Baigiamojo praktikos ataskaita AB ,,PIENO ŽVAIGŽDĖS” filialo ,,PANEVĖŽIO PIENAS” įmonėje

33 psl. / 7451 žod.

Ištrauka

Studijų baigiamąją praktiką atlikau AB ,,PIENO ŽVAIGŽDĖS” filialo ,,PANEVĖŽIO PIENAS” įmonėje. Ši praktika truko šešias savaites. Ji prasidėjo kovo 17 dieną ir baigėsi balandžio 25 dieną.

Praktikos metu įgijau daug teorinių bei praktinių žinių apie pieno produktus ir jų gamybą. Ypač domėjausi varškės sūrelių gamyba ir jų gamybos įrenginiais. Sužinojau kokios žaliavos yra naudojamos ir kokie įrenginiai yra reikalingi jų pramonėje.

Trumpai susipažinkime su įmonės istorija. Nepriklausomos Lietuvos laikotarpiu (1929-1940 m.) pieno perdirbimo įmonių veiklą koordinavo jų sąjunga „Pienocentras“, kuris organizavo produktų realizavimą vidaus ir ypač užsienio rinkose. Ypač daug buvo eksportuojama sviesto.

Panevėžio miesto pieninė, davusi pradžią dabartiniam AB „Pieno žvaigždės“ filialui „Panevėžio pienas“, savo istoriją skaičiuoja nuo 1942 metų. Taigi, Panevėžio filialas- pats seniausias bendrovėje. Jam jau 66 metai. 60– mečio proga išleista knyga „Pieno ąsotėlio istorija“.

Tolimajame penktajame dešimtmetyje Panevėžio pieninės veikla prasidėjo turint pieno separatorių, medinį sviesto muštuvą, grietinės brandinimo vonią bei dvi vonias varškės skyriuje.

1957 m. Lietuvoje įsteigti 5 pieno kombinatai, tarp jų– ir Panevėžio, kuris po savo stogu priglaudė miesto pieninę. Nuo 1970 metų Panevėžio pieno kombinatas įsikūrė naujose patalpose, jose, pamažu modernizuojant ir atnaujinant patalpas, investuojant į moderniausią techniką, bendrovė dirba iki šiol. Atgavus nepriklausomybę, keitėsi bendrovės struktūra ir priklausomybė. Panevėžio pieno kombinatas pamažu tapo valstybine akcine įmone, 1995 metais- akcine bendrove „Panevėžio pienas“, o 2004 metais įmonė įsitraukė į darnią „Pieno žvaigždžių“ šeimą ir tapo filialu.

Praktikos tikslai:

Parinkti žaliavas ir medžiagas pagal produkcijos asortimentą;Apibūdinti žaliavų ir medžiagų savybes;Nustatyti maisto priedų ir skoninių medžiagų panaudojimo galimybes;Analizuoti maisto produktų atitikimą standartų reikalavimams;Apibūdinti produkcijos kokybės vertinimo būdus;Analizuoti maisto produktų receptūras, charakterizuoti paruoštos produkcijos sudėtį;Analizuoti maisto produktų gamybos technologines instrukcijas;Analizuoti maisto gamybos žaliavas;Planuoti žaliavų poreikį, organizuojant gamybą;Charakterizuoti žaliavų ir paruoštos produkcijos sandėliavimo sąlygas;Nustatyti produkcijos laikymo ir realizacijos terminus;Nustatyti optimalų maisto produktų ar žaliavų atsargų kiekį;Analizuoti apskaitos tvarkymo ir materialinės atsakomybės paskirstymo principus;Apibūdinti įmonės technologinę įrangą ir kontrolės prietaisus;Charakterizuoti technologinės įrangos ir kontrolės prietaisų veikimo principus;Apibūdinti materialinių išteklių inventorizavimą;Apibūdinti technologinius įrengimus pagal klasifikavimo principus ir technines charakteristikas;Nustatyti įrengimų poreikį technologiniam procesui;Pateikti įrengimų išdėstymo gamybinėse patalpose planą;Analizuoti įrengimų saugaus darbo ir eksploatacijos taisykles;Išanalizuoti technologinio proceso rizikos veiksnius;Nustatyti technologinio proceso svarbius valdymo taškus, jų stebėseną bei korekcijos priemones;Išanalizuoti gamybinės sanitarijos ir gamtos apsugos reikalavimus įmonei;Išanalizuoti technologinių procesų ypatumus;Apibūdinti darbuotojų teises ir pareigas, atsakomybės pasidalijimą;Pateikti ir išanalizuoti darbo laiko grafiką;Išanalizuoti su maisto gamyba ir realizavimu susijusių norminių dokumentų reikalavimus;Vertinti įmonės tolimąją ir artimąją verslo aplinkas;Analizuoti finansinius įmonės veiklos rodiklius.

Praktikos uždaviniai:

Trumpai apibūdinti bendrą įmonės veiklos charakteristiką, jos gaminių asortimentą.Išsiaiškinti kokios yra varškės sūrelių žaliavos ir medžiagos, jų kainą bei sąnaudas.Išanalizuoti varškės sūrelių gamybos technologiją, pateikti jų gamybos srauto diagramą.Apibūdinti pagrindinius sūrelių gamyboje naudojamus technologinius įrenginius, pateikti jų planą bei saugaus darbo taisykles.Išsiaiškinti kokie gali būti su pieno ir varškės sūrelių ingredientais susiję rizikos veiksniai, taip pat išanalizuoti RVASVT planą.Išsiaiškinti ISO procesus, įdiegtus įmonėje dėl gamybinės sanitarijos ir aplinkos apsaugos.Išnagrinėti darbuotojų darbo laiko grafiką, jų teises ir pareigas.Išsiaiškinti kokie, su maisto gamyba ir realizavimu susiję norminiai dokumentai, yra įdiegti įmonėje.Išanalizuoti finansinius įmonės veiklos rodiklius.


