Karaimai Lietuvoje

11 skaidr.

Ištrauka

Karaimai tauta, kuri gyvena Ukrainoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Rusijoje. XX a. pabaigoje iš viso gyveno apie 3700 karaimų. 2001 metais atlikto visuotinio gyventojų surašymo duomenimis Lietuvoje gyveno 273 karaimai.

Atsiradimas Lietuvoje: kalbos ir etnogenezės požiūriu karaimai priklauso seniausioms tiurkų gentims - kipčiakams. Su Lietuva karaimų istorija susijusi nuo 1397-1398 m., kai Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas pakvietė iš Krymo kelis šimtus karaimų šeimų ir įkurdino jas Lietuvos didžiojoje kunigaikštystėje. Karaimai buvo apgyvendinti Trakuose, tarp dviejų didžiojo kunigaikščio pilių, dabartinėje Karaimų gatvėje. Trakų miestas visada buvo karaimų bendruomenės administracinis ir dvasinis centras Lietuvoje. Ilgainiui Trakai pačių karaimų imti suvokti ne tik kaip gimtinė, bet ir kaip Tėvynė.


Turinys

  • Karaimai tauta, kuri gyvena Ukrainoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Rusijoje. XX a. pabaigoje iš viso gyveno apie 3700 karaimų. 2001 metais atlikto visuotinio gyventojų surašymo duomenimis Lietuvoje gyveno 273 karaimai.

Reziumė

Autorius
radve
Tipas
Prezentacija
Dalykas
Istorija
Kaina
€1.15
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Rgs 22, 2015
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
11 skaidr.

Susiję darbai

Lietuva Pirmojo Pasaulinio karo metais

Istorija Prezentacija evitkus
Karo pradžia ir pokyčiai Lietuvoje karo metais Kaizerinė Lietuvos okupacija Visuomeninė politinė lietuvių veikla karo pradžioje ir valstybingumo siekiai Lietuvos valstybingumo atkūrimo pastangos...

Mažosios Lietuvos istorija

Istorija Prezentacija dovile.zemgulyte
Mažoji Lietuva, tai istorinis - etnografinis Prūsijos, o vėliau Rytprūsių regionas, apėmęs šiaurrytines Prūsijos provincijos dalis, kuriose gyveno lietuvininkai. „Mažosios Lietuvos“ sąvoka pirmą...