimas yra būtent paslaugų ir gaminių, susijusių su pagrindiniais poreikiais ir pagerinančių gyvenimo kokybę vartojimas, kuo mažiau naudojant gamtos išteklių bei kenksmingų medžiagų ir mažinant atliekų bei teršalų kiekį per visą būvio ciklą, siekiant nesukelti pavojaus ateities kartoms (Ofstad, 1994, UNEP 2001). Taip pat remiantis darnaus vystymosi samprata darnus vartojimas reiškia ir tolygesnį vartojimą ne tik tarp regionų ir valstybių, bet ir valstybių viduje.

Gamybos būdų ir vartotojų elgsenos pokyčiai, kaip vienas pagrindinių darnaus vystymosi tikslų, yra aiškiai įvardyti ir atnaujintoje ES darnaus vystymosi strategijoje, taip pat ir naujai peržiūrėtoje Lietuvos nacionalinėje darnaus vystymosi strategijoje. Darni gamyba ir vartojimas siekia maksimizuoti produktų, paslaugų ir investicijų produktyvumą ir veiksmingumą taip, kad būtų patenkinti visuomenės poreikiai, nekeliant pavojaus ateities kartoms patenkinti savuosius. (Tausojantis vartojimas, 2011, p.16).

Darnaus vystymosi koncepcija susideda iš trijų pagrindinių komponentų. Jie pateikti 1 paveiksle.

Darbo tipas:
Dalykas:
Apimtis:
6965 žodžiai (-ų)
Lygis:
Universitetas
Atsisiųsti

Turinys

  • 1.1. Darnus vartojimas, kaip teorinių tyrimų objektas
  • 1.1.1. Darnaus vartojimo samprata ir pagrindinės vartojimo funkcijos
  • 1.1.2. Vartojimo poveikis aplinkai
  • 1.1.3. Darnesnio ir ekologiškesnio vartojimo link
  • 1.2. Maisto darnus vartojimas
  • 1.2.1. Darnų vartojimą lemiantys veiksniai

Jums gali būti aktualu

Vartotojai, įsigyję šį darbą, taip pat peržiūrėjo
Maisto papildai su ginkmedžiu
Prezentacija Maisto papildai su ginkmedžiu

PowerPoint prezentacija apie ginkmedžio ekstraktą, jo cheminę sudėtį, indikacijas, klinikinius tyrimus, dozavimą ir kt. Pateikti [...]

Vaistų ir maisto sąveika
Prezentacija Vaistų ir maisto sąveika

PowerPoint prezentacija apie vaistų ir maisto tarpusavio sąveiką. Pristatoma vaistų depresijai gydyti, tetraciklinų grupės antibiotikų [...]

Kryžiažodis. Dujų ir maisto medžiagų judėjimas organizme
Referatas Kryžiažodis. Dujų ir maisto medžiagų judėjimas organizme

Dujų ir maisto medžiagų judėjimas organizme.

Maisto papildai
Konspektas Maisto papildai

Konspektas, kuriame pateikiama maisto papildų veikliųjų medžiagų indikacijos, kontraindikacijos ir rekomenduojamos dozės.

Mityba ir maisto medžiagos. Paruoštukė
Paruoštukė Mityba ir maisto medžiagos. Paruoštukė

Maistas–tai medžiaga, kurią gyvūnas gauna iš supančios aplinkos ir naudoja tai kaip energijos šaltinįar kūno [...]

Maisto medžiagų virškinimo biocheminiai mechanizmai ir reguliacija
Konspektas Maisto medžiagų virškinimo biocheminiai mechanizmai ir reguliacija

Ištrauka iš konspekto: 1. Pagrindinės maisto medžiagu klasės Dienai energijos reikia: Moterims 9200 kJ [...]

Maisto medžiagos: baltymai
Prezentacija Maisto medžiagos: baltymai

Tai su maistu gaunamos natūralios ir sintetinės cheminės medžiagos, aprūpinančios organizmo ląsteles energija. Jos taip [...]

Natūralių biodegradacijos procesų maisto atliekose, esant skirtingam drėgmės kiekiui jose, eksperimentiniai tyrimai
Tyrimas Natūralių biodegradacijos procesų maisto atliekose, esant skirtingam drėgmės kiekiui jose, eksperimentiniai tyrimai

Vis didėjantis žmonių skaičius pasaulyje lemia ir didesnį atliekų kiekį sąvartynuose. Tai yra visame pasaulyje [...]

Kenksmingieji junginiai, susidarantys maisto produktus  perdirbant ir juos laikant
Referatas Kenksmingieji junginiai, susidarantys maisto produktus perdirbant ir juos laikant

Daug maisto produktų yra ne tik nenaudingi, bet netgi kenksmingi organizmui. Taigi būtina išsamiai [...]

Maisto prekių cheminė sudėtis
Referatas Maisto prekių cheminė sudėtis

Tyrimo objektas: Maisto prekių cheminė sudėtis. Cheminės sudėties analizė. Referato tikslas: Išanalizuoti chemine sudėtį maisto prekėse.

Darnus vystymasis ir švaresnė gamyba. Darnaus vystymosi principų diegimas maisto pramonėje
Referatas Darnus vystymasis ir švaresnė gamyba. Darnaus vystymosi principų diegimas maisto pramonėje

Darbo aktualumas, naujumas: Pastaruoju metu daug kalbama apie gamtos išsaugojimą, kadangi žmogaus veikla kelia gamtai [...]

Karieso profilaktikai naudojamos medžiagos. Fluoras ir jo junginiai. Bendrinis ir vietinis fluoro preparatų vartojimas
Prezentacija Karieso profilaktikai naudojamos medžiagos. Fluoras ir jo junginiai. Bendrinis ir vietinis fluoro preparatų vartojimas

Fluoro profilaktinis poveikis pasireiškia: Didina emalio atsparumą organinėms rūgštims, mažina jo tirpumą ir modifikuoja danties morfologiją. Dalyvauja [...]

Maisto priedai ir sveikata
Prezentacija Maisto priedai ir sveikata

DARBO TIKSLAS – išsiaiškinti maisto priedų poveikį žmogaus sveikatai. UŽDAVINIAI: susipažinti su maisto priedais: apibrėžimas [...]

Fermentų panaudojimas maisto pramonėje
Prezentacija Fermentų panaudojimas maisto pramonėje

Fermentas – baltiminis katalizatorius, pagreitinantis gyvajame organizme vykstančias chemijas rekcijas tukstančius kartų. Be fermentų šios [...]

Darnus transportas
Prezentacija Darnus transportas

72 % ES gyventojų gyvena miestuose ir miesteliuose;85 % ES BVP sukuriama miestuose;Kodėl [...]