Kita / Maisto technologija

Maisto kokybės ir saugos praktikos ataskaita

0 atsiliepimų
Autorius:

Duona – kepiniai iš ruginių, kvietinių, kvietruginių miltų, jų mišinių ir/arba kitų grūdų produktų tešlos, kuri maišoma, formuojama, purenama, kildoma mielėmis ir pieno rūgšties bakterijomis, o jos ruošiniai kepami arba ekstruduojami. Duonų asortimentas yra platus, bet pagrindinės Lietuvoje gaminamos duonos rūšys yra ruginė, kvietinė ir mišri ruginė-kvietinė (pusruginė) duona.Duonos gali būti kvadrato, stačiakampio ar apskritimo formos.

Duona žmogaus mityboje užima labai svarbią vietą.Žmogus kasdien vidutiniškai suvalgo 150 - 500 g duonos (Lietuvoje ˜ 300 g).Tai vienas iš svarbiausių maisto produktų, patenkinantis daugumą organizmo energijos poreikių. Ruginėje ir kvietinėje duonoje yra visų organizmui reikalingų pagrindinių maisto medžiagų: 5-8 % baltymų, 40-50 % lengvai pasisavinamų angliavandenių, mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo, magnio, geležies, kalio druskų), vitaminų. Pagrindinės žaliavos duonai yra persijoti miltai ir vanduo, pagalbinės – druska, raugas, mielės.Skoniui pagerinti kai kada į tešlą dedama kmynų, cukraus, pieno, išrūgų ar kitų priedų.

Dažnai pramonės įmonės atsisako arba mažina tradicinių technologijų su raugais ir plikiniais produkcijos gamybos apimtį ir vis daugiau gamina duonos pagal naujas technologijas su įvairiais tešlos konsistenciją ir gaminio skonį pagerinančiais maisto priedais. Vartotojai dažnai renkasi saldesnę, puresnę, minkštesnę duoną pagamintą pagal naujas technologijas. Tokiu būdu, tradicinė kvietinė, pusruginė ir ruginė duona, kuri yra mūsų kasdieninis maistas nepelnytai išstumiama iš rinkos ir vartotojų mitybos racione tampa mažiau populiari. Todėl viena iš seniausiai žinomų priemonių duonos senėjimui lėtinti – raugų naudojimas. Dauguma mokslininkų atliktų eksperimentų, kuriuosenaudoti įvairūs mikroorganizmai duonos raugams fermentuoti, rezultatai rodo, kad šis procesas prailgina duonos laikymo trukmę ir lėtina žiedėjimą. Siekiant populiarinti tradicinių gamybos technologijų ruginę ir kvietinę duoną, kaip sveikatai palankų produktą, ją galima būtų kepti nedidelėmis gamybos partijomis mažose gamybos įmonėse ir ūkiuose.

Todėl šio darbo tikslas yra sukurti ruginių, pusruginių ir kvietinių duonų gamybos cechą ir pateikti vartotojui duonas, be cheminių tešlos kildinimo medžiagų, bei kurie būtų naudingi sveikatai, bei atitiktų kokybės ir kainos santykį.

Maisto produktų kokybė ir ypač jų sauga, t.y. nekenksmingas poveikis vartotojui, yra pagrindinis šiuolaikinės maisto pramonės uždavinys. Išauginti gerą derlių – tai tik didelio sudėtingo darbo dalis. Kur kas sunkiau jį išlaikyti ir išsaugoti kokybę, paruošti rinkai ir laiku pateikti vartotojui. Maisto saugos problemos, jeigu jos ir atsiranda, tai prasideda nuo žaliavų kokybės. Svarbiausius maisto kokybės ir saugos rodiklius reglamentuoja įvairūs teisės aktai: įstatymai, higienos normos, privalomieji rodikliai, techniniai reglamentai ir kt.

Maisto gamybos, tvarkymo, prekybos ir vartojimo ypatumas yra saugos valdymas ir užtikrinimas, todėl šiai sričiai buvo sukurtos specifinės maisto saugos valdymo ir užtikrinimo sistemos. Tokias sistemas paprastai sudaro: būtinosios programos ir rizikos veiksnių analizės svarbių valdymo taškų (RVASVT) sistema.

