Kita / Maisto technologija

Maisto produktų reologinės ir tekstūros savybės

0 atsiliepimų
Autorius:

Tikslas. Išmokti pasirinkti tinkamą instrumentinį metodą įvairių maisto produktų reologinių bei mechaninių savybių nustatymui, interpretuoti gautus rezultatus, apibūdinant maisto produktų tekstūros savybes.


Maisto produktų reologines savybes galima nustatyti daugeliu metodų, kurie skiriasi savo taikymo sritimi (laboratoriniai ir gamybiniai), matuojamais dydžiais (reologinės savybės ir konsistencijos rodikliai), apkrovimo principu, automatizavimo lygiu ir pan. Renkantis maisto produktų reologinių savybių matavimo prietaisą reikia atsižvelgti į numatomų matuoti bandinių kiekį, reikiamą matavimo tikslumą ir trukmę, taip pat į kitas aplinkybes, kurios priklauso nuo konkrečių matavimo prietaisų konstrukcijų ypatybių.


Maisto produktų reologines bei tekstūros savybes svarbu nustatyti projektuojant technologinius procesus, vertinant žaliavų bei galutinių produktų kokybę, parenkant tinkamus maisto priedus, nustatant produkto tinkamumo vartoti terminus, kuriant naujus maisto produktus.


Svarbiausios matuojamos maisto produktų reologinės charakteristikos: klampa, tekėjimo savybės, ribinis poslinkio įtempis, elastingumo modulis. Nustatant konkrečių medžiagų reologines charakteristikas reikia parinkti būsenos reologinę lygtį ir apkrovų režimus, kuriuos naudosime matavimuose. Paprastai, matuojant skysčių klampą η naudojamasi Niutono lygtimi, o matuojant elastingumo modulį E – Huko dėsniu. Maisto produkto reologinės charakteristikos gali būti nustatytos ir netiesinėje šių būsenos lygčių srityje, kai dydžių η ir E vertės priklauso nuo apkrovų režimo (greičio γ ir deformacijos ε). Tokiu atveju η ir E vertės yra η ir E menamieji (angl. apparent) dydžiai.


Skysčių klampa nustatoma šiais pagrindiniais metodais: kapiliarine viskozimetrija, rotacine viskozimetrija ir krentančio rutuliuko metodu.

Darbo tipas:
Apimtis:
2521 žodžiai (-ų)
Lygis:
Universitetas
Atsisiųsti

Turinys

  • A. Skystų maisto produktų klampos priklausomybė nuo temperatūros
  • B. Skystų maisto produktų klampos priklausomybė nuo sausosios medžiagos koncentracijos
  • C. Skystų maisto produktų tekėjimo kreivių braižymas ir tiksotropinių savybių nustatymas

Jums gali būti aktualu

Vartotojai, įsigyję šį darbą, taip pat peržiūrėjo
Maisto produktų juslinės savybės. Šokoladinio sviesto juslinis įvertinimas. Juslinio profilio sudarymas (skonio, aromato, tekstūros profilio sudarymas)
Referatas Maisto produktų juslinės savybės. Šokoladinio sviesto juslinis įvertinimas. Juslinio profilio sudarymas (skonio, aromato, tekstūros profilio sudarymas)

Juslinė analizė, juslinis vertinimas – produkto organoleptinių savybių vertinimas jutimo organais. Maisto moksle juslinė analizė [...]

Maisto produktų higiena
Konspektas Maisto produktų higiena

Gyvulių priešskerdiminė apžiūra Inspektorius turi sugebėti atpažinti vietinius ar bendrus pakitimus dar esant gyvuliui gyvam, padaryti [...]

Cheminiai maisto priedai pieno produktuose
Prezentacija Cheminiai maisto priedai pieno produktuose

•Susipažinti su cheminiais priedais pieno produktuose ir apžvelgti jų kenksmingumą organizmui.  •. Išanalizuoti kenksmingas medžiagas pieno [...]

Funkciniai maisto produktai ir maisto papildai
Referatas Funkciniai maisto produktai ir maisto papildai

Skirtingai nuo plačiai paplitusio nanotechnologijų vartojimo mikroelektronikoje, erdvėlaivių pramonėje ir farmacijos pramonėje, maisto pramonėje jų [...]

Naujų maisto produktų kūrimas
Kursinis darbas Naujų maisto produktų kūrimas

       Švilpikai su pieno-spirgučių padažu yra vienas iš tradicinių autentiškų Aukštaitijos regiono paveldo patiekalų. Aukštaičiai [...]

Greitai gendantys maisto produktai
Referatas Greitai gendantys maisto produktai

Japonų mokslininkai nustatė, kad išsivysčiusiose šalyse gyvenantys žmonės suvalgo apie 50 proc. daugiau maisto, negu [...]

Kenksmingieji junginiai, susidarantys maisto produktus  perdirbant ir juos laikant
Referatas Kenksmingieji junginiai, susidarantys maisto produktus perdirbant ir juos laikant

Daug maisto produktų yra ne tik nenaudingi, bet netgi kenksmingi organizmui. Taigi būtina išsamiai [...]

Mikroorganizmų įvairovė pieno produktuose
Prezentacija Mikroorganizmų įvairovė pieno produktuose

Piene visada yra mikrobų. Gauti sterilų pieną praktiškai neįmanoma. Dažniausiai piene randama mikrobų, kurių nedidelis [...]

Sviesto modernioje vienkartinėje pakuotėje maisto saugos sistemos sudarymas
Diplominis darbas Sviesto modernioje vienkartinėje pakuotėje maisto saugos sistemos sudarymas

Bakalauro darbe tiriama sviesto modernioje vienkartinėje pakuotėje maisto saugos sistemos sudarymas Darbo tikslas: Suprojektuoti modernios technologijos [...]

Ochratoksinas A grūdinėse žaliavose ir grūdiniuose maisto produktuose
Prezentacija Ochratoksinas A grūdinėse žaliavose ir grūdiniuose maisto produktuose

Žmonės, valgydami ekologiškai švarius produktus, gali ne stiprinti sveikatą, bet atvirkščiai iš lėto intoksikuoti savo [...]

Ciklamatai. Maisto toksikologija
Referatas Ciklamatai. Maisto toksikologija

Ciklamatai pasižymi labai mažu ūmiu toksiškumu. Tačiau bakterijos storojoje žanoje sufermentuoja metabolitą cikloheksilaminą, kuris sukelia [...]

Maisto kokybės ir saugos praktikos ataskaita
Praktikos ataskaita Maisto kokybės ir saugos praktikos ataskaita

Duona – kepiniai iš ruginių, kvietinių, kvietruginių miltų, jų mišinių ir/arba kitų grūdų produktų tešlos [...]

Konservantai maisto pramonėje
Prezentacija Konservantai maisto pramonėje

Jau nuo senų laikų žmogus suko galvą kaip ilgiau išlaikyti nesugedusius maisto produktus, pagerinti skonį. Įmonės, masiškai gaminančios maisto produktus prekybai naudoja įvairias chemines medžiagas [...]

Maisto produktų tinkamumo subalansuotai mitybai įvertinimas
Tyrimas Maisto produktų tinkamumo subalansuotai mitybai įvertinimas

Jogurtas su braškėmis ir bifido bakterijomis ActiRegularis (Bifidobacterium DN-173010) Organinių medžiagų santykis (A:B:R) – 4:1:1 100g energetinė [...]

BOILERIS. Maisto pramonės technologija
Referatas BOILERIS. Maisto pramonės technologija

Kad būtų galima atlikti boilerio projektinį skaičiavimą, turi būti žinomi: darbo agentai (šiuo atveju – [...]