Ignas Šeinius. Kuprelis. Atidusis skaitymas

4 psl. / 1700 žod.

Ištrauka

Kada ir kur įvyksta Kuprelio ir Gundės prisipažinimas meilėje? Vakare, pas Kuprelį namuose.

Koks Gundės požiūris į vedybas? Jos požiūris į vedybas nemoteriškas (bent jau ne tradicinės to meto moters, kuriai šeima – misija, gyvenimo tikslas), veikiau mergaitiškas. Ji norėjo kuo greičiau susituokti ir nešvaistyti laiko.

Kokie romane yra tautosakiniai motyvai? Malūnas – paslapties, mistiškumo simbolis. Matomi aiškūs gamtos motyvai, kurie tarsi susilieja su veikėjais. Vaizduojami tautinio atgimimo pradžios laikai, tačiau tautiniai klausimai liečiami prabėgomis ir tik tarp kitko, neteikiant jiems dominuojančio vaidmens. I.Šeinius sukūrė moderniojo lietuvių romano prototipą, kurio centre stovi nebe tautinė problema, bet asmeninė tragedija, šiuo atveju nelaimingos meilės istorija.

Kaip Gundė elgiasi su Kupreliu prie tėvų? Supykusi ant tėvų, Kuprelį vadina mylimuoju, rodo savo šiltus jausmus. Iš pradžių, prie tėvų, ji neslepia savo jausmų Kupreliui, tačiau kai mama sumuša ją grįžusi iš miesto, kur nugirdo negražiai kalbant apie jos dukros ir Kuprelio meilę, mama griežtai pasako, kad Gundei reikia geresnio vyro. Tuomet Gundė pradeda šalčiau su juo elgtis, kol galiausiai, kai tėvai pakeičia jos nuomonę apie Kuprelį, jie išsiskiria.


Turinys

  • 39. Kaip Kuprelis filosofuoja apie pasaulio tvarką? Kuprelis visą laiką filosofuoja apie tai, kad svarbiausia pasaulyje turi būti gamta. Gamta – gyva, intensyvi, “sąmoninga”, kurianti ir dalyvaujanti: Dievas ir “pasaulio siela” kartu. Kuprelio būties sampratoje, kuri be jokios abejonės sutampa su paties autoriaus pasaulėžiūra, stipriai jaučiamas vokiečių idealistinės filosofijos idėjų poveikis.
  • 40. Apie kokį raktą ir kokį genijų kalba Kuprelis? Kuprelis kalba apie raktą į visų lygybę, o tą raktą gali rasti tik vienas genijus, kuris vėliau ar anksčiau turi atsirasti.
  • 41. Kaip Kuprelis įsivaizduoja idealią žmoniją? Žmonės myli, supranta Dievą, jaučia savo sielą, myli vieni kitus. Kuprelis idealią žmoniją įsivaizduoja be išdavyščių, šmeižėjų. Jam norisi, kad pasaulyje būtų lygybė tarp varguolių ir turtuolių, ir kad ne viskas priklausytų nuo išvaizdos
  • 42. Ką ima kalbėti žmonės apie Kuprelį ir Gundę? Po to, kai Marijona paskleidžia gandus apie Gundę ir Kuprelį, visi ima šnekėti apie juos blogus dalykus. Visi sako, kad Kuprelis suteršė skaisčią mergaitę. Miestelėnai netiki kaip tokių puikių tėvų dukra susidėjo su tokiu kuprotu vargonininku.
  • 43. Koks Kuprelio santykis su tikėjimu ir Dievu? Kuprelis buvo labai religingas, tikėjo Dievą ir mylėjo gamtą.
  • 44. Kaip keičiasi Kuprelio ir Gundės santykiai po apkalbų? Gundė vis tolsta nuo Kuprelio, jiedu rečiau susitinka.

Reziumė

Autorius
longevity
Tipas
Paruoštukė
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.38
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Sau 4, 2017
Publikuotas
2017 m.
Apimtis
4 psl.

Susiję darbai

Ignas Šeinius

Literatūra Prezentacija qdajana
Gimė Šeiniūnuose. Baigęs mokyklą lankė mokytojų kursus Kaune, vėliau Peterburge eksternu išlaikė egzaminus ir pradėjo bendradarbiauti lietuvių periodiniuose leidiniuose „Vienybė Lietuvninkų“, „Aušrinė“ ir ...

Ignas Šeinius "Kuprelis"

Literatūra Prezentacija urte8821
Bendradarbiaudamas „Viltyje“ susipažino su Juozu Tumu-Vaižgantu, kuris rėmė talentingą jaunuolį ir 1913 m. buvo išspausdintas bene geriausiai žinomas Šeiniaus kūrinys, romanas „Kuprelis“.