Augalų morfologija paruoštukė

10 psl. / 3333 žod.

Ištrauka

  1. Augalų morfologijos istorija.
  • K. Linėjus vienas iš pirmųjų nustatė augalų morfologijos terminus ir trumpus sistemingus augalų aprašymus.
  • XVIII a. antroje pusėje K. F. Volfas ir J.V. Gėtė paskelbė teorijas apie augalo formų kilmę. Pagal Volfą augalas turi du pagrindinius organus – lapą ir stiebą.

Tai lyginamosios morfologijos etapas.

  • R. Braunas ir M. Šleidenas nurodė, kad norint nustatyti augalų organų kilmę būtina tyrinėti jų gemalų ir organų vystymąsi.
  • V. Hofmeisteris konstatavo, kad samanos, plikasėkliai vystosi pagal bendrą planą, nustatė atskirų jų vystymosi stadijų homologiją ir surado jungiamąsias grandis tarp sporinių induočių ir žiedinių augalų.
  • N. Kaufmanas įrodė, kad kaktusų dygliai kilę iš lapų.
  • I. Gorožankinas konstatavo, kad žiedadulkės generatyvinis branduolys (spermis) praplešią dulkiadaigio apvalkalėlį ir pereina į kiaušialąstę.
  • V. Beliajavas surado citologinį metodą augalų ontogenezei tirti.
  • M. Golenkinas tyrinėjo klimato kitimo poveikį augalo filogenezei. Pagal jo teoriją greitą gaubtasėklių išplitimą lėmė kreidos periodo pradžioje pakitęs klimatas.

Taigi augalų morfologija iš vienos pusės buvo susijusi su ekologija ir fiziologija, iš kitos – augalų sistematika ir jų filogenija.

  1. Augalų morfologijos objektas, uždaviniai, metodai ir suskirstymas.

Augalų morfologija yra mokslas apie augalų išorinę formą, tos formos evoliuciją, organų struktūros dėsningumus ir jų ontogenetinį bei filogenetinį vystymąsi.

Augalų morfologijossuskirstymas:

a) Aprašomoji morfologija, aprašanti augalo organų formas ir nustatanti dėsningumus jų sandaroje;

b) Lyginamoji morfologija, remdamasi formų palyginimu, apibendrina augalų kūno sandaros įvairumus ir nustato pagrindinius organus ir tų organų tipus.

c) Ontogenetinė morfologija, tiria organų susidarymą augalo individualaus vystymosi metu.

d) Morfogenetinė kryptis, remdamasi žemės gelmėse išlikusiomis senų geologinių erų augalijos liekanomis, tiria augalo organų susidarymo evoliuciją.

e) Eksperimentinė morfologija, panaudodama eksperimentą nustatinėja priežastingumo ryšius tarp augalo formų susidarymo ir aplinkos sąlygų poveikio.

Augalų morfologijos pagrindiniai metodai yra: stebėjimas, palyginimas ir eksperimentas.


Reziumė

Autorius
virgita
Tipas
Paruoštukė
Dalykas
Biologija
Kaina
€1.38
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 26, 2015
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
10 psl.

Susiję darbai

Augalų mityba: tręšimo plano sudarymas

Biologija Referatas carpe
Didėjant žemės ūkio produkcijos konkurencingumui, augalų mitybos reguliavimas turi būti racionalus. Norint pasiekti šį tikslą reikia gerai pažinti šalies dirvožemius, turėti duomenų apie...

Retieji Lietuvos augalai

Biologija Referatas ellita
Į naujausią Lietuvos raudonosios knygos augalų rūšių sąrašą, patvirtintą 2003, įrašyti 358 rūšių augalai (iš jų 238 rūšių induočiai, 100 rūšių samanos, 20...

Augalų anatomija, paruoštukė

Biologija Paruoštukė virgita
Gyvų organizmų tyrimo metodai. Biologijos, kaip mokslo, vystymosi eigoje galima išskirti keturis pagrindinius tyrimo metodus: aprašomasis, palyginamasis, istorinis ir eksperimentinis.Pats...

Augalų fiziologijos paruoštukė

Biologija Paruoštukė virgita
1.Fotosintezės šviesos ir tamsos fazių ryšys: dalyvaujančios medžiagos, jų patekimas ir panaudojimas, reikšmė. Vykstant fotosintezės šviesos fazei, chloroplastų stromoje susidaro ATP ir NADPH....

Paleontologijos paruoštukė

Biologija Paruoštukė 2013 m. evelina1988
Išsami paleontologijos paruoštukė, klausimų-atsakymų forma, skirta ruoštis paleontologijos egzaminui skirtam gamtos mokslo studentams. Gautas balas - 10. Paruoštukė sudaryta remiantis paskaitų ir mokslinės...

Augalų cheminis polimorfizmas

Biologija Konspektas 2019 m. melynauzrasine
Cheminės rasės, chemotipai, chemodermos: Chemotipai arba "chemodermų" egzistavimo įrodymai. Jie apibrėžiami kaip chemiškai skirtingos populiacijos rūšių viduje ir turi panašius fenotipus, tačiau skirtingus...