Tikslieji ir gamtos mokslai / Chemija

Gliukozės nustatymas maisto produktuose

0 atsiliepimų
Autorius:

Teorinis įvadas

Gliukozė -  balta, skaidri kristalinė medžiaga, gerai tirpstanti vandenyje. Jos molekules jungia daug vandenilinių jungčių, todėl kaitinama gliukozė nevirsta dujomis, o skyla. Viena iš  svarbiausių gliukozės funkcijų gyvuose organizmuose – aprūpinti juos energija. Gliukozei oksiduojantis (tai vyksta laipsniškai), ta energija išsiskiria ir suvartojama gyvybiniuose procesuose. Gliukozė būtina viso organizmo veiklai, ypač smegenų ir nervų sistemos. Per didelis jos kiekis kenkia kasos veiklai, gali išsivystyti diabetas. Daugiausiai gliukozės būna vaisiuose ir daržovėse, bet dažniausiai gliukozė su kitais monosacharidais sudaro disacharidus.

 

Darbo tikslas

Ištirti, ar pasirinktuose maisto produktuose arba jų tirpaluose yra gliukozės.

Uždaviniai

  1. Pasigaminti sidabro oksido amoniakinį tirpalą ir jį panaudoti kokybinėje aldehidų atpažinimo reakcijoje.
  2. Atliekant kokybinę aldehidų atpažinimo „sidabrinio veidrodžio“ reakciją su pasirinktais maisto produktais arba jų tirpalais išsiaiškinti, ar juose yra gliukozės.

 

 Hipotezė

Medaus tirpale, džiovintų obuoliukų nuovire, sultyse gliukozę apstiksime.

Darbo tipas:
Dalykas:
Apimtis:
317 žodžiai (-ų)
Lygis:
Mokykla
Atsisiųsti

Jums gali būti aktualu

Vartotojai, įsigyję šį darbą, taip pat peržiūrėjo
Kenksmingieji junginiai, susidarantys maisto produktus  perdirbant ir juos laikant
Referatas Kenksmingieji junginiai, susidarantys maisto produktus perdirbant ir juos laikant

Daug maisto produktų yra ne tik nenaudingi, bet netgi kenksmingi organizmui. Taigi būtina išsamiai [...]

Ochratoksinas A grūdinėse žaliavose ir grūdiniuose maisto produktuose
Prezentacija Ochratoksinas A grūdinėse žaliavose ir grūdiniuose maisto produktuose

Žmonės, valgydami ekologiškai švarius produktus, gali ne stiprinti sveikatą, bet atvirkščiai iš lėto intoksikuoti savo [...]

Maisto produktų tinkamumo subalansuotai mitybai įvertinimas
Tyrimas Maisto produktų tinkamumo subalansuotai mitybai įvertinimas

Jogurtas su braškėmis ir bifido bakterijomis ActiRegularis (Bifidobacterium DN-173010) Organinių medžiagų santykis (A:B:R) – 4:1:1 100g energetinė [...]

Maisto papildai su ginkmedžiu
Prezentacija Maisto papildai su ginkmedžiu

PowerPoint prezentacija apie ginkmedžio ekstraktą, jo cheminę sudėtį, indikacijas, klinikinius tyrimus, dozavimą ir kt. Pateikti [...]

Vaistų ir maisto sąveika
Prezentacija Vaistų ir maisto sąveika

PowerPoint prezentacija apie vaistų ir maisto tarpusavio sąveiką. Pristatoma vaistų depresijai gydyti, tetraciklinų grupės antibiotikų [...]

Maisto papildai
Konspektas Maisto papildai

Konspektas, kuriame pateikiama maisto papildų veikliųjų medžiagų indikacijos, kontraindikacijos ir rekomenduojamos dozės.

Mityba ir maisto medžiagos. Paruoštukė
Paruoštukė Mityba ir maisto medžiagos. Paruoštukė

Maistas–tai medžiaga, kurią gyvūnas gauna iš supančios aplinkos ir naudoja tai kaip energijos šaltinįar kūno [...]

Kryžiažodis. Dujų ir maisto medžiagų judėjimas organizme
Referatas Kryžiažodis. Dujų ir maisto medžiagų judėjimas organizme

Dujų ir maisto medžiagų judėjimas organizme.

Kristalinio kūno lydimosi temperatūros nustatymas
Laboratorinis darbas Kristalinio kūno lydimosi temperatūros nustatymas

Laboratorinio darbo švaraštis [...]

Pavaros inercijos momento nustatymas
Laboratorinis darbas Pavaros inercijos momento nustatymas

Darbo tikslas Susipažinti su eksperimentiniais pavaros inercijos momento J nustatymo būdais, praktiškai nustatyti J ir apskaičiuoti [...]

Maisto produktų juslinės savybės. Šokoladinio sviesto juslinis įvertinimas. Juslinio profilio sudarymas (skonio, aromato, tekstūros profilio sudarymas)
Referatas Maisto produktų juslinės savybės. Šokoladinio sviesto juslinis įvertinimas. Juslinio profilio sudarymas (skonio, aromato, tekstūros profilio sudarymas)

Juslinė analizė, juslinis vertinimas – produkto organoleptinių savybių vertinimas jutimo organais. Maisto moksle juslinė analizė [...]

Maisto medžiagų virškinimo biocheminiai mechanizmai ir reguliacija
Konspektas Maisto medžiagų virškinimo biocheminiai mechanizmai ir reguliacija

Ištrauka iš konspekto: 1. Pagrindinės maisto medžiagu klasės Dienai energijos reikia: Moterims 9200 kJ [...]

Bazavimo paklaidos nustatymas bazuojant detalę plokštuma ir dviem pirštais
Laboratorinis darbas Bazavimo paklaidos nustatymas bazuojant detalę plokštuma ir dviem pirštais

Išvados: Kuo didesnis tarpcentrinis atstumas, bazuojant detalę skylėmis ant pirštų, tuo mažesnis detalės persikreipimas.