Esė. Stumbro simbolika

4 psl. / 1626 žod.

Ištrauka

Mikalojus Husovianas - vienas žymiausių 16 amžiaus pirmosios pusės Lietuvos lotyniškosios literatūros atstovų, vienas iš pirmųjų Renesanso kūrėjų, ne tik Lietuvoje bet ir visoje rytų Europoje. Nors ir nėra daug tikslių faktų apie poeto kilmę ir gyvenimą, tačiau remiantis kai kuriais kūriniais galima teigti, kad jis buvo gimęs LDK, kadangi kūriniuose Lietuvą jis vadina savo kraštu ir tėvyne. Savo kūryba M. Husovianas pritraukė nemažai literatūros tyrėjų dėmesio. M. Husoviano kūrinių įvairovė labai plati: įvairios giesmės, eilėraščiai, tačiau vienas iš garsiausių jo kūrinių – 1523 m. išleista, lotynų kalba parašyta „Giesmė apie stumbro išvaizdą, žiaurumą ir medžioklę“. Tai pirmasis didesnis grožinės literatūros kūrinys apie Lietuvą. Drąsiai galime teigti, kad kūrinys pristato Lietuvos politinę, ekonominę situaciją, o taip pat ir Lietuvos miškų grožį, žmogaus ryšį su gamta. Jame galime įžvelgti ir gausybę renesansinių, humanistinių idėjų : tikėjimas žmogaus proto išskirtinumu ir galia, laisvos asmenybės, individualybės ginimas. Čia taip pat gausu atskleistų lietuvių tradicinio gyvenimo detalių, tautiškumo bei valstybingumo idėjų, o taip pat matoma ir gamtos apsaugos problematika. Tuo pačiu ryškiai pastebimas ir stumbro paveikslas, kuris tuo metu turėjo itin didelę reikšmę bei simboliką. Būtent jo išvaizdai, elgesiui, medžioklei ir skirtas didžiausias dėmesys. Tačiau, kokiais būtent aspektais pasireiškia stumbro svarba tuometinio žmogaus ar net valstybės gyvenime? Ir kas tai lėmė? Gyvenamasis laikotarpis, tuometiniai idealai? Galiausiai, ar ši svarba yra išlikusi iki mūsų dienų? Vertėtų pasvarstyti.

Jau nuo pat giesmės pradžios išryškėja paties autoriaus polinkis išaukštinti stumbrus, pabrėžti jų didybę. M. Husovianas hiperbolizuotai apibūdina stumbrą :

Šitas siaubingas žvėris, Lietuvos miškų išaugintas,

Tokio kūno stambaus tampa (sunku apsakyt!) :

Jeigu, netekęs jėgų, jis mirdamas galvą nulenkia,

Jo tarpuragėj net gali trys vyrai susėst. <...>


Reziumė

Autorius
celestia
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Bal 19, 2015
Publikuotas
"Informacijos neturime"
Apimtis
4 psl.

Susiję darbai

Istorinė simbolika Dionizo Poškaus kūryboje

Literatūra Rašinys 2013 m. skye101
Dionizas Poška – žemaičių kultūrinio sąjūdžio dalyvis, bene ryškiausiai reprezentuojantis XIX a. žemaičių bajoro tautinę savimonę bei kultūrinę orientaciją. Kūryba šiam autoriui yra...