Taikomieji mokslai / Veterinarija

Tradiciniai mėsos gaminiai, gamybai ir produkcijai keliami reikalavimai

0 atsiliepimų
Autorius:

Mėsa - geriausias visaverčių baltymų šaltinis. Svarbiausias mėsos komponentas yra raumeninis audinys. Vertingiausia  raumenų sudėtinė dalis yra baltymai, kurie sudaro apie 80 proc. raumeninio audinio medžiagų.  Mokslininkų duomenimis 100 gramų mėsos yra 30-40 proc. suaugusio žmogaus baltymų paros normos. Medikai tvirtina, jog neteisūs tie, kurie mano, jog reikia visiškai atsisakyti riebalų bei mėsos produktų. Nenorintieji valgyti kiaulienos, jautienos ar kitokio gyvulio mėsos, gali rinktis paukštieną, kuri maistingosiomis savybėmis kur kas pranašesnė už gyvulieną. Pagal gamybos apimtį ir vartojimo lygį kiauliena užima antrą vietą Lietuvoje gaunamos skerdenos struktūroje.

Labai svarbu, renkantis mėsos  produktus, atkreipti dėmesį į jų sudėtį. Mechaniškai atskirtos mėsos panaudojimas gamyboje turi būti įvardintas. Mechaniškai atskirta mėsa (separuota mėsa), sutrumpintai vadinama MAM, yra  piure konsistencijos mėsos ir nuograndų nuo kaulų masė, gauta specialiais įrenginiais (presais)  presuojant kaulus likusius po mėsos išpjaustymo, kurioje yra kaulų likutis, padidintas kalcio kiekis. Pagal naujus teisės aktus kalcio kiekis MAM yra griežtai reglamentuotas.Tradicinio mėsos gaminio vartojimo instrukcija privalo būti nurodyta, kai gaminys yra neįprastas ir vartotojui gali būti neaišku, kaip jį tinkamai vartoti, o maistinę ir energinę vertę būtina nurodyti, kai ant produkto ar etiketės prie jo pateikiamas mitybinis teiginys apie produkto savybes.

Išduoti Lietuvos respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos registracijos liudijimai leidžia prekiauti ir vartoti Lietuvoje sukurtus, bei kitose valstybėse įsigytus mėsos gaminius, kelia reikalavimus tradiciniai mėsos gamybai ir produkcijai. Šiuos reikalavimus turi reglamentuoti Lietuvos maisto ir veterinarijos tarnybos įstatymai, kurie deklaruoja tradicinių mėsos gaminių gamybos ir produkcijos saugumo tinkamo mitybai užtikrinimą.

         Šiame kursiniame darbe aptarsime tradicinių mėsos gaminių cheminė sudėtis, gamybai ir produkcijai keliami Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimai ir ES standartai.

Darbo tikslas

     Išanalizuoti tradicinių mėsos gaminius, gamybai ir produkcijai keliamus reikalavimus.

Darbo uždaviniai

  1. Apibūdinti tradicinius mėsos gaminius ir jų cheminę sudėtį;
  2. Išnagrinėti tradicinių mėsos gaminių gamybos ir produkcijos reglamentuotus reikalavimus;
  3. Atlikti tradicinių mėsos gaminių gamybos ir produkcijos saugumo užtkrinimo reikalavimų įvertinimą;
  4. Pateikti išvadas ir pasiūlymus.
Darbo tipas:
Dalykas:
Apimtis:
9600 žodžiai (-ų)
Lygis:
Universitetas
Atsisiųsti

