Geriatrinės slaugos praktika

15 psl. / 2704 žod.

Ištrauka

Praktiką atlikau Kauno klinikinės ligoninės Geriatrijos skyriuje. Skyriuje dirbantis personalas labai šiltai ir maloniai  mus priėmė. Smagu buvo bendradarbiauti su slaugytojomis, gydytojais, rezidentais, kineziterapeutais, slaugutėmis ir kitu personalu atliekant praktiką. Iš jų išmokau tikrai labai daug dalykų. Jeigu iškildavo kokių nors problemų praktikos metu visada man padėdavo.

Pacientą savo darbui pasirinkti nebuvo sunku. Dėmesį atkreipė miela močiutė. Iš pradžių kalbinant pacientę buvo sunku, nes apie savo problemą ji kalbėjo labai nenoriai, tačiau po truputėlį ėmė ir atsivėrė. Su savo klausimais pacientės per daug tądien nevarginau, kadangi matėsi, jog ji išsękusi, linkusi daugiau ilsėtis, todėl stengiausi situaciją stebėti iš šalies ir ją vertinti. Sekančią dieną pabendravome daugiau. Bekalbant pacientė vis mintimis nuklysdavo į praeitį. Susigraudindavo, pasakojimų metu atsiminus jau išėjusius artimuosius, esamus santykius šeimoje. O kartais paklausta, atsakydavo tik po tylos pertraukėlės. Tačiau aš jos nepertraukinėjau ir leisdavau išsipasakoti. Pacientę retai kada aplankydavo sūnus, o tai jai buvo skaudžiausia. Kasdien atnešdavau pacientei maistą. Ragindavau, kad ir nedaug, bet iš lėto, neskubant, kad ir truputį pavalgyti. Pacientė visad nusišypsodavo, kai ją pagirdavau pavalgius.

Buvo labai įdomu ir  naudinga sudarinėti pacientės slaugos planą. Vykdant jį labai įdomu stebėti rezultatus ir matyti, kaip vyksta progresas. Net malonu akiai būna matyti labiau savimi pasitikinčią pacientę ir žinoti, kad ir tu galėjai prisidėti prie jos gerovės. Smagu buvo matyti pasikeitusį pacientės svorį  prieš jai išvykstant iš ligoninės į slaugos namus. Džiaugiausi, jog ji atrodė sutvirtėjusi, žvalesnė. Matydama tokius pokyčius per išties trumpą laikotarpį viliuosi, jog ši pacientė ir toliau taip šauniai tvarkysis, o problema tik mažės ir daugiau neteks sugrįžti į ligoninę.  


Turinys

  • GAUTŲ REZULTATŲ PATEIKIMAS3
  • 1. Problemos apibūdinimas3
  • 2. Problemos įtaka kasdieninių veiklų atlikimui5
  • 3. Problemos sprendimas6
  • 4. Rezultatai10
  • REFLEKSIJA13
  • LITERATŪROS SĄRAŠAS13
  • PRIEDAI14
  • Mitybos greitojo tyrimo anketa14

Reziumė

Autorius
misa_ki
Tipas
Praktikos ataskaita
Dalykas
Medicina
Kaina
€2.70
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Vas 27, 2020
Publikuotas
2018 m.
Apimtis
15 psl.

Susiję darbai

Slaugos praktika Kauno Panemunės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje

Medicina Praktikos ataskaita 2014 m. rimantej
Iš istorijos žinoma, kad Lietuvos žmonėmis – sergančiaisiaisirsenaisbuvo rūpinamasi–slaugomanamuoseiršpitolėsepriebažnyčių.Profesionaliaiparengtųslaugųnebuvo,šįdarbąatlikdavovienuolės,beikaimo„bobutės“.Seniaižinoma,kadgeriausiasveikatos– slaugospriežiūrostarnybapasaulyjeyrašeima. Slaugytidaugelįmetųsergančiuslėtinėmisligomisligoniusnamieyrasunku.Jiemsreikiasudarytisąlygas,labiausiaiatitinkančiassveikatosbūklę:taipadedagalutinaiišgydytiligoniusposunkiųligų(pvz.Miokardoinfarkto,širdiesveiklosnepakankamumo,traumų)irapsaugotinuogalimųligoskomplikacijų.Sergamaįvairiomislėtinėmisligomis,iškuriųlabiausiaipaplitusiospiktybiniainavikai,širdiesirkraujagysliųsistemos,kvėpavimo, virškinimoorganųirmedžiagų apykaitosligos. Sergantisžmogusturibūtislaugomasatsižvelgiantnetikįligą,jossunkumą,ligonioamžių,betirįindividualiasjosavybes,poreikius.Taigi,slaugytojasturirūpintisirliga,irligonioporeikiųtenkinimu,atitinkamųreikalųtvarkymu.Slaugytojasturibūtikantrusirištvermingas,įligonįžiūrėtipalankiaiirjautriai,nereikštipasibjaurėjimo,vengtineatsargiųposakių,stengtispalaikytiligoniogerąnuotaikąirtikėjimą.Ligapažeidžialigonįnetikfiziškai,betveikiairemociškaibeipsichologiškai.Jisnerimaujadėlsavogyvybės,jaučiapasikeitusiągyvenimosituaciją,priklausomumąnuoaplinkinių,turiatsisakytiankstesniųįpročiųirt.t.Neabejotinaijopsichikągalitraumuotiirnetinkamitarpusaviosantykiai,pernelygdidelissituacijosdramatizavimas,nepakankamasdėmesysar,atvirkščiai,pernelygdidelisrūpinimasisjuo. Kaikurieligoniaipasidaro pesimistai, kaprizingi, per daug gilinasiįligą,perdedasavopojūčius.Tokiepsichiniai–emociniaisutrikimaigalinepalankiaiveiktiįvairiųorganųbeisistemųveiklą,taikomplikuojabūklę,irgalimybępasveikti.Labaisvarbusužadintiligoniovaliąirnorąpasveikti.Betnereikiasudarytiklaidingųirnepagrįstųiliuzijų,pieštišviesiųperspektyvų,jeigukalbamaapieneišgydomąligą. Taigikiekvienasslaugantisligonįžmogusturijaustisesąsgydytojopadėjėjasirvykdytijopaskyrimus,atsižvelgtiįrealiasfizinesligoniogalimybesiramžių,psichologiškaijįparemti, beivisapusiškaipažintipacientąir jo...