Rūkymas moksleivių tarpe

33 psl. / 5800 žod.

Ištrauka

Rūkymas – labiausiai paplitusi žalingo sveikatai elgesio forma, buitinė narkomanija. Epidemiologiniai tyrimai rodo, kad rūkymas lemia apie 20 proc. viso gyventojų mirtingumo (8).

Nuo 1951 metų, kai buvo paskelbta, kad sergamumas plaučių vėžiu didėja dėl cigarečių rūkymo, įvairiose šalyse surinkta daug duomenų šia tema.

Šiuo metu laikomasi nuomonės, kad tarp plaučių, ryklės-gerklų, stemplės, šlapimo pūslės, kasos vėžio ir tabako rūkymo yra stiprus ryšys (9).

Nikotinas – bespalvė, aliejuota medžiaga, randama tabake ir sukelianti stiprią priklausomybę (2). Nikotinas yra narkotikas, išsiskiriniantis rūkymo metu, prie kurio labai greitai priprantama. Dauguma jaunų žmonių, paragavę cigaretės dūmo, tampa rūkaliais (4). Pats pavojingiausias amžius – tarp 14–17 metų, t.y. mokyklinis amžius. Paaugliai labai dažnai pasiduoda draugų įtakai (28,8 proc. 12–19–mečių prisipažįsta rūkę). Pirmoji cigaretė niekada nėra maloni, tačiau surūkius keletą pakelių atsiranda įprotis, ilgainiui žmogus tampa ir psichologiškai, ir fiziškai priklausomas nuo nikotino. Beje, tie, kurie nepradeda rūkyti iki dvidešimties, rečiau griebiasi šio netikusio įpročio suaugę. Medikai teigia, kad apie penktadalį rūkančių moterų rūkyti pradėjo neturėdamos nė penkiolikos metų. Labai svarbi ir šeimos įtaka. Jei rūko bent vienas iš tėvų, dažnai pradeda rūkyti ir vaikai (8).

Rūkymas, cigaretės prisidegimas ilgainiui tampa savotišku ritualu, nesąmoningai verčiančiu patikėti, kad rūkant galima atsikratyti nesaugumo jausmo. Tačiau tai tėra saviapgaulė, cigaretės dūmų šydas, kuriam išsisklaidžius lieka visos problemos (4).

Medikai nuolat primena, kad pasaulyje kasmet nuo nikotino sukeltų ligų miršta 4 milijonai žmonių, 2020 m. šis skaičius gali išaugti iki 10 milijonų (14).

Rūkymas didina tikimybę susirgti ankstyva ateroskleroze, išemine širdies ir galvos smegenų kraujagysių liga, kojų kraujagyslių ligomis, plaučių ir gerklų vėžiu, lėtiniu bronchitu, bronchine astma, gali sukelti lytinę negalią (15). Insultas rūkalius ištinka 2 kartus dažniau nei nerūkančius (17). Nikotinas sutrikdo moters hormonų sistemą, mažina vaisingumą, gali būti menstruacinių susirgimų, persileidimų, priešlaikinio gimdymo, kūdikio mažesnio svorio priežastis. Ypač pavojinga rūkyti vartojančioms kontraceptines tabletes, nes tuomet rūkymas net 10 kartų padidina širdies priepuolio ir insulto riziką. Nikotinas paankstina menopauzę, stiprina visas jos komplikacijas (16).

Rūkant tabaką, susidaro dujų (anglies monoksido, anglies dioksido, azoto oksido, amoniako, vandenilio cianido) ir įvairių dalelių (nikotino, vandens, dervų) mišinys. Tabako produktuose yra 4000 cheminių medžiagų, iš kurių 40 yra žinomos kaip kancerogenai (3).

Plaučių ligomis dažniausiai serga pasyvūs rūkaliai, tai yra žmonės, kuriems tenka būti prirūkytoje aplinkoje. Ištyrus tokių rūkalių nikotino koncentraciją seilėse bei šlapime nustatyta, kad pasyvus rūkymas atitinka 0,1-2 cigaretes, surūkytas per dieną. 25 proc. plaučių ligomis sergančių nerūkančiųjų pasyvus rūkymas paaštrina ligos simptomus. Pasyvus rūkymas itin kenkia vaikams. Jis yra ankstyvo švokštimo vaikystėje, bronchinės astmos ir padidėjusio bronchų jautrumo atsiradimo priežastis (19). Tabako dūmuose esantys policiklinių aromatinių hidrakarbonatinių, CO, NO2 ir kitų dalelių kiekis priklauso nuo vaiko, aplinkoje rūkančių skaičiaus, rūkymo intensyvumo ir oro kaitos patalpose. Kuo daugiau vaikas yra veikiamas pasyvaus rūkymo, tuo didesnė tikimybė, kad jis sirgs obstrukciniu bronchitu, pneumonija arba jam anksti atsiras bronchų hiperreaktyvumas (14). Dėl to rūkalų dūmai viešose vietose šiuo metu laikomi sveikatos problema, o ne paprasčiausiu nepatogumu, siekiant apsaugoti nerūkančiuosius nuo dūmų įvedami draudimai rūkyti.

Šio darbo tikslas: aprašyti rūkymo daromą įtaką žmogui ir jo paplitimą moksleivių tarpe.

Darbo uždaviniai:

1. Aprašyti, kas yra rūkymas.

2. Aprašyti rūkymo įtaką žmonių sveikatai.

3. Panagrinėti rūkymo paplitimą mokyklose.

4. Supažindinti su rūkymo ribojimais Lietuvoje ir pasaulyje.

5. Aprašyti prevencijos priemones prieš rūkymą.

6. Panagrinėti metimo rūkyti ir gydymo būdus.


Turinys

  • ĮVADAS3
  • 1. RŪKYMAS5
  • 1.1.Rūkymo įtaka žmonių sveikatai6
  • 1.2. Rūkymas mokyklose8
  • 2. RŪKYMO RIBOJIMAI16
  • 2.1.Prevencijos priemonės rūkymui mažinti17
  • 2.3. Gydymo būdai18
  • 3. TYRIMAS21
  • IŠVADOS22
  • LITERATŪROS SĄRAŠAS23
  • REZIUMĖ25
  • ABSTRACT25

Reziumė

Autorius
vaivulis
Tipas
Kursinis darbas
Dalykas
Medicina
Kaina
€7.80
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 28, 2017
Publikuotas
2008 m.
Apimtis
33 psl.

Susiję darbai

Vaistų ir maisto tarpusavio sąveikos

Medicina Prezentacija riva28
Asmenys, vartojantys vaistus yra informuojami apie jų tarpusavio sąveikas (sąveika vaistas – vaistas). Medikamentų sąveika su maistu yra nutylima, pacientas šia tema gauna...

Rūkimui NE!

Medicina Prezentacija nikam
Faktai apie tabaką: 1.Nikotinas - tai naturalus tabako augalo skystis. Randamas cigaretese, cigaruose, pypkiu ir kramtomajame tabake. 2.Kai žmogus rūko, su dūmais jis...

Moksleivių nugaros skausmų priežastys

Medicina Diplominis darbas 2010 m. melynauzrasine
Bakalauro darbe analizuojamos 14 – 18 metų moksleivių nugaros skausmų priežastys. Iškelta hipotezė: tikėtina, kad nugaros skausmų priežastys gali būti: 1) mažai judrus...