Valstybinės įmonės Lietuvoje: mitas ar tikrovė?

5 psl. / 1363 žod.

Ištrauka

Lietuvoje, siekiant įgyvendinti valstybei svarbias funkcijas ir teikti paslaugas, kurių kitų teisinių formų įmonės negali (ar nenori) atlikti, yra kuriamos ir steigiamos iš valstybės turto valstybinės įmonės. Nors jos turi didelę reikšmę kiekvienos šalies ekonomikoje ir pagrindiniuose infrastruktūros sektoriuose, pavyzdžiui, energetikoje, miškininkystėje ar transporte, pastebimas valstybinių įmonių skaičiaus mažėjimas: jei 2003 m. veikiančių valstybės įmonių Lietuvoje buvo 298, tai 2013 m. – tik 136). Atsižvelgiant į šiuos statistinius duomenis dešimtmečio laikotarpyje matyti, kad valstybinių įmonių likvidavimo ar privatizavimo mastas – išties didelis, todėl netolimoje ateityje, tikėtina, valstybinės įmonės liks kaip tam tikra Lietuvos istorijos detalė.

Žinant, jog Lietuvoje egzistuoja valstybinių įmonių skaičiaus mažėjimo tendencija bei siekiant atsakyti į esė temos klausimą, dera susipažinti su dabartine Lietuvos valstybinių įmonių „tikrove“.

Šiandien Lietuvoje galima atrasti keletą didžiausių ir svarbiausių valstybinių įmonių (AB „LESTO“, AB „Lietuvos energija“, AB „Lietuvos geležinkeliai ir pan.), kurios į valstybės biudžetą perveda nemažus (apie pusę mlrd.) dividendus. Tačiau tokių „pelningų“ įmonių sąrašas nėra ilgas. Tikėtina, tam įtakos turėjo privatizacijos procesas, kuris iš dalies gali būti ir pateisinamas. Kaip keletą sėkmingų privatizacijos sandorių galima paminėti „Lietuvos telekomo“ pardavimą, „Philip Morris Lietuva“, „Kraft General Foods International“ atėjimą į Lietuvos rinką. Tačiau prisiminus kitas privatizavimo „pamokas“ Lietuvoje („Mažeikių naftos“, „Alitos“, „Lietuvos kuro“ ir kt.) galima teigti, kad dalis valstybinių įmonių buvo tiesiog nustekiantos ir parduotos už centus, o kitos atiteko „saviems“ už sutartinę, bet ne rinkos kainą. Tad, remiantis šiais pavyzdžiais, galima susidaryti bendrą kontekstą – pagrindinės įmonės jau privatizuotos, o likusios, kurios dar gali būti naudingos, laukia „savo eilės“. Todėl kyla retorinis klausimas: ar Lietuvoje dar liks ką privatizuoti?


Turinys

  • Kadangi tai mokslinis esė, jo struktūroje nėra įvado, tačiau galima pateikti pagrindines sritis, kurios buvo aptartos:
  • 1. Trumpa statistinė informacija apie valstybines įmones Lietuvoje.
  • 2. Paminėti pavykę/nepavykę privatizacijos atvejai Lietuvoje.
  • 3. Valstybinių įmonių valdymo problemos.
  • 4. Aptariamos ūkio šakos, kuriose vyrauja privataus ar valstybinio sektoriaus įmonės. Palyginama su kitomis užsienio išsivysčiusiomis šalimis.
  • 5. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos atlikto Lietuvos valstybinių įmonių tyrimo rezultatų aptarimas.
  • 6. Samprotaujamoji mokslinio esė pabaiga.

Reziumė

Autorius
kiuskiuskius
Tipas
Rašinys
Dalykas
Viešasis administravimas
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lie 9, 2015
Publikuotas
2014 m.
Apimtis
5 psl.

Susiję darbai

E-viešieji pirkimai Lietuvos valstybinėje institucijoje

Viešasis administravimas Diplominis darbas 2011 m. rasa13
Elektroniniai viešieji pirkimai – tai procesas, kai elektroninėmis viešųjų pirkimų sistemomis siekiama įgyvendinti valdžios organų nurodymus, įrankius ar šalies įstatyminę bazę ir tam...