Kaip keičiasi jauno žmogaus kalba, kai jis stengiasi pritapti prie bendraamžių? Savo įžvalgas pagrįskite pateikdami konkrečių pavyzdžių.

2 psl. / 858 žod.

Ištrauka

socializacija. Bendraamžių paauglių grupė, kaip socializacijos veiksnys, yra ypač reikšmingas paauglystėje. Šiame amžiaus tarpsnyje svarbiausias socialinis veiksnys, įtakojantis paauglio asmenybės formavimąsi, yra pritapimas bendraamžių grupėse. Nesugebėjimas pritapti, bendrauti bendraamžių grupėje gali sukelti psichologinių ir elgesio sutrikimų. Kalba – mūsų sielos veidrodis, tokius žodžius dažnai girdime per literatūros pamokas . Tačiau jaunimui galėtume padaryti išimtį. Dauguma jaunuolių, kaip susitarę kalba tik jiems būdinga kalba. Ši kalba, net literatūrinio pavadinimo neturi – tai jaunimo sugalvota, gatvės kalba, zargonas. Taigi kaip keičiasi jauno žmogaus kalba, kai jis stengiasi pritapti prie bendraamžių?

Poreikis bendrauti tarpusavyje yra vienas iš reikalingiausių žmonių poreikių. Bendravimas suteikia galimybę geriau suprasti ir pažinti mus pačius, galime dalintis savo mintimis ir jausmais, daryti bendraamžiams įtaką, atskleisti save kaip asmenybę. Bet kokio amžiaus vaikui reikalingas bendravimas su bendraamžiais. Bet paauglystėje šis potraukis pasidaro labai reikšmingas. Žinoma, kad paauglys, bendraudamas su žmonėmis, be galo jautriai reaguoja į savo padėtį, būna nepatenkintas, kad santykiuose su suaugusiaisiais dažnai laikomas žemesniu, nelygiateisiu. Jis ypač trokšta lygių teisių. Štai, todėl jam toks svarbus yra bendravimas su draugais, kur nėra ir negali būti nelygybės. Paauglio objektyvi padėtis tarp vienmečių atitinka jo reikalavimus, jo lygybės poreikį. Psichologai nustatė, kad su bendraamžiais paauglys praleidžia dvigubai daugiau laiko nei su tėvais. Bendraamžių grupėse paaugliai mokosi to, ko negali išmokti iš suaugusiųjų: bendrauti su draugais ir lyderiais; reaguoti į agresiją ir prievartą, mokytis santykių lygiateisiškumo ir kt. daugumai paauglių itin svarbus bendraamžių požiūris.


Reziumė

Autorius
faustina93
Tipas
Rašinys
Dalykas
Literatūra
Kaina
€1.89
Lygis
Universitetas
Įkeltas
Lie 25, 2015
Publikuotas
2015 m.
Apimtis
2 psl.

Susiję darbai

Kalbotyros mokslų atstovas Deividas Kristalas teigia: ,,Pabandykite įsivaizduoti, kas nutiktų, jeigu anglų kalba ir toliau plistų kaip iki šiol. Galbūt kada nors tai būtų vienintelė kalba, kurios reikėtų mokytis , o jei taip nutiktų, tai būtų didžiausia pasaulį kada nors ištikusi nelaimė. Ar pritartumėte šiai minčiai? Argumentuokite savo požiūrį

Literatūra Rašinys eha112
Be abejo, tai būtų kada nors pasaulį ištikusi labai didelė nelaimė. Aš visiškai pritariu kalbotyros mokslų daktaro minčiai ir pabandysiu argumentuoti kalbininko mintį...