Ar įmanoma išlikti žmogumi nežmoniškomis sąlygomis?

2 psl. / 638 žod.

Ištrauka

Ar įmanoma išlikti žmogumi nežmoniškomis sąlygomis?

Visą gyvenimą žmogus stengiasi išlikti. Šioje kovoje būna visko: konkurencijos, drąsiai priimtų sprendimų, spaudimo, kurį sukelia ekstremalios sąlygos. Kiekvieną sykį bandydamas įtvirtinti savąją egzistenciją žmogus turėtų remtis humaniškumo pagrindais – blaiviu mąstymu, sumanumu ir pagarba gyvybei. Tačiau kartais aplinkybės, pavyzdžiui, karo metu būna nežmoniškos ir kova už būtį sužvėrėja. Tad iškyla klausimas, ar įmanoma išlikti humanistu žiauriomis sąlygomis?

Yra galimybė manyti, jog būti žmogumi nežmoniškomis aplinkybėmis padeda savisaugos instinktas ir glaudus ryšys su kitais. Stengdamasis išsilaikyti tokioje pat būklėje, kokioje buvo prieš ekstremalias sąlygas, individas kovoja įvairiausiais būdais. Galima būtų spėti, jog jis arba bando išsaugoti blaivią mąstyseną ir palaiko žmoniškumo idėją kovodamas už kiekvieną gyvybę, arba tampa dehumanistas ir dėl išgyvenimo sužvėrėja bei žudo kitą. Žinoma, vieni kovos būdai yra dori, o kiti žiaurūs. Grumtis už save išliekant humanistu padeda liberalus požiūris, jog visi žmonės lygūs. Tarpusavio santykiai ir bendrumas padeda būti geram. Apie tokias pažiūras galima perskaityti ir literatūros kūriniuose. Pavyzdžiui, XX amžiaus žydų kilmės lietuvių rašytojo Icchoko Mero romane „Lygiosios trunka akimirką“ įkalintiems Vilniaus gete žmonėms išlikti žmoniškiems padeda vienybė ir pasitikėjimas. Nepaisant bausmių ir kančių, bebaimiai vyrai slapta gelbėja kūdikius, o moterys stengiasi nepalūžti dvasiškai. Vis dėlto štai kas svarbu – pagrindinėje romano mintyje atsispindi, jog išlikti žmogumi išsaugant nekaltas gyvybes galima tik mirties kaina. Šis laisvas žmogaus pasirinkimas yra humaniškumo įrodymas.


Turinys

  • Žmogaus bandymas išlikti
  • Būti žmogumi nežmoniškomis aplinkybėmis padeda savisaugos instinktas ir glaudus ryšys su kitais
  • Išgyventi nežmoniškomis sąlygomis taip pat padeda ironiškas požiūris į gyvenimą ir kasdienybę
  • Išlaikyti žmoniškumą nepalankiomis aplinkybėmis įmanoma tikint

Reziumė

Autorius
bordyyna
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Vas 14, 2015
Publikuotas
2014 m.
Apimtis
2 psl.

Atsiliepimai

Patvirtintas užsakymas
Darbas pakankamai geras.

Susiję darbai

Anot literatūrologo, rašytojo regimanto tamošaičio, ,,Atsiremdami į klasiką mes daromės tiesūs, teisingi, mūsų mintis atranda tikrąsias vertybes ir per jas randame kelią į kitą žmogų“. Argumentuotai pritarkite šiai minčiai arba ją paneikite.

Literatūra Rašinys kristale10
Gyvename moderniame informacinių technologijų amžiuje, kuriame, deja, knygoms vietos lieka vis mažiau. Televizija, kompiuteriai, mobilieji telefonai pastaruoju metu daug labiau vertinami nei knygų...