Remdamiesi pavyzdžiais, paaiškinkite, kokią įtaką jauno žmogaus kultūrinei brandai daro bendravimas virtualioje socialinėje erdvėje

2 psl. / 715 žod.

Ištrauka

Tikriausiai nei vienas iš mūsų neįsivaizduojame gyvenimo be bendravimo. Bendravimas mus ugdo visapusiškai, suteikia dvasinės stiprybės ir noro judėti pirmyn. Kadaise žmonės bendraudavo susirinkę prie puodelio arbatos, tačiau dabar populiarėja bendravimas virtualioje socialinėje erdvėje, ypač jaunų žmonių tarpe. Virtuali socialinė erdvė daro įtaką jauno žmogaus kultūrinei brandai, tačiau iškyla klausimas: kokia tai įtaka? Ar bendraujant virtualiai nukenčia jauno žmogaus kultūrinė branda, ar galima įžvelgti ir tam tikrų pliusų? Būtina išsiaiškinti, kokia situacija yra dabar.

Jaunas žmogus atsiriboja nuo realaus bendravimo ir tampa priklausomas nuo virualios socialinės erdvės. Sparčiai besivystančiame pasaulyje, virtualus bendravimas vis dažniau pakeičia gyvąjį. Dažnas scenarijus: jaunuoliai skuba namo, užsipliko puodelį arbatos ir imasi ieškoti ne tik bendravimo, bet ir meilės virtualioje erdvėje. Kartais paieškos virsta draugyste, tačiau dažniausiai virtualus bendravimas neneša laukiamų vaisių. Asmuo už monitoriaus gali pasirodyti idealiu, tačiau pažintis realybėje veda nusivylimo link vienam iš dviejų. Apgaulingas virtualus pasaulis gali nukreipti dėmesį kitu kampu, dažniausiai tuo, kurį mes patys norime matyti. Negana to, virtualus pasaulis keičia mūsų vertybes. Iš pradžių virtuali socialinė erdvė atrodo visiškai nepavojinga, bet pamažu pradeda ryškėti tikrosios pasekmės. Tyrimai parodė, jog bendravimas virtualiai veikia jaunų žmonių psichiką ir lemia charakterių formavimąsi, daugeliui žmonių išsivysto priklausomybė, tad jau vien dėl to nereikėtų virtualiu bendravimu užsiimti dažniau nei realiu. Anot A. Laurinavičiaus, kai žmogus labai daug laiko praleidžia virtualioje erdvėje dirbdamas, bendraudamas ir pramogaudamas, jis atitrūksta nuo tikrovės, iš gyvenimo tarsi išbraukiamas jo kūnas. Tai, anot psichologo, lemia, kad asmuo nebemoka teisingai atsirinkti, kas yra teisinga, o kas netinkama. Kad ir kaip bebūtų gaila, jauniems žmonėms virtuali erdvė pakeičia realią kasdienybę.


Reziumė

Autorius
evem1997
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Kov 21, 2015
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
2 psl.

Susiję darbai