Turinys

  • 1. Įvadas3
  • 2. Literatūros apžvalga4
  • 2.1. Mėsos gaminiai4
  • 2.1.1. Mėsos apibūdinimas4
  • 2.1.2. Mėsos klasifikavimas6
  • 2.1.3. Mėsos gaminių rūšys8
  • 2.2. Tradicinių mėsos gaminių, gamybos ir produkcijai keliami reikalavimai12
  • 2.2.1. Tradiciniai mėsos gaminiai, gamyba ir produkcija teisės aktuose12
  • 2.2.2. Tradiciniams mėsos gaminiams, gamybai ir produkcijai taikomi
  • reikalavimai16
  • 2.2.3. Tradicinių mėsos gaminių, gamybai ir produkcijos saugumo kokybės
  • užtikrinimas17
  • 2.2.4. Tradicinių mėsos gaminių, gamybai ir produkcijos kokybės rodikliai.19
  • 2.2.5. Tradicinių mėsos gaminių, gamybai ir produkcijos ženklinimas
  • Reglamentavimas20
  • 2.2.6. Tradicinių mėsos gaminių, gamybai ir produkcijos ženklinimo
  • spaudų aprašymas23
  • 2.2.7. Tradicinių mėsos gaminių, gamybai ir produkcijos keliamų reikalavimų
  • svarba24
  • 3. Darbo atlikimo metodika26
  • 4. Tyrimo rezultatai27
  • 5. Išvados28
  • 6. Literatūros sąrašas30
  • 7. Santrauka32
  • 8. Priedai34

Jums gali būti aktualu

Vartotojai, įsigyję šį darbą, taip pat peržiūrėjo
Tradiciniai mėsos gaminiai, gamyba ir produkcijai keliami reikalavimai
Kursinis darbas Tradiciniai mėsos gaminiai, gamyba ir produkcijai keliami reikalavimai

Mėsa - geriausias visaverčių baltymų šaltinis. Svarbiausias mėsos komponentas yra raumeninis audinys. Vertingiausia  raumenų sudėtinė [...]

Asmens higienos ir gamybinės sanitarijos reikalavimai konditerijos pramonėje
Referatas Asmens higienos ir gamybinės sanitarijos reikalavimai konditerijos pramonėje

Tikslas susipažinti su: asmens higienos reikalavimais ir sveikata (rankų plovimas po kiekvienos operacijos, turėjimas asmens medicininės [...]

UAB“ŽAIMA“ Mėsos gaminių paskirstymo tobulinimas
Diplominis darbas UAB“ŽAIMA“ Mėsos gaminių paskirstymo tobulinimas

Darbo aktualumas. Darbo pasidalijimu pagrįstame ūkyje paskirstymas yra būtina ūkinė veiklą, gaminamas prekes siejanti su [...]

Produkcijos savikainos kalkuliavimas pagal gamybos tipą
Referatas Produkcijos savikainos kalkuliavimas pagal gamybos tipą

Valdymo apskaita, kaip savarankiška apskaitos rūšis, sukurta XXa. viduryje. Valdymo apskaita teikia informaciją apie [...]

Pieno gamybos išlaidų ir produkcijos savikainos kalkuliavimas
Referatas Pieno gamybos išlaidų ir produkcijos savikainos kalkuliavimas

Sėkmingos įmonės tikslas – pasiekti maksimalų pelną. Žemės ūkio veikla užsiimantys verslo subjektai norėdami padidinti [...]

Surimi gaminių gamybos technologija, įvertinant kmynų eterinio aliejaus panaudojimo galimybes aktyvioje pakuotėje
Diplominis darbas Surimi gaminių gamybos technologija, įvertinant kmynų eterinio aliejaus panaudojimo galimybes aktyvioje pakuotėje

1. Įvadas     Žmonės nuo sеno gyvеno apsupti vandеns, priе jo kūrė gyvеnviеtеs ir maitinosi gamtos [...]

Surimi gaminių gamybos technologija
Praktikos ataskaita Surimi gaminių gamybos technologija

I. Bendra įmonės charakteristika      „Vičiūnų“ įmonių grupė yra viena didžiausių ir ekonomiškai stipriausių Europoje krabų [...]

Operatyvios gamybos teorija
Referatas Operatyvios gamybos teorija "Just-in-time": jos palyginimas su tradicine sistema

Šiomis dienomis, kuomet vyrauja intensyvi konkurencija ir kiekviena įmonė siekia konkurencinio pranašumo, jos yra priverstos [...]

Operatyvios gamybos teorija
Referatas Operatyvios gamybos teorija "Just - in time" : jos palyginimas su tradicine sistema

Šiomis dienomis, kuomet vyrauja intensyvi konkurencija ir kiekviena įmonė siekia konkurencinio pranašumo, jos yra priverstos [...]