Lietuvos ir Graikijos viešųjų finansų analizė

28 psl. / 6000 žod.

Ištrauka

Finansai – tai ekonominių santykių, susijusių su piniginių lėšų įvairių fondų sudarymu, naudojimu, paskirstymu ir perskirstymu, visuma.

Ankstesniais laikais valstybių finansines sistemas sudarė valstybės finansai ir vietiniai finansai (centralizuoti ir decentralizuoti). Plečiantis valstybės funkcijoms buvo būtina didinti ir finansinių išteklių manevringumą. Būtet dėl to kūrėsi naujos finansinės grandys, t.y., valstybės vietiniai (teritoriniai) finansai, specialūs vyriausybiniai fondai, įmonių ir organizacijų finansai (Buškevčiūtė, 2008).

Šios dvi finansų sistemos dalys yra būdingos bet kurios valstybės fnansų sitemai, tačiau atsižvelgiant į konkrečios valstybės ekonominę be konstitucinę sąrangą, finansų valdymas gali kardinaliai skirtis. Todėl šiame darbe bus analzuojamas Lietuvos bei Graikijos viešųjų finansų sistemos valdymas.

Valstybės biudžetas – tai valstybės piniginių pajamų ir išlaidų per tam tikrą laikotarpį planas. Pagrindinis Lietuvos Respublikos biudžetas yra tvirtinamas Seimo. Šio biudžeto lėšos paskirstomos valstybės institucijoms, kurios yra pačios atsakingos už gautų lėšų panaudojimą: ministerijoms, departamentams, inspekcijoms, teisėsaugos institucijoms, įvairioms Prezidentui, Seimui ir Vyriausybei atsakingoms institucijoms. Valstybės biudžeto sąmatą ir įvykdymo ataskaitą rengia Finansų ministerija.

Nacionalinio biudžeto sudarymas ir vykdymas yra viena iš reikšmingiausių valstybės valdymo sričių. Tam iliustruoti pakanka paminėti, kad per biudžetą perskirstoma didelė dalis sukurto nacionalinio produkto.

Darbo objektas: Viešųjų finansų sistema Lietuvoje ir Graikijoje.

Darbo tikslas: Išanalizuoti Lietuvos ir Graikijos viešųjų finansų sistemos valdymo ypatumus.

Darbo uždaviniai:

  • Aptarti biudžetinę sistemą Lietuvoje ir Graikijoje;
  • Išnagrinėti Lietuvos ir Graikijos biudžetų procesus;
  • Atlikti Lietuvos biudžeto išlaidų pagal funkcijas analizę 2010-2013 metais;
  • Aptarti Graikijos krizę bei ekonominius valstybės pokyčius įstojus į ES;
  • Pateikti sub-nacionalinius valdžios lygius nagrinėjamose valstybėse.

Reziumė

Autorius
linaspav
Tipas
Kursinis darbas
Dalykas
Finansai
Kaina
€7.80
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgs 1, 2016
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
28 psl.

Susiję darbai

“Lietuvos dujų” finansinė analizė

Finansai Referatas 2010 m. fruitella
Temos aktualumas: Finansinė analizė yra viena iš aktyviausių įmonės valdymo sistemos funkcijų. Ji padeda nustatyti įmonės veiklos finansinius aspektus, įvertinti esamą padėtį ir...

Graikijos finansinė analizė

Finansai Referatas 2013 m. -anomis-
Terminas analizė išvertus iš graikų kalbos „analysis“ reiškia išskaidymą. Finansinė analizė – tai įmonės ar banko finansinės padėties įvertinimas, siekiant įvertinti įmonės finansinį...