Darbo tipas:
Apimtis:
11000 žodžiai (-ų)
Lygis:
Universitetas
Atsisiųsti

Turinys

  • ĮVADAS4
  • 1. GAMYBOS PROCESO SAUGOS PREVENCIJOS DOKUMENTŲ PARENGIMAS7
  • 1.1. SUDARYTI GEROS GAMYBOS/HIGIENOS PRAKTIKOS VADOVĄ7
  • 1.2. ŽALIAVŲ IR PRODUKTŲ APRAŠAI14
  • 1.3. NUBRAIŽYTI IR APRAŠYTI SRAUTO DIAGRAMĄ16
  • 1.4. IŠANALIZUOTI RV IR NUMATYTI SVT17
  • 2. PRODUKTO GAMYBOS KONTROLĖS PLANO SUDARYMAS24
  • IŠVADOS31
  • LITERATŪRA32

Jums gali būti aktualu

Vartotojai, įsigyję šį darbą, taip pat peržiūrėjo
Rekreacinių išteklių vertinimo praktikos ataskaita: DAMBOS TVENKINYS
Praktikos ataskaita Rekreacinių išteklių vertinimo praktikos ataskaita: DAMBOS TVENKINYS

Rekreaciniai ištekliai tai viena rūšis išteklių iš visų gamtos išteklių rūšių. Šie ištekliai vis didesnę įgauna reikšmę, nes yra susiję su žmonių poilsiu, gydymusi ir turizmu. Dalį rekreacinių išteklių sukūrė pati gamta — vandenų ir jūrų paplūdimius, vaizdingas upių ir ežerų pakrantes, galingus krioklius ir trykštančius geizerius, kalnus, miškus, egzotiškas salas jūrų bei vandenynų platybėse. Kasmet regioniniuose parkuose — saugomuose plotuose ar objektuose — lankosi tūkstančiai turistų.  Temos naujumas ir aktualumas: Dauguma Kurtuvėnų regioninio parko rekreacinėse zonose esantys tvenkiniai yra labai gerai ir kruopščiai ištirti, ir kai kurie net jau po keletą kartų, o mano tiriamoji vietovė – Dambos tvenkinys ir aplink jį, kaip ir nebuvo taip labai nuodugniai išnagrinėtas, rodėl iš siūlomų rekreacinių zonų pasirinkau būtent šią zoną. Todėl mano manymu tai bus nauja ir karti aktualu, tiek man pačiai tiriant vietovę, tiek kitiems susidomėjusiems žmonėms. Praktikos tikslas: turizmo išteklių išskyrimas ir klasifikavimas, turizmo išteklių vertinimas, turizmo ir rekreacijos plėtros galimybių nustatymas  Praktikos uždaviniai: Atpažinti ir sugrupuoti rekreacinės teritorijos išteklius pagal jų rūšis. Susisteminti rekreacinės teritorijos kraštotyrinę ir paveldo medžiagą. Įvertinti rekreacinės teritorijos turizmo ir rekreacinius išteklius. Numatyti rekreacinės teritorijos rekreacijos plėtros galimybes ir nustatyti priemones, parengti plėtros planą. Parengti išsamų rekreacinės teritorijos žemėlapį. Informacijos šaltinių apžvalga: Rengiant praktikos ataskaitą buvo nagrinėjami norminiai aktai, Lietuvos Respublikos turizmo įstatymas. Buvo nagrinėjami internetiniai šaltiniai su tam tikra informacija apie tiriamąja vietovę.  Pagrindiniai darbo rezultatai: Pagrindiniai darbo rezultatai būtų, tai atrinkti ir susisteminti Dambos tvenkinio rekreaciniai ištekliai, taip pat pasiūlytą keletas patarimų vykdomam Dambos tvenkinio plėtros planui. Praktikos atlikimo vieta, laikas: Mano praktikos vieta Kurtuvėnų regioninis parkas ir pasirinkta rekreacinė zona – Dambos tvenkinys ir aplink jį. Praktika buvo atliekama nuo gegužės 20 dienos iki gegužės 30 dienos. [...]

Baigiamojo praktikos ataskaita AB ,,PIENO ŽVAIGŽDĖS” filialo ,,PANEVĖŽIO PIENAS” įmonėje
Praktikos ataskaita Baigiamojo praktikos ataskaita AB ,,PIENO ŽVAIGŽDĖS” filialo ,,PANEVĖŽIO PIENAS” įmonėje

Studijų baigiamąją praktiką atlikau AB ,,PIENO ŽVAIGŽDĖS” filialo ,,PANEVĖŽIO PIENAS” įmonėje. Ši praktika truko šešias [...]

