Psichologijos pažinimo procesų tyrimas

8 psl. / 1004 žod.

Ištrauka

Kai patenkame į mums jau pažįstamą situaciją, jaučiamės saugiau – žinome, ko galime tikėtis, ir kaip tinkamiausia elgtis. Tai daryti mums padeda atmintis – gebėjimas įsiminti, saugoti ir vėliau atgaminti reikalingą informaciją. Atmintis leidžia mums mokytis – kartojantis aplinkybėms pasinaudoti ankstesne savo patirtimi. Be atminties kiekviena situacija mums būtų nauja ir mes vėl nežinotume, kokių veiksmų imtis.

Žmogaus atmintis saugoma smegenų neuroniniuose tinkluose, o tiksliau sinapsėse.

Atmintis yra vienas iš psichikos procesų, kurių dėka mes suvokiam save kaip egzistuojančius laiko tėkmėje, ryšyje su praeitim, dabartim ir ateitimi. Atmintis gali būti apibūdinama kaip gebėjimas įsiminti, išsaugoti ir atgaminti bei panaudoti patyrimo teoriją. Psichologai pabrėžia, kad net paprasčiausiam atminties veikimui būdingi 3 procesai: įsiminimas, saugojimas ir atsiminimas.

Skiriamos trys atminties posistemės: sensorinė, trumpalaikė ir ilgalaikė. Sensorinėje atminties posistemėje labai trumpai (paprastai trumpiau nei sekundę) laikoma jutimo organais gauta ir jutimiškai apdorota, t.y. suvokta, informacija. Ji gali būti išskirstoma pagal jaudinimo pobūdį, pvz., regimoji, girdimoji ir t.t. Manoma, jog sensorinėje atmintyje vyrauja fiziniai informacijos požymiai. Jutiminė atmintis informaciją išsaugo apie 1 sekundę po to, kai nustojo veikti fizinis stimulas (garsas, kvapas, šviesa). Jutiminės atminties užduotis – išlaikyti informaciją tiek, kad aukštesni smegenų centrai nuspręstų ar konkretus stimulas vertas dėmesio, ar ne. Jutiminė atmintis egzistuoja visiems jutimams, tačiau skiriasi jos trukmė ir apimtis. Regėjimo jutimui ji apie 0,5 s, klausai – apie 2 s.


Turinys

  • Regimosios atminties apimties tyrimas
  • Pilno atsako metodas
  • Dalinio atsako metodas
  • Išvados
  • Dėmesio tyrimas su Šultės lentelėmis
  • Išvados

Reziumė

Autorius
sarmi
Tipas
Laboratorinis darbas
Dalykas
Psichologija
Kaina
€1.93
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Vas 19, 2018
Publikuotas
2008 m.
Apimtis
8 psl.

Susiję darbai

Tarpinio įsiminimo tyrimas

Psichologija Laboratorinis darbas 2015 m. sin96
Tyrimo tikslas: Tirti sugebėjimą įsiminti, naudojant įsiminimą lengvinančias ir jo efektyvumą didinančias pagalbines priemones. Tyrimo uždaviniai: • Išanalizuoti tiriamųjų pateiktus paveikslėlių paaiškinimus. •...

Pažinimas. Pažinimo proceso elementai

Psichologija Prezentacija 2011 m. rasa13
Pažinimas – žmogaus santykis su tikrove Tikslas – pasiekti objektyvią tiesą, įgyti žinias apie realiai egzistuojančius reiškinius, įsisąmoninti aplinkinį pasaulį. Panaudojimas – pertvarkyti...