Turinys

  • ĮVADAS……………………………………………………………………………………………3
  • 1. BENDRA ĮMONĖS VEIKLOS CHARAKTERISTIKA, ĮMONĖS GAMINIŲ ASORTIMENTO ANALIZĖ5
  • 2. VARŠKĖS SŪRELIŲ ŽALIAVŲ IR MEDŽIAGŲ PAGAL PRODUKCIJOS ASORTIMENTĄ PARINKIMAS. JŲ KAINOS, SĄNAUDŲ NORMOS6
  • 2.1. Varškės sūrelių žaliavos ir medžiagos…………………………………………………6
  • 2.2. Varškės sūrelių žaliavų ir medžiagų kainos, sąnaudų normos…………………… ….7
  • 3. VARŠKĖS SŪRELIŲ GAMYBOS TECHNOLOGIJA………………………………….8
  • 3.1. Varškės sūrelių gamybos technologinės instrukcijos………………….………………8
  • 3.2. Glaistytų varškės sūrelių gamybos srauto diagrama…………………… ……………9
  • 3.3. Varškės sūrelių gamybos technologinio proceso aprašymas10
  • 3.4. Produkcijos laikymo ir realizavimo terminai……………………………….………11
  • 4. TECHNOLOGINIAI ĮRENGINIAI. JŲ IŠDĖSTYMO GAMYBINĖSE PATALPOSE PLANAS. ĮRENGINIŲ EKSPLOATACIJOS TAISYKLĖS…………………………11
  • 4.1. Varškės sūrelių gamyboje naudojami technologiniai įrengimai……… ……………11
  • 4.2. Įrenginių išdėstymo gamybinėse patalpose planas…………………….……………17
  • 4.3. Įrenginių saugaus darbo ir eksploatacijos taisyklės………………………… ………17
  • 5. VARŠKĖS SŪRELIŲ TECHNOLOGINIO PROCESO RIZIKOS VEIKSNIŲ ANALIZĖ…………………………………………………………………………………18
  • 6. ĮMONĖS GAMYBINĖS SANITARIJOS IR GAMTOS APSAUGOS REIKALAVIMAI………………………………………………………………………23
  • 7. DARBUOTOJŲ TEISĖS IR PAREIGOS. DARBO LAIKO GRAFIKO ANALIZĖ27
  • 8. SU MAISTO GAMYBA IR REALIZAVIMU SUSIJUSIŲ NORMINIŲ DOKUMENTŲ ANALIZĖ30
  • 9. FINANSINIAI ĮMONĖS VEIKLOS RODIKLIAI31
  • IŠVADOS32
  • INFORMACIJOS ŠALTINIAI

Reziumė

Autorius
inga kononovaite
Tipas
Praktikos ataskaita
Dalykas
Maisto technologija
Kaina
€4.50
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Gru 18, 2015
Publikuotas
2014 m.
Apimtis
33 psl.

Susiję darbai

Gamybinės praktikos ataskaita UAB "Judex"

Maisto technologija Praktikos ataskaita soon22
UAB "Judex"- moderni šaldytų maisto produktų gamybos įmonė. Veiklą pradėjusi 1995-aisiais metais, įmonė sėkmingai ir užtikrintai dirba Lietuvos ir užsienio rinkose. Bendrovėje, įsikūrusioje...

VĮ „PIENO TYRIMAI“ praktikos ataskaita

Maisto technologija Praktikos ataskaita soon22
Laboratorijos patalpos: Laboratorija turi patalpas, skirtas mėginiams ir tyrimams, ir bendrąsias patalpas, kurios yra atskirtos. Patalpos, skirtos mėginiams ir tyrimams: Laikoma gera praktika...

Maisto kokybės ir saugos praktikos ataskaita

Maisto technologija Praktikos ataskaita 2014 m. ruby24
Duona – kepiniai iš ruginių, kvietinių, kvietruginių miltų, jų mišinių ir/arba kitų grūdų produktų tešlos, kuri maišoma, formuojama, purenama, kildoma mielėmis ir pieno...

Praktikos ataskaita UAB "Alkava"

Maisto technologija Praktikos ataskaita 2014 m. ruby24
Šios praktikos tikslas buvo susipažinti su šios įmonės veikla, priemonėmis, įrengimais, pamatyti ir mokėti jais saugiai dirbti; susipažinti su darbuotojų darbo aplinka ir...

Praktikos maitinimo įmonėje ataskaita

Maisto technologija Praktikos ataskaita 2019 m. landofchoice
Praktikos ataskaita, atlikta maitinimo įmonėje. Daugiau dėmesio skiriama kokie dokumentai, veiksmai reikalingi norint įsteigti maitinimo įmonę.

Praktikos ataskaita įmonėje "X"

Maisto technologija Praktikos ataskaita 2020 m. dzastyna
Praktikos esmė. Kolegijoje įgyti vien teorinių žinių nepakanka, labai svarbu gebėti jas pritaikyti praktiškai darbe. Svarbu pažinti įmonę iš vidaus, kurioje būtų galima...