Specialybės įgūdžių lavinimo praktikos ataskaita viešbutyje „Hotel Beverly Park & Spa“ Ispanijoje
Praktikos ataskaita Specialybės įgūdžių lavinimo praktikos ataskaita viešbutyje „Hotel Beverly Park & Spa“ Ispanijoje

Pažintinė praktika – praktika atliekama pirmame kurse, siekiant iššugdyti studento gebėjimus dirbti realioje erdvėje(įmonėje), supažindinant [...]

Praktikos ataskaita viešbutyje
Praktikos ataskaita Praktikos ataskaita viešbutyje

Baigiamąją praktiką atlikau 3 žvaigždučių viešbutyje „Senas namas“, kuris įsikūręs Alytuje, pačiame miesto centre, tačiau [...]

Praktikos ataskaita: VšĮ „Krisupo festivalis“
Praktikos ataskaita Praktikos ataskaita: VšĮ „Krisupo festivalis“

Nuo 2014 m. gegužės 12d. iki birželio 20d. atlikau praktiką VšĮ „Krisupo festivalis“ organizuojamame Kristupo [...]

Viešbučio “Nykščio namai” baigiamosios praktikos ataskaita
Praktikos ataskaita Viešbučio “Nykščio namai” baigiamosios praktikos ataskaita

Anykščių miestas visiems yra puikiai žinomas kaip vieta, kurioje galima pamatyti Puntuko akmenį, Laimės žiburį [...]

Sviesto modernioje vienkartinėje pakuotėje maisto saugos sistemos sudarymas
Diplominis darbas Sviesto modernioje vienkartinėje pakuotėje maisto saugos sistemos sudarymas

Bakalauro darbe tiriama sviesto modernioje vienkartinėje pakuotėje maisto saugos sistemos sudarymas Darbo tikslas: Suprojektuoti modernios technologijos [...]

Maisto mikrobiologijos laboratorijoje praktikos ataskaita
Praktikos ataskaita Maisto mikrobiologijos laboratorijoje praktikos ataskaita

VMVT laboratorijos skyriaus uždaviniai: atlikti mikrobiologinius, fiziko cheminius, parazitologinius ir kitus tyrimus, kurių reikia, kad būtų [...]

Praktikos turizmo informacijos centre ataskaita
Praktikos ataskaita Praktikos turizmo informacijos centre ataskaita

Utenos miestas yra laikomas Rytų aukštaitijos sostine ir vienu seniausių Lietuvos miestų, pirmą kartą paminėtas [...]

UAB
Praktikos ataskaita UAB"Utenos mėsa" marinuotų pusgaminių praktikos ataskaita

Mėsos kulinarinių pusgaminių skyriaus meistras pagal pusgaminių injektavimo planą, kurį atsiunčia gamybos planuotojas, užsisako žaliavas.

VĮ „PIENO TYRIMAI“ praktikos ataskaita
Praktikos ataskaita VĮ „PIENO TYRIMAI“ praktikos ataskaita

Laboratorijos patalpos: Laboratorija turi patalpas, skirtas mėginiams ir tyrimams, ir bendrąsias patalpas, kurios yra atskirtos. Patalpos [...]

Gamybinės praktikos ataskaita UAB
Praktikos ataskaita Gamybinės praktikos ataskaita UAB "Judex"

UAB "Judex"- moderni šaldytų maisto produktų gamybos įmonė. Veiklą pradėjusi 1995-aisiais metais, įmonė sėkmingai ir [...]

Praktikos ataskaita UAB
Praktikos ataskaita Praktikos ataskaita UAB "Alkava"

Šios praktikos tikslas buvo susipažinti su šios įmonės veikla, priemonėmis, įrengimais, pamatyti ir mokėti jais [...]

Baigiamoji praktikos ataskaita Kauno turizmo ir verslo informacijos centre
Praktikos ataskaita Baigiamoji praktikos ataskaita Kauno turizmo ir verslo informacijos centre

ĮVADAS Turizmo informacijos centrai – tai vieningas turistinės informacijos teikimo tinklas. Jie buvo pradėti kurti nuo [...]

Žemaitijos turizmo informacijos centro veikla. Baigiamosios praktikos ataskaita
Praktikos ataskaita Žemaitijos turizmo informacijos centro veikla. Baigiamosios praktikos ataskaita

Temos aktualumas. Turizmo informacijos centras (TIC) – tai vienas pagrindinių nemokamos informacijos teikėjų Lietuvoje, kurie [...]