Gliukozės konsentracijos kraujyje tyrimas

6 psl. / 903 žod.

Ištrauka

Maisto medžiagos – su maistu gaunamos natūralios ir sintetinės cheminės medžiagos, aprūpinančios organizmo ląsteles energija. Jos būtina žaliava visiems organizmo gyvybiniams procesams: audinių augimui, atsistatymui, funkcijų atlikimui. Viena pagrindinių energetinių žaliavų – angliavandeniai (karbohidratai, sacharidai), teikiantys žmogui reikalingą energiją.

Organizmas tiesiogiai pasisavina tik gliukozę ir fruktozę, todėl daugelis angliavandenių turi būti suskaidyti į monosacharidus, o šie turi būti paversti į gliukozę, kad juos organizmas galėtų naudoti kaip energetinę žaliavą. 1g grynų angliavandenių idealiomis sąlygomis suteikia organizmui 4 kcal energijos, tačiau dėl anksčiau minėtų procesų (sudėtinių angliavandenių skaidymo, pasisavinimo), taip pat išnešiojimo po organizmą, ši vertė mažėja, dėl to suvalgyto produkto energinė vertė mažėja ir lieka neaišku, kokia suvartoto produkto dalis pasisavino ir gali būti panaudota energijai.

Dėl skirtingų angliavandenių struktūros (polisacharidai, oligosacharidai, monosacharidai) skiriasi jų veikimo laikas organizmui. Yra žinoma, kad monosacharidai iš karto pasisavinami, dėl to greitai pakelia gliukozės kiekį kraujyje ir gali būti greitai panaudoti energijai gauti, tuo tarpu polisacharidai ilgiau virškinami, lėčiau pasisavinami, sukelia mažesnius gliukozės kraujyje lygio svyravimus, dėl to ilgiau tiekia energiją organizmui. Tačiau gamtoje maža produktų kuriuose būtų tik vienos rūšies angliavandenių. Dažniausiai pastebima jų mišinys, dėl to poveikis tampa komplikuotesnis. Ištyrus tiksliau šį poveikį, būtų galima daryti išvadas, kokią įtaką organizmo energetikai turi suvartoti maisto produktai: kurie produktai geriau tinka ilgoms sporto treniruotėms ar egzaminui (veikloms, reikalaujančioms ilgalaikio energijos šaltinio), o kurie tinka trumpoms varžyboms ar kontroliniui (veikloms, kurioms reikia greitos energijos).


Turinys

  • Gliukozė mūsų mityboje, gliukozės sudėtis ir virškinimas
  • Tyrimo tikslas ir uždaviniai
  • Tyrimui naudotos priemonės
  • Tyrimo eiga
  • Tyrimo rezultatai
  • Išvados
  • Šaltiniai

Reziumė

Autorius
indreee.1997
Tipas
Laboratorinis darbas
Dalykas
Medicina
Kaina
€1.93
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgp 4, 2015
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
6 psl.

Susiję darbai

Gliukozes koncentracijos kraujyje valdymas

Medicina Konspektas learner
Veiksniai įtakojantys gliukozės koncentraciją kraujyje • Maisto sudėtis ir maitinimosi periodiškumas • Gliukozės pasisavinimo audiniuose greitis • Kasos hormonų pusiausvyra • Gliukozės sintezė...

Lipidų apykaitos tyrimai

Medicina Prezentacija 2014 m. sugar
Cholesterolis DTL cholesterolis MTL cholesterolis Trigliceridai ir jų kitimo įvertinimas Lipoproteinemijų klasifikacija